Who is who: Κάθριν Χέιγκλ

who-is-who-kathrin-xeigkl

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Πότε ξανθιά, πότε μελαχρινή, η Κάθριν Χέιγκλ μπορεί να κέρδισε τους περισσότερους θαυμαστές της από το ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Grey’s anatomy», η καριέρα της, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην τηλεόραση, ενώ πρόσφατα την είδαμε και στην κομεντί «One for the money».

Γεννημένη στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών στις 24 Νοεμβρίου του 1978, η Κάθριν Μαρί Χέιγκλ, είναι η κόρη της διευθύντριας προσωπικού, Νάνσι και του οικονομικού στελέχους Πολ Χέιγκλ και η μικρότερη των τεσσάρων παιδιών της οικογένειας. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας το πέρασε στο Κονέκτικατ όπου έζησε με την οικογένειά της σε ένα παλιό βικτωριανό σπίτι.

Δυστυχώς, όμως, τα ανέμελα παιδικά της χρόνια διέκοψε ο θάνατος του μεγάλου της αδερφού, Τζέισον, ο οποίος το 1986 σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Η μικρή Κάθριν υπέστη σοβαρό τραύμα με το χαμό του αδερφού της, στη συνέχεια, όμως, μπόρεσε να το ξεπεράσει και μέχρι και σήμερα, μάχεται έντονα για τη δωρεά οργάνων, κάτι που έπραξε η οικογένειά της μετά το θάνατο του Τζέισον.

Η πρώτη της επαφή με τα φώτα της δημοσιότητας ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν στα 9 της την επισκέφτηκε μια θεία της, η οποία την έβγαλε φωτογραφίες και στη συνέχεια τις μοίρασε σε διάφορα πρακτορεία μοντέλων. Και κάπως έτσι έγινε η αρχή και η μικρή Κάθριν υπέγραψε συμβόλαιο για να δουλέψει ως ένα μικρό… μοντέλο. Το πρόσωπό της δεν άργησε να βγει σε περιοδικά και καταλόγους, ενώ σύντομα γύρισε και το πρώτο της διαφημιστικό, βγάζοντας αρκετά χρήματα από τόσο νεαρή ηλικία. Προσπάθησε σκληρά να ισορροπήσει ανάμεσα στις σχολικές και τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, αναγκάστηκε, όμως, τελικά να παρατήσει το σχολείο και να κυνηγήσει μια καριέρα στο Χόλιγουντ.

Όπως ήταν επόμενο, το βήμα προς τον κινηματογράφο δεν άργησε να γίνει και το 1992 κάνει το ντεμπούτο της, στη δραματική αισθηματική ταινία «That night» με την Τζούλιετ Λιούις και τον Σ. Τόμας Χάουελ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στη συνέχεια σκηνοθετείται από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ στη δραματική ιστορική ταινία «King of the Hill»και το 1994 αποκτά τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόρη του… Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην κομεντί «Διακοπές με τον μπαμπά μου», ενώ καταφτάνει και η πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο (Young Artist award).

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ξανά το 1997 στην περιπέτεια φαντασίας «Prince Valiant» σε μια ιστορία βασισμένη στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου, όπου η Χέιγκλ υποδύεται την πριγκίπισσα, αλλά και το 1998 στην πασίγνωστη κομεντί τρόμου «Η νύφη του Τσάκι», όπου Τσάκι, η κούκλα του… Σατανά.

Βασίλισσα της… κομεντί

Από την αρχή της καριέρας της, η Χέιγκλ μοιάζει να έχει καταλάβει ποιο είδος της ταιριάζει – το ίδιο και οι κινηματογραφικοί κύκλοι – κι έτσι τη βλέπουμε να «ανθίζει» κυρίως σε ένα συγκεκριμένο είδος: την κομεντί.

Αφού περνά από διάφορες τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000-2010, ξεκινά να πρωταγωνιστεί σε διάφορες κομεντί, όπως το «Side effects»(2005) σκηνοθεσίας Καθλίν Σλάτερι-Μόσκο, την αθλητική κομεντί «The ringer» (2005), το «Caffeine» (2006) με τη Μίνα Σουβάρι, στο μεταξύ, όμως, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, εμφανιζόμενη και σε άλλα είδη ταινιών, όπως την ταινία τρόμου «Descendant» (2003) με τον Τζέρεμι Λόντον και το θρίλερ «Zyzzyx Rd» του Τζον Πένεϊ, μια ανεξάρτητη παραγωγή που πηγαίνει σχετικά καλά στο box office.

Στο μεταξύ η Χέιγκλ φωτογραφίζεται για διάφορα περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα FHM και Maxim που τη συμπεριλαμβάνουν και στα ημερολόγιά τους, ενώ το FHM την προσθέτει στη λίστα με τις 100 πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη.

Η επιτυχία ξεκινά από την τηλεόραση

Οι τηλεοπτικές σειρές ιατρικού περιεχομένου («Στην εντατική», «Επείγοντα περιστατικά» κ.ά.) προβάλλονται η μία μετά την άλλη και σχεδόν όλες σημειώνουν επιτυχία. Παρ’ όλ’ αυτά, το 2005 ξεπροβάλλει άλλη μια νέα τηλεοπτική σειρά ανάλογου ύφους, το «Grey’s anatomy», όπου η Χέιγκλ κερδίζει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ως εκπαιδευόμενη γιατρός, πλάι στον Πάτρικ Ντέμπσεϊ, την Έλεν Πομπέο, τον Τζάστιν Τσέιμπερς κ.ά. και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Μάλιστα, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και χαρίζει στην Χέιγκλ τη φήμη που δεν είχε καταφέρει ως τώρα να αποκτήσει στο βαθμό που επιθυμούσε, αλλά και βραβείο Emmy και Screen Actors Guild, υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα κ.ά.

Η συνέχεια είναι περισσότερο ευνοϊκή για τη νεαρή ηθοποιό, αφού η δημοσιότητα της ανοίγει πόρτες. Το «Grey’s anatomy» προβάλλεται σε διάφορες χώρες αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές και στο μεταξύ η Χέιγκλ δουλεύει και στον κινηματογράφο. Το 2007 συμπρωταγωνιστεί με τον Σεθ Ρόγκεν και τον Πολ Ραντ στην κομεντί «Με την πρώτη» όπου μένει… έγκυος μετά από ένα one-night stand κερδίζοντας διάφορες υποψηφιότητες για βραβεία (Satellite, Empire, MTV κ.ά.) και ανεβάζοντας λίγο την αμοιβή της στα 300 χιλιάδες δολάρια και το 2008, το askmen.com την ανακηρύσσει την πιο επιθυμητή γυναίκα της χρονιάς, ενώ αυτή στην ταινία της «27 φορέματα» γίνεται… 27 φορές παράνυμφος, οργανώνοντας τους γάμους των άλλων και ψάχνοντας το δικό της «ιππότη». Την ταινία σκηνοθετεί η Αν Φλέτσερ, ενώ το σενάριο γράφει η Αλίν Μπρος Μακ Κένα, η οποία είχε υπογράψει και το σενάριο της ταινίας «Ο διάβολος φορούσε Prada» και οι εισπράξεις είναι καλές, φτάνοντας τα 160 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2009 συναντά τον Τζέραρντ Μπάτλερ στην αισθηματική κομεντί «Η γυμνή αλήθεια» σκηνοθεσίας Ρόμπερτ Λούκετικ, κερδίζοντας υποψηφιότητα για βραβείο Satellite και Teen Choice, ενώ βρίσκεται και σε ρόλο παραγωγού, με τις κριτικές αρνητικές, αλλά τις εισπράξεις στα ύψη και στη συνέχεια σκηνοθετείται και πάλι από τον Λούκετικ στην κομεντί δράσης «The killers». Στην ταινία, ερωτεύεται τον Σπένσερ (Άστον Κούτσερ), ο οποίος παραλείπει να της πει μια καθοριστική λεπτομέρεια σχετικά με τη δουλειά του: πως είναι κατάσκοπος.

Στη δραματική κομεντί «Life as we know it» (2010), όπου είναι και πάλι παραγωγός, η Χέιγκλ συναντά τον Τζος Λούκας και τον Τζος Ντουχάμελ, ενώ αμείβεται με 12 εκατομμύρια δολάρια και τη χρονιά αυτή είναι που εμφανίζεται για τελευταία φορά στο «Grey’s anatomy». Η διακοπή της συνεργασίας με τη σειρά έγινε όταν η Χέιγκλ δεν παρουσιάστηκε για δουλειά τότε που έπρεπε κι έτσι διέκοψαν το συμβόλαιό της. Όπως δήλωσε η ίδια, κάτι τέτοιο δεν έγινε για να προωθήσει την κινηματογραφική της καριέρα, αλλά γιατί θέλησε να δώσει λίγο χρόνο στην οικογένειά της, αφού το 2007 παντρεύτηκε τον Αμερικανό τραγουδιστή Τζος Κέλεϊ και το 2009 υιοθέτησαν μια κόρη από τη Νότιο Κορέα, το μέρος που γεννήθηκε η αδερφή της Χέιγκλ.

Παρ’ όλ’ αυτά η Χέιγκλ, στις αρχές του 2012 δήλωσε πως θα επιθυμούσε να ξαναγυρίσει στη σειρά και ότι ζήτησε από τους παραγωγούς να σκεφτούν την επανεμφάνιση της Ίζι Στίβενς (του χαρακτήρα που υποδύεται), δείχνοντας μετανοιωμένη που έφυγε από το καστ.

Στο τέλος του 2011 την είδαμε στην κομεντί «New year’s eve» σε ένα πολύ λαμπερό καστ, μαζί με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, τη Τζέσικα Μπίελ, τον Άστον Κούτσερ, τη Μισέλ Φάιφερ, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο με τις εισπράξεις στα 120 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τις κριτικές καθόλου ευνοϊκές και η τελευταία της ταινία είναι το «One for the money» (2012), όπου έχει και καθήκοντα παραγωγού.

Τον Οκτώβριο του 2012 πρόκειται επίσης να τη δούμε στην κομεντί «The wedding» του Τζάστιν Ζάκχαμ μαζί με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τη Νταϊάν Κίτον, ενώ το 2013 θα τη δούμε ως πρωταγωνίστρια του θρίλερ «Face blind».

Η Χέιγκλ, πέρα από την οικογένειά της, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, αλλά και την παραγωγή, βρίσκει χρόνο και για φιλανθρωπίες που αφορούν κυρίως τα ζώα, ενώ και η ίδια έχει… έξι σκυλιά που φροντίζει. Μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, επίσης, συμμετείχε και η ίδια στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τα επιζώντα θύματα.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «That night» (1992), «King of the hill» (1993), «My father the hero» (1994), «Under siege 2: dark territory» (1995), «Prince Valiant» (1997), «Stand-ins» (1997), «Bug buster» (1998), «Bride of Chucky» (1998), «100 girls» (2000), «Valentine» (2001), «Descendant» (2003), «Side effects» (2005), «The ringer» (2005), «Zyzzyx Rd» (2006), «Caffeine» (2006), «Knocked up» (2007), «27 dresses» (2008), «The ugly truth» (2009), «Killers» (2010), «Life as we know it» (2010), «New year’s eve» (2011), «One for the money» (2012).