Το «American Horror Story» επαναφέρει τον τρόμο στην ατζέντα του

american-horror-story
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η δημοφιλής σειρά βρίσκεται στην έκτη σεζόν της και μας αφήνει να ελπίζουμε για κάτι πιο τρομακτικό από τα προηγούμενα χρόνια.

Φτάσαμε αισίως στην έκτη σεζόν του «American Horror Story», της σειράς που έκανε τον Ράιαν Μέρφι ένα από τα πιο ισχυρά και επιτυχημένα πρόσωπα της τηλεόρασης. Είναι περίεργη η κατάσταση με τη συγκεκριμένη σειρά γιατί αν και υπάρχει πολύς κόσμος που τη στηρίζει και την έχει καθιερώσει ως ένα γεγονός στη μικρή οθόνη της τρέχουσας δεκαετίας, οι κριτικοί βρίσκονται συνήθως απέναντι. Η αλήθεια είναι πως οι σεζόν των 12 και 13 επεισοδίων δεν ταιριάζουν στη σειρά. Σπάνια κάποια ιστορία ξεκίνησε δίχως ενδιαφέρον, αλλά ελάχιστες κατάφεραν να το διατηρήσουν και στη συνέχεια.

Έχοντας κατά νου την παραπάνω αρχή μπήκαμε και σε αυτή τη σεζόν, η οποία καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου μέχρι την πρεμιέρα. Δεν ξέραμε τον τίτλο της φετινής ιστορίας μέχρι την πρεμιέρα και διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο ενδιάμεσο δε βοήθησαν και πολύ. Τελικά η σεζόν διαθέτει τον υπότιτλο «My Roanoke Nightmare», κάνοντας τους κακεντρεχείς να κατηγορούν τον Μέρφι ότι κράτησε κρυφό το όνομα επειδή δεν ήταν τόσο εμπορικό και θα τον βόλευε περισσότερο να δημιουργηθεί ένα μυστήριο γύρω από αυτό.

Η υπόθεση λοιπόν λαμβάνει χώρα στο νησί Ρόανοκ που ανήκει στην Βόρεια Καρολίνα και η πλοκή είναι αρκετά περίεργη ως προς τη δομή της. Έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού, αυτό που έχει ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι παρουσιάζεται σαν ντοκιμαντέρ μεταφυσικής δραστηριότητας. Παρακολουθούμε ένα διαφυλετικό ζευγάρι που μετά από μια βίαια επίθεση μετακομίζει από το Λος Άντζελες σε ένα παλιό σπίτι στο Ρόανοκ. Τότε κάποια περίεργα και ανατριχιαστικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν και βλέπουμε άλλους ηθοποιούς να διηγούνται τα συμβάντα και άλλους να τα αναπαριστούν. Και το ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι αυτοί που κάνουν την αναπαράσταση είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά από αυτούς που μιλούν στην κάμερα, ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Το ζευγάρι που μας διηγείται την ιστορία υποδύονται ο Αντρέ Χόλαντ (τον ξέρετε από το «The Knick», αν όχι αναζητήστε τη σειρά) και η Λίλι Ρέιμπ και αυτοί που την αναπαριστούν είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ και η προσφάτως βραβευμένη με Emmy Σάρα Πόλσον. Από εκεί και πέρα στο ρόλο της αδερφής του συζύγου συναντάμε την Αντίνα Πόρτερ στην αφήγηση και την Άντζελα Μπάσετ στην… πράξη. Από εκεί και πέρα συναντάμε διάφορους γνωστούς μας από προηγούμενες σεζόν της σειράς όπως η Κάθι Μπέιτς, ο Έβαν Πίτερς, ο Γουές Μπέντλεϋ και φυσικά η Lady Gaga, η οποία εμφανίζεται σε guest ρόλο έκπληξη, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τη σειρά μετά το «Hotel», το οποίο είχε φυσικά χτιστεί πάνω της.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και να πούμε ότι στα πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν το «American Horror Story» είναι ξανά τρομακτικό. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μίξη των καλύτερων στοιχείων ων πρώτων δύο σεζόν σε συνδυασμό με τη διάθεση για πειραματισμό των επόμενων. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον μυστήριο στο επίκεντρο και ακόμη και όταν καταφεύγει στα campy κλισέ, ας πούμε ότι τα φαντάσματα από δύο παρανοϊκές φονικές νοσοκόμες θα παραμένουν τρομακτικά σε κάθε πιθανή περίπτωση.

Όσο για τη δομή ντοκιμαντέρ, παρά το παράδοξο του διαχωρισμού των ηθοποιών που αφηγούνται και που αναπαριστούν τα γεγονότα, λειτουργεί μια χαρά (ίσως ακριβώς για αυτό το τρικ) και προσθέτει κάτι διαφορετικό σε μια σειρά που χρειάζεται έναν αέρα ανανέωσης. Δεν ξέρουμε αν θα συσχετιστεί με κάποια σημαντική ανατροπή στην πορεία, πάντως μας αρέσει ως ιδέα.

Είναι πολύ πιθανό η σεζόν να χάσει τον προσανατολισμό της στα μισά της διαδρομής όπως μας έχει συνηθίσει ο Μέρφι στις περισσότερες τηλεοπτικές παραγωγές του, σε αυτό το σημείο όμως δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει παρακάτω και υπάρχουν αρκετές στιγμές αγνού τρόμου. Για αυτό το λόγο ειδικά φέτος έχουμε κάθε λόγο να διατηρούμε την πίστη μας για κάτι καλύτερο το οποίο θα δικαιώσει τον τίτλο της σειράς και ελπίζουμε να μη μας απογοητεύσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]