Το «This Is Us» σε φέρνει πιο κοντά με τα συναισθήματά σου

this-is-us
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Παραδεχτείτε το, κανείς δε λέει όχι σε λίγο καλό μελόδραμα.

Μέσα στο κείμενο αναφέρεται μια εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως spoiler για το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Το μελό πουλάει σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Δεν είναι τυχαίο που το «Grey’s Anatomy» συνεχίζεται για 13η σεζόν (!) και είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές όλων των εποχών. Το κοινό το θέλει το δράμα του και επιζητά να ταυτιστεί με τα προβλήματα φανταστικών χαρακτήρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ίδια ή και σοβαρότερα θέματα και μέσα από αυτή τη διαδικασία βρίσκουν το νόημα της ζωής.

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι το μελό είναι από μόνο του φθηνό και εύκολο και για αυτό περιττό. Είναι γεγονός ότι και η ίδια η τηλεόραση έχει προχωρήσει, προσφέροντας σπουδαίες δραματικές σειρές που συνδυάζουν το μελόδραμα με μια πρωτότυπη πλοκή. Παρόλα αυτά, το να φτιάξεις ένα καλό μελό που θα αγγίξει τον κόσμο δεν είναι καθόλου εύκολο και για αυτό βλέπουμε ότι παραμένουν μόνο αυτά που αξίζουν και χτίζουν μια επαφή με τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά που αξίζει να προσέξουμε είναι το «This Is Us» του NBC.

NBC

Το «This Is Us» είναι η νέα σειρά του Νταν Φόγκελμαν, σεναριογράφου του «Crazy, Stupid, Love» και δημιουργού του «Galavant» και του φετινού «Pitch», με την πρώτη γυναίκα που δοκιμάζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ. Η πλοκή είναι απλή και έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο. Βλέπουμε τη σχέση τριών ανθρώπων που γεννήθηκαν την ίδια μέρα το 1980 και πώς είναι ίδιοι αλλά ταυτόχρονα διαφορετικοί. Οι δύο από αυτούς είναι δίδυμα αδέρφια και μιας και το τρίδυμο πέθανε στη γέννα, η οικογένεια υιοθέτησε ένα τρίτο παιδί που γεννήθηκε την ίδια μέρα και κάποιος το παράτησε.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο 2016 και οι τρεις βασικοί χαρακτήρες γιορτάζουν τα 36α γενέθλιά τους, τα οποία δεν τους βρίσκουν και στην καλύτερη φάση της ζωής τους. Ο Κέβιν (Τζάστιν Χάρτλεϊ) είναι ένας δημοφιλής ηθοποιός που έχει βαρεθεί να παίζει σε ένα σαχλό επιτυχημένο sitcom και θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούριο στην καριέρα του πριν να είναι αργά. Η δίδυμη αδερφή του, Κέιτ (Κρίσι Μετζ), έχει προβλήματα με την εικόνα της και προσπαθεί να χάσει βάρος. Ο υιοθετημένος αφροαμερικανός αδερφός τους, Ράνταλ (Στέρλινγκ Μπράουν), είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που βρίσκεται στην αναζήτηση του βιολογικού του πατέρα ο οποίος τον παράτησε. Την ίδια στιγμή μέσα από flashback πηγαίνουμε πίσω στο 1980 για να παρακολουθήσουμε τη ζωή των γονιών τους (Μίλο Βεντιμίλια και Μάντι Μουρ), με τον πατέρα τους να έκλεινε επίσης τα 36 τη μέρα της γέννησής τους.

Δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κάποιος όλα αυτά και να πιστέψει πως η σειρά έχει να κάνει με το πεπρωμένο με μια λογική που ταιριάζει στα ζώδια. Σας λέμε λοιπόν ότι δεν είναι έτσι, τουλάχιστον στην αρχή. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία και ειδικά στο flashback το μελό υπερβαίνει σε σημεία τα όρια του επιτρεπτού και σου επιβάλλει τι να νιώσεις, αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι τα τρία παιδιά της ιστορίας είναι καλοφτιαγμένοι σαν χαρακτήρες και νοιάζεσαι για την τύχη τους ήδη από το πρώτο επεισόδιο. Και αυτό είναι δύσκολο όσο και σημαντικό. Η πλοκή μπορεί να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και μετά από δύο ή τρία επεισόδια να βαρεθείς και να την παρατήσεις. Όταν όμως επενδύεις στους χαρακτήρες, τότε δεν τους αφήνεις τόσο εύκολα. Και με το χτίσιμο των χαρακτήρων αποκτά έτσι νόημα και το μελό, αλλά και το κωμικό στοιχείο που είναι αρκετά λειτουργικό. Ο μόνος χαρακτήρας που μοιάζει μονοδιάστατος αυτή τη στιγμή είναι ο πατέρας της ιστορίας και για αυτό και το δράμα μοιάζει υπερβολικό στην περίπτωσή του.

Υπάρχει κόσμος που προτιμά σειρές με μια συγκεκριμένη πλοκή που θα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό στο τέλος κάθε επεισοδίου και θα αδημονείς για τη συνέχεια. Για αυτό υπάρχουν πλέον άφθονες επιλογές, όπως για παράδειγμα το «Westworld». Το να πετύχει όμως μια σειρά που ενδιαφέρεται για απλούς ανθρώπους με καθημερινά προβλήματα δεν είναι διόλου απλό και το «This Is Us» φαίνεται να περνάει το αρχικό τεστ. Όσοι είστε κοντά με τα συναισθήματά σας και δεν έχετε πρόβλημα να αφεθείτε σε αυτά, αξίζει να του δώσετε πραγματικά μια ευκαιρία και ίσως ανακαλύψετε κάτι που θα σας κρατήσει καλή παρέα για καιρό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]