Με το «Insecure» μπαίνει επιτέλους στην τηλεόραση η αισθητική των σύγχρονων μουσικών βίντεο

insecure
ΤΡΙΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Ένα ειλικρινές πορτρέτο της μαύρης γυναίκας στην Αμερική του σήμερα αφήνει το ταλέντο της Μελίνα Ματσούκας να λάμψει.

Το στίγμα της πολύ καλής φετινής νέας τηλεοπτικής σεζόν το δίνει το μαύρο στοιχείο και πιο συγκεκριμένα οι σειρές που παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή μαύρων πρωταγωνιστών, με όλες τις δυσκολίες που αυτή μπορεί να έχει στη σύγχρονη Αμερική. Έχουμε μιλήσει για το «Atlanta», το οποίο παρουσιάζει την εξέλιξη ενός ράπερ στην trap μουσική σκηνή της πόλης του τίτλου, το «Luke Cage» που επικεντρώνεται στο Χάρλεμ και είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της Marvel και το «Pitch» που παρακολουθεί την ιστορία της πρώτης γυναίκας που παίζει στο πρωτάθλημα μπέιζμπολ των ΗΠΑ, η οποία τυγχάνει να είναι και μαύρη. Επίσης το καλοκαίρι είχαμε το «The Get Down» του Μπαζ Λούρμαν, σειρά που εξερευνά τις απαρχές της ντίσκο και της hip hop μουσικής μέσα από τη μαύρη κουλτούρα. Σε αυτές τις σειρές έρχεται να προστεθεί το «Insecure» του HBO, μια μικρή παραγωγή που πετυχαίνει όμως πάρα πολλά.

Το «Insecure» είναι δημιούργημα της Ίσα Ρέι, η οποία και πρωταγωνιστεί. Ξεκίνησε ως διαδικτυακή σειρά το 2013 με τίτλο «Awkward Black Girl» και αφού σημείωσε επιτυχία και άρεσε, αγόρασε τα δικαιώματα το HBO και αυτό το φθινόπωρο θα δούμε την πρώτη σεζόν. Πρόκειται για τις καθημερινές περιπέτειες μιας μαύρης γυναίκας λίγο πριν κλείσει τα 30. Προσπαθεί να βρει ποια θέλει να είναι στη ζωή της, έχοντας εμπλακεί σε μια βαρετή σχέση που δεν της προσφέρει τίποτα και σε μια δουλειά που δεν της προσφέρει χαρά. Την ίδια ώρα η κολλητή της φίλη αν και είναι εντυπωσιακά όμορφη και έχει μια καλή δουλειά ως εταιρική δικηγόρος, δεν είναι ικανοποιημένη από τη ζωή της και νιώθει ένα μεγάλο κενό. Η σχέση αυτών των δύο είναι ο άξονας της σειράς, η οποία σύμφωνα και με τους παραγωγούς της δεν είναι μια ακόμη ιστορία μέσα από τα γκέτο αλλά ένα αληθινό πορτρέτο μιας σύγχρονης μαύρης γυναίκας.

Στα ονόματα των παραγωγών της σειράς συναντάμε αυτό της Μελίνα Ματσούκας, η οποία μάλιστα σκηνοθετεί και το πρώτο επεισόδιο. Η Ματσούκας είναι σκηνοθέτης ποπ και R&B επιτυχιών της Rihanna, της Beyoncé, της Christina Aguilera και πολλών άλλων και έχει βραβευθεί με Γκράμι για το βίντεο του «We Found Love». Διαθέτει άψογη σύγχρονη αισθητική και δε σκηνοθετεί απλά μια όμορφη ποπ τσιχλόφουσκα, αλλά έχει και ματιά ως προς το περιεχόμενο. Είναι ευχής έργον λοιπόν ότι αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει τη συγκεκριμένη σειρά και πειραματιζόμενη με τα χρώματα δημιουργεί μερικά απίστευτα κάδρα που θα ζήλευε και το σινεμά. Άλλο να σας λέμε και άλλο να τα βλέπετε.

Και είναι ακόμη καλύτερη η σκηνοθετική κατεύθυνση της Ματσούκας σε συνδυασμό με το περιεχόμενο. Η Ρέι δεν κάνει εκπτώσεις στον τρόπο που προβάλλει τις ανασφάλειες της σύγχρονης μαύρης γυναίκας και δε διστάζει να γίνει «βρώμικη» και να χρησιμοποιήσει ακραίο χιούμορ γύρω από το σεξ. Έτσι γίνεται αυθεντική. Έχουμε ακούσει πολλές φωνές στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια που δοκιμάζουν να παρουσιάσουν την καθημερινότητα νέων ανθρώπων με κρίση ταυτότητας και ηλικίας, και όμως αυτή της Ρέι ξεχωρίζει ως ειλικρινής ήδη από το πρώτο επεισόδιο.

Δεν ξέρουμε αν το «Insecure» θα βρει το κοινό του και ελπίζουμε να μην περιοριστεί στο μαύρο ακροατήριο, γιατί μιλάει και για τις ανασφάλειες των σημερινών νέων λίγο πριν τα 30 εν γένει και δεν γκετοποιεί τον εαυτό του. Είναι αληθινά αστείο, είναι πανέμορφα γυρισμένο, διαθέτει εξαιρετικές μουσικές επιλογές (ξεκινάει με το «Alright» του Kendrick Lamar) και έχει μια πολύ δυνατή φιλία στο επίκεντρο. Και αν δε μας πιστεύετε, απλά παρακολουθήστε το πρώτο επεισόδιο και είναι δεδομένο ότι θα θέλετε να «καταβροχθίσετε» και τη συνέχεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]