Who is who: Τζένιφερ Λόρενς (Hunger Games)

who-is-who-tzenifer-lorens-hunger-games

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Στα μόλις 22 της χρόνια, η ανερχόμενη Τζένιφερ Λόρενς έχει υπάρξει ήδη υποψήφια για Όσκαρ, φιγουράρει στις λίστες των ανδρικών περιοδικών ανάμεσα στις πιο όμορφες και σέξι γυναίκες του κόσμου και «κλέβει» την παράσταση στους «Αγώνες πείνας».

Η Αμερικανίδα κινηματογραφική και τηλεοπτική ηθοποιός που βρίσκεται στα «πάνω» της αυτή την περίοδο, γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1990 στο Κεντάκι και το πλήρες όνομά της είναι Τζένιφερ Σρέιντερ Λόρενς. Η μητέρα της είναι υπεύθυνη παιδικής κατασκήνωσης και ο πατέρας της πρώην ιδιοκτήτης εταιρίας τσιμέντου, ενώ έχει δύο μεγαλύτερους αδερφούς.

Από μικρή, η Τζένιφερ έπαιρνε μέρος στις παραστάσεις της εκκλησίας και μέχρι να φτάσει στην εφηβεία είχε ήδη αποφασίσει ότι αυτό που θα έκανε στη ζωή της ήταν η ηθοποιία. Προηγουμένως, υπήρξε μαζορέτα, ενώ ασχολήθηκε με το σόφτμπολ, το χόκεϊ και το μόντελινγκ, χωρίς, όμως, να τρέφει κανένα ιδιαίτερο πάθος για κανένα απ’ αυτά. Έτσι στα 14 έπεισε τους γονείς της να την πάνε στη Νέα Υόρκη για να βρει έναν μάνατζερ και να κυνηγήσει το όνειρό της, όπως κι έγινε.

Πέρασε από διάφορες οντισιόν, χωρίς να έχει πρότερη εμπειρία στο χώρο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά τα κατάφερε αρκετά καλά, αφού πήρε από τις πρώτες της κι όλας προσπάθειες, πολύ καλές κριτικές, με τους υπεύθυνους, μάλιστα, να προσπαθούν να πείσουν τη μητέρα της να περάσει το καλοκαίρι στο Μανχάταν.

Η Τζένιφερ, πάντως, στάθηκε ούτως ή άλλως τυχερή, αφού σύντομα την ανακάλυψε ένας μάνατζερ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός διαφημιστικού, της ζήτησε να τη βγάλει φωτογραφία και την επόμενη ημέρα της ζήτησε να περάσει από οντισιόν, όπου και πάλι η νεαρή Τζένιφερ κατάφερε να καταπλήξει τους υπεύθυνους.

Έτσι, πέρασε το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορα διαφημιστικά, μέχρι που το 2006 κατέφτασε ο πρώτος της ρόλος, στην τηλεοπτική ταινία «Company town».

Την ίδια χρονιά, μάλιστα, κέρδισε μια εμφάνιση και στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Ντετέκτιβ Μονκ» με τον Τόνι Σαλούμπ, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση. Λόγω, μάλιστα των επαγγελματικών της υποχρεώσεων, τέλειωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα για να αφοσιωθεί στην καριέρα της.

Πέρα από τον «Ντετέκτιβ Μονκ» η Λόρενς περνά και από τα πλατό της επίσης γνωστής και στη χώρα μας σειράς «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις», όπου εμφανίζεται σε ένα επεισόδιο, αλλά και από τη σειρά «Medium». Το 2007 κατακτά κι ένα μόνιμο ρόλο στην κωμική τηλεοπτική σειρά «The Bill Engvall show», η οποία συνεχίζεται για 3 σεζόν μέχρι το 2009.

Το 2007 έχει ένα μικρό ρόλο στην τηλεταινία «Not another high school show» και το 2008 κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, με τη δραματική ταινία «Garden party» του Τζέισον Φρίλαντ, με θέμα νέα παιδιά που κυνηγούν τα όνειρά τους και προσπαθούν να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Αμέσως μετά αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραματική ταινία «The Poker house» για τον οποίο βραβεύεται από τους κριτικούς του Λος Άντζελες και στη συνέχεια κερδίζει ένα μικρότερο ρόλο στην ταινία «Τα σύνορα της μοναξιάς» του Γκιγιέρμο Αριάγκα με τη Σαρλίζ Θερόν και την Κιμ Μπάσιντζερ.

Και πάλι, όμως, η μικρή Τζένιφερ φαίνεται ικανή να ξεδιπλώσει το ταλέντο της, αφού βραβεύεται από το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας με βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Το 2009 συμμετέχει στο βίντεο-κλιπ «The mess I made» των Αμερικανών Parachute και η επιτυχία στην καριέρα της «κρύβεται» στην… επόμενη γωνία.

Η αναγνώριση δεν αργεί

Μετά τις μικρότερες και μεγαλύτερες συμμετοχές της, η Λόρενς βρίσκεται στο πρωταγωνιστικό καστ της δραματικής ταινίας μυστηρίου «Στην καρδιά του χειμώνα», η οποία κέρδισε βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance.

Στα χέρια της σκηνοθέτιδας Ντέμπρα Γκράνικ, η Λόρενς υποδύεται μια 17χρονη κοπέλα που φροντίζει την κατατονική μητέρα της και τα αδέρφια της, ψάχνοντας να βρει τον πατέρα της, ο οποίος έχει εξαφανιστεί.

Στην ταινία αυτή, η οποία είναι η μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Γκράνικ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική Αμερική σε σχέση με αυτή που γνωρίζουμε συνήθως μέσα από τις ταινίες και η 20χρονη –τότε- Λόρενς βρίσκεται υποψήφια για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, Χρυσή Σφαίρα, βραβείο Independent Spirit μεταξύ άλλων υποψηφιοτήτων, ενώ κερδίζει βράβευση από τους κριτικούς του Σικάγο, του Ντιτρόιτ, της Φλόριντα, της Ουάσινγκτον, του Σιάτλ κ.ά.

Είναι, μάλιστα, η δεύτερη πιο νέα ηθοποιός που βρίσκεται υποψήφια για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου (η πρώτη είναι η Κίσα Καστλ-Χιουζ για το «Whale rider» του 2002, όπου ήταν 12 χρονών). Όπως δήλωσε και η ίδια, τα γυρίσματα της ταινίας δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικά, αυτό όμως δεν την πείραξε καθόλου, καθώς δεν κάνει τη δουλειά αυτή για να διασκεδάσει. Για τις ανάγκες, μάλιστα, της ταινίας, έμαθε να κόβει ξύλα, να κόβει το δέρμα σκίουρων και να παλεύει.

Στη μαύρη κωμωδία «Ο άλλος μου εαυτός» στην οποία τη συναντάμε με την Τζόντι Φόστερ (που βρίσκεται και στη σκηνοθετική καρέκλα) και τον Μελ Γκίμπσον, τα γυρίσματα είχαν ξεκινήσει από το 2009, η ταινία, όμως, βγήκε στη μεγάλη οθόνη το 2011, λόγω των διάφορων περιπετειών του Μελ Γκίμπσον, μετά από κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά, σεξισμό και ρατσισμό. Η Λόρενς υποδύεται το ερωτικό ενδιαφέρον του γιου του ζευγαριού Γκίμπσον-Φόστερ, Πόρτερ (Άντον Γέλτσιν).

Το 2011 συναντά και πάλι τον Γέλτσιν στα πλατό της αισθηματικής δραματικής ταινίας «Like crazy», ενώ βρίσκεται και σε διάφορες λίστες περιοδικών ως ένας από τους πιο όμορφους ανθρώπους του πλανήτη (περιοδικό People), μια από τους 10 ηθοποιούς που πρέπει όλοι να παρακολουθήσουν (περιοδικό Variety), μία από τις 100 πιο σέξι γυναίκες του 2011 (περιοδικό Maxim) κ.ά. Η ίδια δηλώνει ότι της φαίνεται περίεργο να τη θεωρούν σέξι, αλλά παρ’ όλ’ αυτά το απολαμβάνει.

Την ίδια χρονιά βρίσκεται επίσης με τον Μάικλ Φασμπέντερ και τον Τζέιμς Μακαβόι στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Μάθιου Βον «X-Men: Η πρώτη γενιά», με την ταινία να λαμβάνει πολύ καλές κριτικές, τις εισπράξεις της να ξεπερνούν τα 353 εκατομμύρια δολάρια.

Η Λόρενς υποδύεται την «κακιά» Mystique, η οποία έχει μπλε δέρμα και κίτρινα μάτια και λαμβάνει μαζί με το υπόλοιπο καστ βραβείο IGN. Όπως αναφέρει η ίδια, δεν είχε ποτέ παρακολουθήσει κάποια από τις ταινίες «X-Men», ενώ αρχικά ήταν διστακτική, καθώς πίστευε πως η προκάτοχος του ρόλου της, Ρεμπέκα Ρόμιν, είχε θέσει ψηλά τα στάνταρντ. Το δέλεαρ, όμως, να δουλέψει με τον Φασμπέντερ, τον Μακαβόι και τον Βον ήταν μεγάλο και την έκανε να δεχτεί, ξεκινώντας συγκεκριμένη δίαιτα και άσκηση για το ρόλο.

Η τελευταία της δουλειά είναι η δραματική ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας «Αγώνες πείνας» σκηνοθεσίας Γκάρι Ρος, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλινς. Στην ταινία η Λόρενς υποδύεται τη 16χρονη Κάτνις, η οποία παίρνει εθελοντικά τη θέση της μικρότερης αδερφής της στους αγώνες πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά, στο έθνος της Πανέμ που έχει αναδυθεί από τα ερείπια της Βόρειας Αμερικής.

Οι κριτικές μέχρι στιγμής είναι ευνοϊκές τόσο για την ταινία, όσο και για την ανερχόμενη ηθοποιό, η οποία στο καστ συναντά τον Γούντι Χάρελσον, την Ελίζαμπεθ Μπανκς, τον Ντόναλντ Σάδερλαντ κ.ά.

Το παρόν και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό

Η Λόρενς προς το παρόν έχει τελειώσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, το θρίλερ «House at the end of the street», που θα βγει στη μεγάλη οθόνη το Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα τη δούμε στην κομεντί «The silver linings playbook» σκηνοθεσίας Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, μαζί με τον Ρόμπερ Ντε Νίρο και το 2013 στη δραματική ταινία «Serena» της Σούζαν Μπίερ, με τον Μπράντλεϊ Κούπερ.

Σήμερα ζει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, οι αγαπημένοι της ηθοποιοί είναι η Μέριλ Στριπ, ο Τζεφ Μπρίτζες, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Λόρα Λίνεϊ, ενώ δηλώνει ότι δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει τόσο διάσημη όσο η Κρίστεν Στιούαρτ από το «Λυκόφως». Όπως αναφέρει η ίδια, κάνει αυτό που αγαπά, δουλεύει σκληρά, αλλά μετά ξεκουράζεται, έχει αρκετά χρήματα για την ηλικία της και δεν έχει νιώσει να κατανοεί τίποτα άλλο 100%, παρά μόνο την ηθοποιία. Ένα από τα μελλοντικά της όνειρα, μάλιστα, είναι και η σκηνοθεσία, ενώ αυτή την περίοδο ζει ευτυχισμένη στο πλευρό του επίσης ηθοποιού Νίκολας Χουλτ, τον οποίο γνώρισε στα γυρίσματα του «X-Men».

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Garden party» (2008), «The poker house» (2008), «The burning plain» (2008), «Winter’s bone» (2010), «Like crazy» (2011), «The beaver» (2011), «X-Men: first class» (2011), «The hunger games» (2012), «Devil you know» (2012).