Το «Atlanta» αναζητά την ευτυχία σε ένα νυχτερινό κλαμπ

atlanta
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η σειρά του FX σε κάνει να αναρωτηθείς τι ζητάς σε μια νυχτερινή σου έξοδο.

Γιατί βγαίνετε το βράδυ στα μπαρ και στα κλαμπ; Σίγουρα για να περάσετε καλά, αλλά και πάλι πώς ορίζετε εσείς οι ίδιοι αυτό το «καλά»; Εδώ εφάπτεται στην προσωπικότητα και στις απαιτήσεις του καθενός, το βέβαιο πάντως είναι πως λίγοι μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτή την προσμονή της εξόδου. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, oι φορές που περνάμε πραγματικά καλά με βάση όσα περιμένουμε δεν είναι τόσες πολλές, κανείς δεν μπορεί να μας πάρει όμως την αναμονή για αυτά τα βράδια, γιατί αυτή είναι και ο λόγος που συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να ζούμε και να νιώθουμε ότι είμαστε ακόμη νέοι.

Στους στίχους του θρυλικού τραγουδιού των Smiths με τίτλο «How Soon Is Now?» ο Morrissey δίνει μια απαισιόδοξη οπτική πάνω στο θέμα, λέγοντάς μας ότι πηγαίνουμε στο κλαμπ αναζητώντας την συνάντηση με κάποιον που μπορεί να μας ποθεί ερωτικά, αλλά τελικά στεκόμαστε μόνοι μας και φεύγουμε μόνοι μας και γυρνάμε πίσω και θέλουμε να κλάψουμε και να πεθάνουμε. Όλοι έχουμε περάσει αυτή τη φάση και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την αλήθεια που κρύβουν οι στίχοι του κομματιού.

Ας έρθουμε όμως στο «Atlanta». Η σειρά του Ντόναλντ Γκλόβερ είναι η αγαπημένη μας από τη νέα τηλεοπτική σεζόν και έχουμε γράψει αρκετές φορές για αυτή. Παρακολουθεί την εξέλιξη ενός ράπερ στη μουσική σκηνή της Ατλάντα και αποτελεί ένα όχημα για κοινωνικό σχολιασμό διαφόρων πτυχών της σύγχρονης μαύρης κουλτούρας και όχι μόνο. Η πλοκή δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή, σε σημείο που να μπορείς να παρακολουθήσεις τα περισσότερα επεισόδια χωρίς να έχεις δει κανένα άλλο πριν και να μην έχεις απορίες. Αυτή την εβδομάδα το «Atlanta» παρουσίασε ένα επεισόδιο με τίτλο «The Club» και όπως γίνεται κατανοητό εξετάζει τον μικρόκοσμο ενός νυχτερινού κλαμπ. Φυσικά ακολουθούν spoiler.

Ο κεντρικός ράπερ της σειράς, Paper Boi βρίσκεται σε ένα κλαμπ στο οποίο την ίδια στιγμή συνυπάρχει ένας αστέρας του NBA με το όνομα Μάρκους Μάιλς. Δε θα αργήσει να ξεκινήσει μια διαμάχη ανάμεσά τους και γρήγορα θα στηθεί μια κόντρα για το ποιος έχει τον περισσότερο κόσμο στο τραπέζι του, με τον Μάιλς να καταλήγει να αγοράζει όλο το μαγαζί και να… φεύγει. Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι ένας σχολιασμός του τρόπου που λειτουργεί σήμερα η έννοια της διασημότητας στις νυχτερινές εξόδους. Αυτό που μας απασχολεί όμως είναι το ερώτημα που τίθεται στο επεισόδιο και έχει να κάνει με τους λόγους που βρίσκεται ο καθένας στο κλαμπ.

Μιλάμε για ένα επεισόδιο που κλείνει με κάποιον να παρασύρει κόσμο οδηγώντας ένα αόρατο αυτοκίνητο (ναι, καλά διαβάσατε) και όλα αυτά σαν να μην τρέχει τίποτα, αυτός ο σουρεαλισμός είναι όμως ένα κομμάτι που διαχειρίζεται πολύ καλά η σειρά και είναι απελευθερωτικό να ξέρεις πως ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί. Την ίδια στιγμή όμως ο Γκλόβερ παίρνει πολύ σοβαρά το δημιούργημά του. Η καλύτερη στιγμή του επεισοδίου είναι η στιχομυθία του Ερν, μάνατζερ του Paper Boi τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Γκλόβερ, με την μπαργούμαν του κλαμπ. Ο ίδιος ο Ερν πιστεύει πως δεν βρίσκεται εκεί επειδή το θέλει πραγματικά, αλλά γιατί περιμένει να πληρωθεί για την εμφάνιση του Paper Boi στο χώρο. Στην πορεία της κουβέντας όμως αυτό ανατρέπεται. Βρίσκεται εκεί για να μαζέψει τα λεφτά τα οποία θα του φέρουν μια καλύτερη ζωή για να περάσει καλά στο προσεχές μέλλον, κάτι το οποίο επιδιώκουν όλοι όσοι βρίσκονται στο κλαμπ, έστω και αν το κυνηγούν με πολύ πιο άμεσο και απλό τρόπο.

Την ίδια στιγμή ο Paper Boi περνά χρόνο στο τραπέζι του με μια κοπέλα, απογοητεύεται όμως όταν αυτή φεύγει, για να του απαντήσει αποστομωτικά ότι πήρε αυτό που ήθελε, να περάσει δηλαδή τη βραδιά του στο κλαμπ με μια αιθέρια παρουσία όπως κάθε σωστός ράπερ.  Όλοι βρίσκονται εκεί για να περάσουν καλά και για μια στιγμή η ατμόσφαιρα που δημιουργείται δίνει την ψευδαίσθηση ότι το κάνουν, στο τέλος όμως κανείς δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Το κλαμπ λειτουργεί ως μια παραβολή για το διαρκές κυνήγι της ευτυχίας ως ένα καταφύγιο που φθονούμε. Πάντα θα θέλουμε να περνάμε καλά και θα το κυνηγάμε, κάθε φορά όμως εκεί που νομίζουμε πως βρήκαμε αυτό που θέλουμε, εκείνη τη στιγμή θα το χάσουμε. Οι προσδοκίες μας θα δημιουργούν αναμονή για ολοένα κάτι καλύτερο από την πραγματικότητα και θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό, γιατί είναι κάτι που μας κρατάει ζωντανούς. Το «Atlanta» δεν έχε ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη του σεζόν αλλά το συγκαταλέγουμε ήδη μέσα στις καλύτερες τηλεοπτικές στιγμές των τελευταίων ετών.

H σειρά «Atlanta»  κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο αποκλειστικά στο FOX.

Tο κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

Όλα τα νέα επεισόδια της σειράς «Atlanta» θα είναι διαθέσιμα on-demand μέσω της εφαρμογής FOX Play.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]