Πώς το «The Walking Dead» έγινε μια σειρά-φαινόμενο της εποχής μας

the-walking-dead
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η σειρά επιστρέφει για να κλείσει κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς και εμείς εξετάζουμε τη διαδρομή της.

Ένα από τα στοιχεία που πιστοποιούν το γεγονός ότι ζούμε στη χρυσή εποχή της τηλεόρασης είναι πόσο καλοφτιαγμένες είναι οι εμπορικές σειρές. Μιλάμε για αυτές τις περιπτώσεις που δε χρειάζονται καν να είναι καλές και οι οποίες εντυπωσιάζουν τον κόσμο και μόνο με τη θεματολογία τους ή το μπάτζετ τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα το «The Walking Dead» το οποίο είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην οποία αξίζει να σταθούμε.

Η πρεμιέρα της σειράς του AMC πραγματοποιήθηκε το μακρινό (σε χρόνους εξέλιξης της τηλεόρασης) 2010. Θυμόμαστε ακόμη τη δυστοπία του πιλοτικού επεισοδίου, με τον Ρικ να έρχεται αντιμέτωπος με την ολοκληρωτική ισοπέδωση που έχει αφήσει πίσω της η ζόμπι αποκάλυψη. Παραμένει ένα από τα κορυφαία επεισόδια της σειράς, μια περιήγηση σε έναν μοναχικό και νεκρό κόσμο που θα μπορούσε να είχε ξεπηδήσει από κάποιο βιβλίο του Κόρμακ Μακάρθι. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει και ο κόσμος δεν είναι πια τόσο… μοναχικός. Πολλοί χαρακτήρες έχουν έρθει και έχουν φύγει από το πλευρό του Ρικ και έχει γίνει πια κατανοητό πως το πιο επικίνδυνο αρπακτικό σε αυτή τη νέα συνθήκη δεν είναι τα ζόμπι, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος.

AMC

Αυτή η αλήθεια έγινε για πρώτη φορά ρητά κατανοητή στην τρίτη σεζόν με την παρουσία του Governor να αποδεικνύει περίτρανα πως σε αυτό τον νέο κόσμο δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κανέναν, αφού πολλοί από όσους κατάφεραν να επιβιώσουν το έκαναν εις βάρος άλλων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν προς όφελός τους και έτσι να αποκτήσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει και ο Νέγκαν, επικεφαλής μιας ομάδας επιζώντων που στο φινάλε της έκτης σεζόν μπήγει το… ρόπαλο στο κόκκαλο για την ομάδα του Ρικ. Το cliffhanger του φινάλε της έκτης σεζόν του «The Walking Dead» είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της σύγχρονης τηλεόρασης, κρατώντας σε αγωνία το κοινό για την τύχη κάποιων από τους πρωταγωνιστές που πιθανότατα θα έχει πέσει νεκρός. Ο δρόμος για να διατηρηθεί πάντως αυτό το ενδιαφέρον μόνο εύκολος δεν ήταν.

Υπήρχαν στιγμές που η σειρά δεν ήταν όσο ελκυστική φαντάζει σήμερα και αναφερόμαστε ειδικότερα στις πρώτες σεζόν. Τα settings της φάρμας και της φυλακής δεν άργησαν να εξαντληθούν και κάπως έτσι τα επεισόδια που δεν περιείχαν σημαντική δράση με ζόμπι και περιστρέφονταν γύρω από το δράμα των χαρακτήρων περνούσαν πραγματικά πολύ αργά. Στην εξέλιξη της σειράς όμως αυτό άλλαξε μαζί με πολλά άλλα πράγματα (επεισόδιο-σταθμός αυτής της αλλαγής είναι το δέκατο τέταρτο της τέταρτης σεζόν με τίτλο «The Grove», γνωστό και ως «αυτό με τα λουλούδια»). Όλοι οι χαρακτήρες έχουν περάσει αρκετό χρόνο σε αυτό τον κατεστραμμένο κόσμο ώστε να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και κάθε σεζόν και κάθε επεισόδιο που διανύουμε είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι χαρακτήρες έχουν αποκτήσει τόσο αληθινό ενδιαφέρον καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην έβδομη σεζόν. Έχουν αποδεχτεί τους νέους κανόνες και βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτούς.

AMC

Αναμένοντας να δούμε ποιος δέχεται το χτύπημα του Νέγκαν, έχουμε πλέον τη βεβαιότητα ότι η σειρά θα γίνεται μόνο καλύτερη καθώς προχωράμε μπροστά. Τα νέα πρόσωπα σίγουρα θα αλλάξουν τις ισορροπίες και η μάχη για κυριαρχία θα είναι σίγουρα πιο σκληρή από ποτέ. Ο χάρτης της νέας τηλεοπτικής σεζόν είναι ήδη φανταστικός (ας μιλήσουμε για μια ακόμη φορά για το μεγαλείο του «Atlanta») και με το «The Walking Dead» να προστίθεται στην εξίσωση δε θα βαρεθούμε ποτέ αυτό το χειμώνα.

Το «The Walking Dead» επιστρέφει αποκλειστικά στο FOX με την πρεμιέρα του 7ου κύκλου, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 22.40 σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την Αμερική. Το κανάλι FOX προβάλλεται στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης. Όλα τα νέα επεισόδια της σειράς και box sets από όλους τους προηγούμενους κύκλους θα είναι διαθέσιμα και on-demand μέσω FOX Play.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]