Το «The Walking Dead» αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας μέσα στο ζοφερό του σύμπαν

the-walking-dead
ΤΡΙΤΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Όλα όσα είδαμε στο δεύτερο επεισόδιο της έβδομης σεζόν της σειράς με τίτλο «The Well».

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του «The Walking Dead» δίχασε κοινό και κριτικούς. Υπήρχαν αυτοί που βρήκαν τη βία του επεισοδίου απαραίτητη και αντιμετώπισαν με ενδιαφέρον τα σαδιστικά ψυχολογικά παιχνίδια του Νέγκαν στον Ρικ, αλλά για κάποιους άλλους ήταν η πιο σοκαριστική στιγμή της σειράς, ξεπερνώντας τα όρια του επιτρεπτού. Το βέβαιο είναι πάντως ότι συζητήθηκε πολύ, περισσότερο από κάθε άλλο επεισόδιο του «The Walking Dead». Και καθώς κανείς δεν έμεινε αδιάφορος, όλοι ήθελαν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας την πρεμιέρα, τονίσαμε ότι δε θα την κρίνουμε εκείνη τη στιγμή, αλλά θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί στην πορεία για να αποφασίσουμε αν άξιζε τον κόπο ο βίαιος χαμός δύο βασικών χαρακτήρων. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η σειρά θα μπορούσε να παραδοθεί στο θυμικό και να αναζητήσει εκδίκηση για τις πράξεις του Νέγκαν. Σε όλες τις συζητήσεις γύρω από το πρώτο επεισόδιο της σεζόν ο κόσμος έδινε τη δική του άποψη για το πώς θέλει να πεθάνει ο Νέγκαν. Θα ήταν λάθος λοιπόν το κοινό να πάρει τώρα ό,τι θέλει και όπως το θέλει. Πέρα από το γεγονός δηλαδή ότι το fan service είναι η κατώτερη πρακτική που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά.

Είναι έξυπνη η μετάβαση στο στόρι της Κάρολ και του Μόργκαν, οι οποίοι σε αυτή τη φάση βρίσκονται μακριά από την κεντρική πλοκή. Είναι δύο από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της σειράς με μεγάλη εξέλιξη στην πορεία και είναι στο δρόμο, έχοντας επιβιώσει από μια επίθεση μελών της ομάδας του Νέγκαν, η οποία άφησε τραυματία την Κάρολ. Τους συναντάμε καθοδόν προς ένα μέρος που λέγεται Βασίλειο και αν και έχουμε μάθε να περιμένουμε τα χειρότερα από νέες παροικίες που φαντάζουν παραδεισένιες μέσα στο γενικό χαμό και το μηδενισμό, το επεισόδιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας πείσει ότι αυτό το μέρος είναι διαφορετικό από τα άλλα. Και κατά βάθος και εμείς θέλουμε να πειστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή κάθε Βασίλειο έχει και τον βασιλιά του, εδώ αυτός είναι ο Εζέκιελ, ο οποίος έχει για κατοικίδιο μια τίγρη, δίνοντας νέα διάσταση και λίγο χρώμα στη δυστοπία της σειράς. Όσο ψαρωτικός και αν φαίνεται όμως στην αρχή, τόσο με μια εκδοχή του Γκάντι σε ζόμπι αποκάλυψη μοιάζει στη συνέχεια. Η Κάρολ των πρώτων σεζόν θα σκότωνε για να μείνει σε αυτό εδώ το μέρος για πάντα. Έχει περάσει ωστόσο τόσα πολλά και έχει διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση ώστε να θεωρεί αυτό το μέρος ένα ψέμα στο οποίο δεν είναι διατεθειμένη να πιστέψει, ειδικά όταν τα μάτια της έχουν δει τον κόσμο πέρα από αυτά τα τείχη. Για αυτό το λόγο θέλει να φύγει, με τον Εζέκιελ να της ανοίγεται προσπαθώντας να την πείσει να μείνει. Της εξηγεί πως το Βασίλειο είναι ένα παραμύθι και ότι ο ίδιος απλά δούλευε σε ζωολογικό κήπο και η τίγρης που έχει ήταν τραυματισμένη και αφού τη βοήθησε απλά του είναι πιστή, και εννοείται ότι δεν είναι κάποιος badass πολεμιστής που εξημέρωσε το άγριο ζώο με τις ικανότητές του. Απλά κατανοεί ότι ο κόσμος θέλει να πιστέψει πως κάτι καλό μπορεί να υπάρξει μέσα στο ζόφο και το χάος και αυτό ακριβώς το παραμύθι προσπαθεί να δώσει σε όσους κατοικούν στο Βασίλειο.

Η σημαντικότερη εξέλιξη του επεισοδίου είναι πάντως η σύνδεση του Βασιλείου με τους Saviors του Νέγκαν. Το Βασίλειο εκτρέφει γουρούνια, τα οποία τα ταΐζουν με… ζόμπι και στη συνέχεια κάποια από αυτά έρχονται και τα παίρνουν οι Saviors, τους οποίους το Βασίλειο δεν πολεμάει ποτέ, ακόμη και αν δεχθούν επίθεση. Ο Εζέκιελ κατανοεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότατα θα έχανε, οπότε τηρεί φιλειρηνική στάση και δεν προβάλλει καμία αντίσταση. Είναι απολύτως λογική αυτή η αντίδραση, αλλά κάτι μας λέει ότι στην πορεία από εκεί θα ξεκινήσει η επανάσταση για την εκδίκηση απέναντι στον Νέγκαν.

Η Κάρολ επιμένει στην απόφασή της να απομακρυνθεί από το Βασίλειο και βρίσκει ένα σπίτι το οποίο καθαρίζει από τα ζόμπι και αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει ως βάση, με τον Εζέκιελ να χτυπά την πόρτα της για να της δώσει φρούτα, δείχνοντάς της έτσι ότι δε θα την εγκαταλείψει. Είναι μια κίνηση ανθρωπιάς που την είχε ανάγκη η σειρά. Για πολλούς αυτό είναι ένα βαρετό επεισόδιο, μακριά από τη δράση και τα ζόμπι της κεντρικής πλοκής. Εμείς πάλι λέμε ότι επεισόδια σαν αυτό είναι που ανεβάζουν επίπεδο το «The Walking Dead». Δεν μπορεί μια σειρά να συνεχίσει να επιβιώνει χωρίς να αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας στον κόσμο της. Μετά από αυτό το επεισόδιο μπορούμε να δηλώνουμε αισιόδοξοι για τη συνέχεια και περιμένουμε να δούμε πώς στην οικονομία της σεζόν θα ενωθούν το βασικό στόρι με αυτό του Βασιλείου.

Το «The Walking Dead» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 στο FOX. Το κανάλι FOX προβάλλεται στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης. Όλα τα νέα επεισόδια της σειράς και box sets από όλους τους προηγούμενους κύκλους θα είναι διαθέσιμα και on-demand μέσω FOX Play.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]