Ο «Toni Erdmann» σάρωσε τα Ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου

toni-erdmann
ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Για πρώτη φορά, ταινία γυρισμένη από γυναίκα κατακτά το βραβείο καλύτερης ταινίας στον θεσμό.

Η υπαρξιακή κωμωδία της Maren Ade, «Τoni Erdmann» θριάμβευσε στα 29α ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία τιμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, αφού η Ade είχε απέναντί της βετεράνους σκηνοθέτες, όπως ο Ken Loach, ο Pedro Almodovar, o Christian Mungiu και ο Paul Verhoeven. Όπως δήλωση και η ίδια η Ade, καθώς παραλάμβανε το βραβείο της, είναι η πρώτη φορά που μια ταινία γυρισμένη από γυναίκα αποσπά το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Η ταινία της Ade μπορεί να μην τιμήθηκε με κάποιο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για καλύτερη ξένη ταινία στα Όσκαρ, με τις λίστες των υποψηφίων να ανακοινώνονται τις επόμενες μέρες. Τα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου ξεκίνησαν το 1988 ως μια arthouse εναλλακτική στα Όσκαρ. Η τελετή είχε έντονα πολιτικά στοιχεία, με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει ότι κυριαρχεί ένα κύμα εθνικισμού στην Ευρώπη το οποίο μάλιστα παρομοίασε με «βρωμερό ιδρώτα» που πρέπει να πλυθεί. 

Υπήρχαν και απρόοπτα κατά την διάρκεια της τελετής. Πιο συγκεκριμένα, κατά την βράβευση των «Σουφραζέτων» για τον καλύτερο σχεδιασμό παραγωγής, οι διοργανωτές, κατά λάθος, βοήθησαν μια ηλικιωμένη γυναίκα να φτάσει στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε επί σκηνής και η υπεύθυνη σχεδιασμού παραγωγής της ταινίας, Alice Normington. Η ηλικιωμένη γυναίκα εξήγησε στο μικρόφωνο ότι δεν ήξερε γιατί βρισκόταν επί σκηνής και τι κάνει, αλλά πως το βραβείο είναι χαριτωμένο. Η Normington δήλωσε και αυτή μπερδεμένη από την πλευρά της...

Παρά τα θετικά σχόλια, ο «Ντάνιελ Μπλέικ» του Ken Loach δεν τα κατάφερε στα φετινά Ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο των φετινής διοργάνωσε τιμήθηκε ο Pierce Brosnan με ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο Brosnan παρότρυνε την νεολαία της Ευρώπης να παραμείνει δυνατή και να έχει ελπίδα, παρά τις πολιτικές διαφορές των χωρών τους. Ο πρώην «007» μίλησε για την ανάγκη των νέων να είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους, να παραμείνουν τολμηροί και να δημιουργήσουν ταινίες. Ο σεναριογράφος Jean-Claude Carrière τιμήθηκε με βραβείο για την συνολική προσφορά του, ενώ ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Πολωνό σκηνοθέτη Andrzej Wajda, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο.

Ο Ken Loach ήταν τελικά από τους μεγάλους χαμένους της βραδιάς, παρά τα θετικά σχόλια που έχει αποσπάσει η πρόσφατη του ταινία «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ». Νωρίτερα ο Loach παρακάλεσε τους συναδέλφους να μην κάνουν άλλες κοινωνικές ρεαλιστικές ταινίες, αλλά αντίθετα να ασχοληθούν με κωμωδίες και ταινίες φαντασίας. Όπως εξήγησε ο 80χρονος σκηνοθέτης, η ποικιλία στις ταινίες πρέπει να είναι αντίστοιχη με μιας βιβλιοθήκης: «Πρέπει να κάνουμε ταινίες σε πολλά διαφορετικά στυλ, που εγώ δεν μπορώ να φανταστώ. Εσείς όμως μπορείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά.