Τέλος από πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών η Wonder Woman

wonder-woman
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η έντονη σεξουαλικότητα της ηρωίδας είχε προκαλέσει αντιδράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις.

Μετά από δυο μήνες περίπου, η Wonder Woman εκπίπτει από το αξίωμά της ως επίτιμη πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για την χειραφέτηση των γυναικών και κοριτσιών. Η ανακοίνωση για τη λήξη της θητείας της Wonder Woman έγινε στο τέλος της εβδομάδας από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ΟΗΕ, Rheal LeBlanc. Στόχος του διεθνούς οργανισμού ήταν να χρησιμοποιήσει την ηρωίδα της DC για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών. Η απόφαση του ΟΗΕ να ανακηρύξει την Wonder Woman πρέσβειρα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις τόσο από φεμινιστικές οργανώσεις όσο και από εργαζόμενους του διεθνούς οργανισμού.

Χωρίς να θέλει να επεκταθεί στους λόγους της λήξης της θητείας της Wonder Woman, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Jeffey A. Brez δήλωσε στο Associated Press ότι ο στόχος ήταν να προσεγγίσουν τους φαν της ηρωίδας της DC, κάτι το οποίο θεώρησε ότι επετεύχθη. Η DC από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ήταν «εξαιρετικά ικανοποιημένη» με τη συνεργασία και που βοήθησε στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Wonder Woman, συμπλήρωσε η DC στην ανακοίνωσή της, συμβολίζει την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την ισότητα.

Οι επικριτές του διορισμού της Wonder Woman αντέδρασαν στην έντονη «σεξουαλικότητά» της και κατήγγειλαν ότι το αποκαλυπτικό κοστούμι της στα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας ήταν απρεπές. Επίσης υποστήριξαν ότι υπήρχαν πολλές άλλες πραγματικές ηρωίδες που θα μπορούσαν να επιλεγούν για τις ανάγκες της εκστρατείας του ΟΗΕ. Πάνω από 45.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μια διαδικτυακή καμπάνια που καλούσε τον διεθνή οργανισμό να αναθεωρήσει την επιλογή του. Στο παρελθόν, ο ΟΗΕ είχε χρίσει τον Winnie the Pooh ως επίτιμο πρέσβη φιλίας το 1998 και την Tinkerbell ως επίτιμη πρέσβειρα του πρασίνου το 2009.