Σε ποιόν θα πάει ο Χρυσός Φοίνικας;

se-poion-tha-paei-o-xrusos-foinikas-xrusos-foinikas

ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Αφού ανακοινώθηκε ως οικοδέσποινα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών η γαλλίδα ηθοποιός Berenice Bejo, αφού πέρασε και ο εκνευρισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή Thierry Fremaux, μετά τις διαρροές για τις ταινίες που θα συμμετάσχουν, έφτασε η ώρα για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Επιβεβαιώνοντας μόνο 6 από τις 23 ταινίες που είχαν ακουστεί τόσο καιρό, ο Πρόεδρος Gilles Jacob και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Thierry Fremaux, του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ, ανακοίνωσαν τις ταινίες που θα πάρουν μέρος από τις 16 Μαΐου στο φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας.

Το «On the Road» του Walter Salles, κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Jack Kerouac, το «The Paperboy» του Lee Daniels και το «Amour» του Michael Haneke θα …συνοδέψουν το «Rust and Bone» του Jacques Audiard, το «Cosmopolis» του David Cronenberg και το «Moonlight Kingdom» του Wes Anderson.

Εκτός αυτών όμως, που πάνω κάτω ήταν γνωστά, στο 65ο Φεστιβάλ Καννών θα διαγωνιστεί και το « Lawless» του John Hillcoat, με τους Shia LaBoeuf, Tom Hardy, Guy Pearce και Gary Oldman στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Εντός των...χολιγουντιανών συνόρων θα έχουμε ακόμα το «Mud» του Jeff Nichols, με το δίδυμο Matthew McConaughey-Reese Witherspoon να πρωταγωνιστούν και το «Killing Them Softly» του Andrew Dominik με τον Brad Pitt και τον Ray Liotta. Στο ίδιο διαγωνιστικό πνεύμα αλλά σε μορφή κινουμένων σχεδίων και το «Madgascar 3: Europe's Most Wanted».

Και ενώ οι glamorous παρουσίες, κάθε άλλο παρά λίγες θα είναι, στο σκηνικό μπαίνει και ο Γάλλος βετεράνος σκηνοθέτης Alain Resnais, ο οποίος πλησιάζει μάλιστα τα 90, με την νέα του ταινία «Vous N’avez encore rien vu», δηλαδή «Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα», σε ελεύθερη μετάφραση. Οι συμπατριώτες του Jacques Audiard και Leos Carax επιστρέφουν με το «Rust and Bone» και «Holy Motors» αντίστοιχα.

Ο Ουκρανός Sergei Loznitsa, έρχεται στο φεστιβάλ με τη δεύτερη «πρότασή» του που ονομάζεται «In the Fog» ενώ ο αιγύπτιος Yousry Nasrallah, με το «After the battle» ευελπιστεί να φέρει τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης στο προσκήνιο.

Υπάρχουν όμως και οι «δεδομένοι», που με κάθε τους νέα ταινία δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Φυσικά ο λόγος για τον Ken Loach και την ταινία του «The Angel’s share».

Ο Michael Haneke από την άλλη, αγαπημένος των Καννών, μετά και τον Χρυσό Φοίνικα που απέσπασε το 2009 για τη «Λευκή Κορδέλα» έρχεται να …εκπροσωπήσει την Αυστρία με το «Amour». Την παρουσία του Ιράν «διασφάλισε» ο Abbas Kiarostami με το «Like someone in Love» που γυρίστηκε στην Ιαπωνία.

Ο Δανός Thomas Vinterberg συμμετέχει με το «The Hunt» και τον Mads Mikkelsen, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, o Cristian Mungiu με το «Beyond the Hills», και ο Ulrich Seidl με το «Paradise: Love».

«Post Tenebras Lux» ή «Light after darkness» ο αγγλικός τίτλος της ταινίας του μεξικανού Carlos Raygadas, που επίσης διαγωνίζεται, μεταξύ άλλων απέναντι στην κινέζικη συμμετοχή του «In Another Country» του Hong Sang-Soo και τη νοτιοκορεάτικη «Taste of money» του Sang-soo Im. Τέλος ο ιταλός Matteo Garrone θα διαγωνιστεί με το «Reality».

Εκτός συναγωνισμού θα δώσουν το «παρών» και οι Nιcκole Kidman και Clive Owen ως «Hemingway & Gellhorne» στην ταινία του Philip Kaufman, στην βιογραφική ιστορία αγάπης της πολεμικής ανταποκρίτριας και του συγγραφέα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί επίσης, και το «Io e te» του Bernardo Bertolucci.