Who is who: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ

who-is-who-giouan-makgkregkor

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Ο Σκωτσέζος Γιούαν ΜακΓκρέγκορ έγινε διάσημος «βυθισμένος» στα ναρκωτικά με το «Trainspotting», πήρε το σπαθί των Τζεντάι στο «Star wars» και συνεχίζει ακόμη και σήμερα μια καριέρα που συνεχώς τον ανταμείβει.

Ο Γιούαν Γκόρντον ΜακΓκρέγκορ γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1971 στο Περθ της Σκωτίας, ενώ μεγάλωσε σε μια άλλη κοντινή περιοχή, το Κρίεφ. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και διοικητικό στέλεχος σχολείου και ο πατέρας του καθηγητής φυσικής αγωγής, ενώ έχει επίσης ένα μεγαλύτερο αδερφό, πρώην πιλότο.

Σχολείο πήγε στο Morrison’s Academy, ένα ανεξάρτητο σχολείο και μόλις αποφοίτησε ξεκίνησε να κυνηγά το πάθος του, παίρνοντας μέρος σε διάφορες παραστάσεις στο Perth Repertory Theatre. Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει δραματική τέχνη στο Guildhall school of Music and Drama, έχοντας πάντα την ενθάρρυνση των γονιών του, οι οποίοι όχι μόνο αντιλαμβάνονταν το ταλέντο του, αλλά έβλεπαν ότι αυτό ήταν το πάθος του.

Πριν ακόμη προλάβει να αποφοιτήσει από τη σχολή, ο ΜακΓκρέγκορ κατάφερε να κερδίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγγλική σειρά του Channel 4 με τίτλο «Lipstick on your collar», ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και σε μια μικρού μήκους τηλεοπτική παραγωγή, αλλά και σε άλλη μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο «The Scarlet and the Black», στο καστ της οποίας συνάντησε και τη διάσημη, σήμερα, Ρέιτσελ Βάις, κάνοντας σιγά-σιγά τα πρώτα του βήματα.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η τηλεοπτική «Doggin’ around» το 1994 και την ίδια χρονιά κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με ένα μικρό ρόλο στη δραματική κομεντί «Being human» με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και τον Τζον Τορτούρο.

Πριν φύγει το ’94, κατακτά και τον πρώτο του κινηματογραφικό πρωταγωνιστικό ρόλο στο θρίλερ του Ντάνι Μπόιλ «Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων» όπου υποδύεται με επιτυχία έναν από τους 3 συγκάτοικους των οποίων η φιλία δοκιμάζεται όταν βρίσκουν μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι του πεθαμένου τέταρτου συγκατοίκου τους. Για την ερμηνεία του ο ΜακΓκρέγκορ κερδίζει βραβείο Empire, ενώ δουλεύει και με έναν σκηνοθέτη, ο οποίος λίγο αργότερα θα τον βοηθήσει να δώσει μεγάλη ώθηση στην καριέρα του.

Σκηνή από την ταινία«Η αίσθηση του έρωτα» με την Έβα Γκριν

Το 1995, ο ανερχόμενος ηθοποιός παντρεύεται σε ηλικία 24 ετών την ελληνικής καταγωγής σχεδιάστρια παραγωγής Ιβ Μαυράκις, με την οποία αποκτά την πρώτη του κόρη το 1996, τη δεύτερη το 2001 και στη συνέχεια υιοθετεί άλλα δυο παιδιά, ένα εκ των οποίων από τη Μογγολία.

Μαζί της είναι μέχρι και σήμερα, όπου ζουν όλοι μαζί στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έχοντας μετακομίσει από το Λονδίνο, ενώ ως ένδειξη της αγάπης του για τη γυναίκα και τις κόρες του, έχει κάνει τατουάζ με τα ονόματά τους στο δεξί του χέρι.

Η...ηρωίνη του φέρνει δόξα

Το 1996 καταφτάνει ένας ρόλος στην καριέρα του, που θα του χαρίσει αναγνώριση παγκοσμίως και θα τον βοηθήσει πολύ επαγγελματικά. Πρόκειται για το ρόλο του εθισμένου στην ηρωίνη Μαρκ Ρέντον στην ταινία «Trainspotting» που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς και σκηνοθετείται από τον Ντάνι Μπόιλ.

Η ταινία, στην οποία παρακολουθούμε μια παρέα ηρωινομανών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, «αγκαλιάστηκε» από τους κριτικούς, βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου και έγινε η πιο επιτυχημένη βρετανική ταινία του 1996 και η τέταρτη πιο επιτυχημένη στην ιστορία του βρετανικού κινηματογράφου. Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ κέρδισε βραβείο BAFTA, βραβείο Empire και βράβευση από τους κριτικούς του Λονδίνου για την ερμηνεία του, ενώ «κέρδισε» αμέσως τους κριτικούς και τον κόσμο. Ο Ντάνι Μπόιλ μάλιστα δεν αποκλείει ένα σίκουελ της ταινίας, όταν η στιγμή θα είναι κατάλληλη, με σκοπό να δούμε την εξέλιξη της… παλιοπαρέας.

Την ίδια χρονιά συναντά τη Γκουίνεθ Πάλτροου στην αισθηματική κομεντί «Emma», κερδίζοντας και πάλι βράβευση από τους κριτικούς του Λονδίνου (όπως επίσης και για την κομεντί «Brassed off» και για την αισθηματική ταινία «The pillow book») και οι αμερικάνικες παραγωγές σιγά-σιγά μπαίνουν στη ζωή του με επόμενή του ταινία το «Nightwatch» πλάι στον Νικ Νόλτε και την Πατρίσια Αρκέτ.

Το 1997 συναντά και πάλι τον σκηνοθέτη που του άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία, Ντάνι Μπόιλ, στην αισθηματική κομεντί «Μια αλλιώτικη ζωή», με την Κάμερον Ντίαζ και τη Χόλι Χάντερ, κερδίζοντας βραβείο Empire καλύτερου Βρετανού ηθοποιού και το 1998 συμπρωταγωνιστεί με τον ανερχόμενο τότε Κρίστιαν Μπέιλ στη μουσική, δραματική ταινία «Velvet goldmine» για την ιστορία ενός ποπ σταρ, βασισμένη στο χαρακτήρα Ziggy Stardust του Ντέβιντ Μπάουι (από το άλμπουμ του «The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars»), με φόντο τη Βρετανία των ‘70s και τη glam rock σκηνή.

Γιούαν ο Τζεντάι

Κάνοντας αργά και σταθερά βήματα, το 1999 έρχεται η ώρα να… στεφθεί ιππότης Τζεντάι και να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με φανατικούς θαυμαστές, που «έσπασε» τα ταμεία, κουβαλώντας το «βαρύ» όνομα του «Πολέμου των άστρων». Τη χρονιά αυτή, λοιπόν, ο ΜακΓκρέγκορ βρίσκεται στο ρόλο του ιππότη Κενόμπι στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Star wars επεισόδιο 1: Η αόρατη απειλή», η οποία έκοψε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο εισιτήρια, λαμβάνοντας φήμη και χρήματα και βλέποντας την καριέρα του να «εκτοξεύεται».

Συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα, όπως τον σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας και τον ταλαντούχο ηθοποιό Λίαμ Νίσον, ενώ μελετά με προσοχή τον προκάτοχο του ρόλου του, Άλεκ Γκίνες, προκειμένου να είναι ακριβής στην προφορά και το παίξιμό του και βρίσκεται υποψήφιος για βραβείο Saturn και Blockbuster Entertainment.

Σκηνή από την ταινία «Beginners»

Η επιτυχία συνεχίζεται και με το «Star wars επεισόδιο 2: Η επίθεση των κλώνων» το 2002 (εισπράξεις της τάξεως των 649 εκατομμυρίων δολαρίων), αλλά και το 2005 με το τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Η εκδίκηση των Σιθ» (εισπράξεις 848 εκατομμυρίων δολαρίων), πιστός πάντα στον Τζεντάι Κενόμπι. Ο ίδιος σε δήλωση δημοσιογράφου που του θύμισε ότι μέχρι τότε συμμετείχε σε πολύ μικρότερες και ανεξάρτητες παραγωγές απάντησε «Το ξέρω, αλλά εδώ μιλάμε για το Star wars!», δείχνοντας το θαυμασμό του για τη σειρά ταινιών που «κρατάει» από το 1977.

Μάλιστα, είχε παρασυρθεί τόσο από το ρόλο, που κάθε φορά έκανε ο ίδιος το θόρυβο του σπαθιού, παρ’ όλο που ο Λούκας του εξηγούσε ότι αυτός ο ήχος θα προστεθεί μετά από τους υπεύθυνους των ηχητικών εφέ.

Ο Πόλεμος των Άστρων τελειώνει, η καριέρα του συνεχίζεται

Η οντισιόν από την οποία είχε περάσει το 1996 για το ρόλο του Μερκούτιο στην ταινία «Romeo + Juliet» δεν του έδωσε τελικά την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν. Η ευκαιρία αυτή, όμως, ήρθε 5 χρόνια αργότερα με το μιούζικαλ «Moulin Rouge!» (2001), όπου στο ρόλο του νεαρού ποιητή Κρίστιαν, ερωτεύεται μια σταρ του καμπαρέ Μουλέν Ρουζ, την Σατίν (Νικόλ Κίντμαν).

Για τις ανάγκες της ταινίας ο ΜακΓκρέγκορ τραγουδά μαζί με την Κίντμαν εξασκώντας τις φωνητικές του ικανότητες, ενώ η ταινία πηγαίνει καλά εμπορικά, λαμβάνει θερμές κριτικές, κερδίζει 2 Όσκαρ (κοστουμιών και σκηνικών) και ο Γιούν ΜακΓκρέγκορ παίρνει στα χέρια του το βραβείο Empire καλύτερου ηθοποιού, κερδίζοντας επίσης βράβευση από τους κριτικούς του Λονδίνου, από τα βραβεία Satellite κ.ά., βλέποντας το όνομά του και στις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί και στη βραβευμένη με 2 Όσκαρ ταινία δράσης του Ρίντλεϊ Σκοτ «Μαύρο γεράκι: η κατάρριψη» και στη συνέχεια συναντά τη Ρενέ Ζελβέγκερ στην κομεντί «Down with love», την Τίλντα Σουίντον στο «Young Adam» κερδίζοντας βραβείο BAFTA και διάφορες υποψηφιότητες, ενώ συνεργάζεται και με τον Τιμ Μπάρτον στην περιπέτεια φαντασίας «Big Fish», η οποία έλαβε παγκοσμίως καλές κριτικές και έφερε τον ΜακΓκρέγκορ δίπλα σε ηθοποιούς όπως η Τζέσικα Λανγκ, ο Άλμπερτ Φίνεϊ, η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ κ.ά.

Στο μεταξύ ο ΜακΓκρέγκορ ξεκινά με τον φίλο του Τσάρλι Μπούρμαν ένα ταξίδι με μοτοσικλέτες σε διάφορα μέρη του κόσμου, διανύοντας περισσότερα από 35 χιλιάδες χιλιόμετρα, όπου οι δυο τους, μαζί με τον Ντέιβιντ Αλεξανιάν γυρνούν το ντοκιμαντέρ «Long way round», που αποτελεί τη βάση για τηλεοπτική σειρά. Τρία χρόνια αργότερα γυρίζουν άλλο ένα παρόμοιο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Long way down» αυτή τη φορά.

Το 2005 συναντά τον άγνωστο ακόμη Ράιαν Γκόσλινγκ και τη Ναόμι Γουότς στην ταινία μυστηρίου «Stay» του Μαρκ Φόρστερ, όπου υποδύεται έναν ψυχίατρο, αλλά χωρίς να σημειωθεί εμπορική επιτυχία και στη συνέχεια βρίσκεται ξανά σε αγγλική παραγωγή, στο «Σκηνές σεξουαλικής φύσης» του Εντ Μπλουμ, όπου υποδύεται τον ομοφυλόφιλο.

Τη Ρενέ Ζελβέγκερ συναντά και πάλι το 2006 στη βιογραφική ταινία «Miss Potter» για τη ζωή της συγγραφέως Μπέατριξ Πότερ και το 2007 πρωταγωνιστεί στην ταινία του Γούντι Άλεν «Το όνειρο της Κασσάνδρας», όπου υποδύεται τον αδερφό του Κόλιν Φάρελ, με τους δυο τους να μετατρέπονται σε εχθρούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Λίγο νωρίτερα, του είχε γίνει πρόταση για να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ στο «Casino Royale», ο ίδιος, όμως, αρνήθηκε μη θέλοντας να «τυποποιηθεί» κι έτσι ο ρόλος του θρυλικού πράκτορα πήγε στον Ντάνιελ Κρεγκ.

Το 2008 πέφτει θύμα… αποπλάνησης από τον Χιου Τζάκμαν στην ταινία «Αποπλάνηση», όπου υποδύεται τον βαρετό λογιστή που παρασύρεται σε σκοτεινά μονοπάτια και καταλήγει μπλεγμένος σε υποθέσεις ληστείας και την εξαφάνισης μιας γυναίκας και το 2009 βρίσκεται σε 4 ταινίες: στο «I love you Philip Morris» μαζί με τον Τζιμ Κάρεϊ σε ρόλο ομοφυλόφιλου, με τους κριτικούς να κρατούν πολύ θετική στάση, στην ταινία μυστηρίου «Οι πεφωτισμένοι» από το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, μαζί με τον Τομ Χανκς, στην πολεμική κομεντί «Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες» του Γκραντ Χέσλοφ, όπου βρέθηκε πλάι στον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Κέβιν Σπέισι και τον Τζεφ Μπρίτζες και στη βιογραφική ταινία για τη ζωή της Αμερικανίδας πρωτοπόρου της αεροπορίας, Αμέλια Έκχαρτ, με τίτλο «Amelia», μαζί με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τη Χίλαρι Σουάνκ.

Το 2010 συνεργάζεται με ένα μεγάλο σκηνοθέτη, τον Ρομάν Πολάνσκι, στον «Αόρατο συγγραφέα», σε ρόλο… αόρατου συγγραφέα που γράφει τα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας (Πιρς Μπρόσναν). Η ταινία λαμβάνει καλές κριτικές και ο ΜακΓκρέγκορ βραβεύεται με βραβείο Ευρωπαϊκού κινηματογράφου καλύτερου ηθοποιού και στη συνέχεια φεύγει από τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα και συναντά τον Ρέιφ Φάινς, την Έμα Τόμσον και τη Μάγκι Τζιλενχαλ στην κομεντί «Nanny McPhee and the big bang».

Την ίδια χρονιά συμπρωταγωνιστεί με ένα μεγάλο ηθοποιό, τον Κρίστοφερ Πλάμερ στην κομεντί «Οι πρωτάρηδες» του Μάικ Μιλς, όπου υποδύεται το γιο του και το 2011 πρωταγωνιστεί στην αισθηματική ταινία «Η αίσθηση του έρωτα», στη δραματική κομεντί «Ψαρεύοντας σολομό στην Υεμένη» του Λάσε Χάλστρομ με την Έμιλι Μπλαντ και την Κριστίν Σκοτ Τόμας, ενώ το Μάιο θα τον απολαύσουμε στο θρίλερ δράσης «Η τιμωρός» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, μαζί με τον Μάικλ Ντάγκλας, Μάικλ Φασμπέντερ, Αντόνιο Μπαντέρας κ.ά.

Στο « Star Wars» με τον Λίαμ Νίσον

Προς το παρόν ο διάσημος ηθοποιός έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα της δραματικής περιπέτειας «The impossible» όπου συμπρωταγωνιστεί με τη Ναόμι Γουότς και τη Τζεραλντίν Τσάπλιν, ενώ βρίσκεται στα γυρίσματα της τηλεταινίας «The corrections». Μέσα στο 2013 πρόκειται να τον δούμε και στην περιπέτεια φαντασίας «Jack and the giant killer» πλάι στον Στάνλεϊ Τούτσι και τον Νίκολας Χουλτ, να πολεμά… γίγαντες.

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ είναι επίσης ένας αρκετά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, που συμμετέχει συχνά σε φιλανθρωπίες με τη Unicef και άλλες οργανώσεις που αφορούν τα ορφανά και γενικότερα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παλιότερα αντιμετώπιζε και ο ίδιος τα δικά του προβλήματα, προσπαθώντας να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ, το 2007, όμως, δήλωσε πως τα είχε πλέον καταφέρει και ότι είχε 7 χρόνια να το βάλει στο στόμα του. Πλέον, είναι αφοσιωμένος στην καριέρα του, την οικογένειά του και τους φιλανθρωπικούς του σκοπούς.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Being human» (1994), «Shallow grave» (1994), «Blue juice» (1995), «Trainspotting» (1996), «The pillow book» (1996), «Emma» (1996), «Brassed off» (1996), «Nightwatch» (1997), «The serpent’s kiss» (1997), «A life less ordinary» (1997), «Velvet goldmine» (1998), «Little voice» (1998), «Star wars: episode I - The phantom menace» (1999), «Rogue trader» (1999), «Eye of the beholder» (1999), «Nora» (2000), «Moulin Rouge!» (2001), «Black hawk down» (2001), «Star Wars: episode II - Attack of the clones» (2002), «Down with love» (2003), «Young Adam» (2003), «Big fish» (2003), « Star Wars: episode III - Revenge of the Sith» (2005), «The island» (2005), «Stay» (2005), «Stormbreaker» (2006), «Scenes of a sexual nature» (2006), «Miss Potter» (2006), «Cassandra’s dream» (2007), «Incendiary» (2008), «Deception» (2008), «I love you Philip Morris» (2009), «Angels & demons» (2009), «The men who stare at goats» (2009), «Amelia» (2009), «The ghost rider» (2010), «Nanny McPhee and the big bang» (2010), «Beginners» (2010), «Perfect sense» (2011), «Salmon fishing in the Yemen» (2011), «Haywire» (2011).