Χρυσές Σφαίρες: Η Meryl Streep τα βάζει με τον Donald Trump

golden-globes-streep Paul Drinkwater
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Καταγγέλλει την απρεπή συμπεριφορά του απέναντι σε δημοσιογράφο με κινητικά προβλήματα.

Η Merry Streep τιμήθηκε με το βραβείο «Cecil B Demille» στις Χρυσές Σφαίρες για την προσφορά της στις τέχνες. Κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου, η ηθοποιός άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει την ξενοφοβία και τη συμπεριφορά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Ξεκινώντας την ομιλία αποδοχής της, η Streep αναφέρθηκε ονομαστικά σε ορισμένους από τους μεγάλους αστέρες της βραδιάς οι οποίοι μεγάλωσαν σε αντίξοες συνθήκες – συγκεκριμένα την Viola Davis, την Sarah Paulson, την Sarah Jessica Parker, την Amy Adams, την Natalie Portman, την Ruth Negga, τον Ryan Gosling και τον Dev Patel – και κατέληξε ότι «το Χόλιγουντ βρίθει από περιθωριακούς και αλλοδαπούς και, αν τους πετάξουμε έξω, δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο να δει κανείς παρά ποδόσφαιρο και μικτές πολεμικές τέχνες, οι οποίες δεν είναι τέχνες».

Στη συνέχεια, η Streep εξήγησε ότι η δουλειά του ηθοποιού είναι να μεταφέρει την εμπειρία κάποιου άλλου στους υπολοίπους, αλλά η ερμηνεία η οποία ξεπέρασε κάθε άλλη -όχι γιατί ήταν εκπληκτική ή συμπονετική- ήταν αυτή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μια διαμάχη του Trump με τον δημοσιογράφο των New York Times, Serge Kovaleski, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Απαντώντας σε δημοσιεύματα του Kovaleski, ο Trump κορόιδεψε τον δημοσιογράφο για την αναπηρία και τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Δεν υπήρχε τίποτα καλό σε αυτή την ερμηνεία, αλλά ήταν αποτελεσματική και έκανε την δουλειά της. Έκανε το κοινό στο οποίο στόχευε να γελάσει και να δείξει τα δόντια του. Ήταν εκείνη η στιγμή που το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει την ύψιστη θέση στη χώρα μας μιμήθηκε έναν δημοσιογράφο με ειδικές ανάγκες – κάποιον στον οποίο υπερέχει ως προς τα προνόμια, την εξουσία και την δυνατότητα να αντεπιτεθεί. Μου ράγισε την καρδιά όταν το είδα και δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι δεν είναι ταινία – ήταν η πραγματική ζωή», δήλωσε η ηθοποιός.

«Αυτό το ένστικτο για ταπείνωση, όταν προβάλλεται από κάποιον στη δημόσια σφαίρα, από κάποιον ισχυρό, τότε φιλτράρεται στις ζωές όλων, γιατί κατά έναν τρόπο δίνει άδεια σε άλλους να κάνουν το ίδιο πράγμα. Η ασέβεια προκαλεί ασέβεια, η βία προκαλεί τη βία. Όταν οι ισχυροί χρησιμοποιούν τη θέση τους για να εκφοβίσουν, τότε όλοι χάνουμε», συμπλήρωσε η Streep. Αφού υπογράμμισε τον ρόλο του Τύπου να ασκεί κριτική στην εξουσία, υπενθύμισε στους συναδέλφους της ότι δεν πρέπει να ξεχνούν πως βρίσκονται σε προνομιακή θέση. Η Streep έκλεισε την ομιλία της με μια συγκινητική αναφορά στην Carrie Fisher: «Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο που τιμά εδώ το Χόλιγουντ απόψε. Όπως η φίλη μου, η αείμνηστη Πριγκίπισσα Leia μού είχε είπε κάποτε “πάρε την ραγισμένη σου καρδιά και κάνε την τέχνη”».