Λιγότερα λόγια από γυναίκες στις μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ το 2016

rogue-one
ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Επικρατεί ακόμα μεγάλη ανισότητα στους ρόλους με λόγια στις μεγάλες παραγωγές.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι, παρά το γεγονός ότι αρκετές από τις μεγάλες παραγωγές του 2016 είχαν γυναίκες στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μόλις το 27% των διαλόγων σε αυτές έγιναν από γυναίκες. Η ερευνήτρια Amber Thomas ανέλυσε τους διαλόγους των ταινιών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 2016, όπως τα «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος», «Ψάχνοντας την Ντόρι», «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» και το «Rogue One: A Star Wars Story». Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι σε καμία ταινία δεν μοιράζονται οι διάλογοι εξίσου σε άνδρες και γυναίκες.

Το «Ψάχνοντας την Ντόρι» της Disney είχε το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικείων χαρακτήρων με λόγια – μόλις το 43% - με την Thomas να σημειώνει ότι για να πιάσει το 50% η ταινία θα απαιτούσε άλλους οχτώ γυναικείους χαρακτήρες. Στον αντίποδα βρίσκεται το «Rogue One» (πάλι της Disney) όπου μόλις το 9% των χαρακτήρων με λόγια είναι γυναίκες. Από τους δέκα αυτούς γυναικείους χαρακτήρες, ο ένας είναι φωνή υπολογιστή, άλλος εμφανίστηκε για μόλις πέντε δευτερόλεπτα, ενώ ένας τρίτος είπε μόλις μια λέξη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 53% των διαλόγων του «Ψάχνοντας την Ντόρι» έγιναν από γυναικείους χαρακτήρες, με την συντριπτική όμως πλειοψηφία αυτών των διαλόγων (76%) να γίνονται από έναν μόλις χαρακτήρα, την Ντόρι. Από την άλλη, στο πρόσφατο ριμέικ του «Βιβλίου της Ζούγκλας» από την Disney, μόλις το 10% των διαλόγων στην ταινία αποδίδονται σε γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι η Harley Quinn στην πολυδιαφημισμένη «Ομάδα Αυτοκτονίας» προβαλλόταν ως κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας, τα λόγια της στην ταινία ήταν μόλις το 42% του Deadshot, τον οποίο υποδύθηκε ο Will Smith. Από την άλλη, η Amanda Waller (την οποία ενσάρκωσε η Viola Davis) μιλούσε συχνά στην ταινία, έχοντας μόλις 222 λέξεις (16%) λιγότερες από τον Deadshot. Στον «Captain America» οι άνδρες υπερείχαν των γυναικών πέντε προς ένα στην τελική μάχη, ενώ οι γυναικείοι χαρακτήρες είχαν μόλις το 16% των διαλόγων σε όλη την ταινία.