Στο «Taboo» ο Τομ Χάρντι βρίσκεται στον πιο «Τομ Χάρντι ρόλο» της καριέρας του

taboo2
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς-κόλλημα και ιδού η γνώμη μας.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η καλλιτεχνική που περνά η τηλεόραση έχει προσελκύσει σημαντικά ονόματα του κινηματογράφου, με πολλές σειρές τα τελευταία χρόνια να έχουν μία ξεχωριστή ποιότητα που συναντάς μόνο σε παραγωγές της μεγάλης οθόνης. Το τελευταίο παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτή την τάση είναι ο Τομ Χάρντι, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο στοίχημα με το «Taboo», μία μίνι σειρά εποχής διάρκειας οκτώ επεισοδίων που δημιούργησε ο ίδιος, έχοντας αναλάβει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε συμπαραγωγή Ρίντλεϊ Σκοτ, το «Taboo» προβάλλεται από το BBC στην Βρετανία και από το FX στην Αμερική και είναι ίσως η πιο πολυαναμενόμενη νέα σειρά στις αρχές του νέου έτους. Μεταφερόμαστε στο 1814, όταν ο πόλεμος της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ έφτανε προς το τέλος του. Ο Τζέιμς Ντιλέινι επιστρέφει στην Αγγλία για την κηδεία του πατέρα του και ενώ έλειπε για δώδεκα χρόνια στην Αφρική και η τύχη του αγνοούνταν. Αφού κληρονομεί ένα κομμάτι γης στην Αμερική το οποίο διεκδικούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία, η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών αναλαμβάνει να διευθετήσει το ζήτημα και να αγοράσει αυτή τη γη από την αδερφή του Ντιλέινι. Ο ίδιος όμως είναι αποφασισμένος να την κρατήσει και θα φτάσει τη διαμάχη μέχρι τέλους για να το πετύχει. 

Ο Ντιλέινι είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με μία σκοτεινή φήμη να τον ακολουθεί. Κανείς δεν ξέρει αν οι ιστορίες που ακούγονται για αυτόν είναι αληθινές, το σίγουρο όμως είναι ότι δε θες να τα βάλεις μαζί του. Δίνει την εντύπωση ότι είναι πραγματικά επικίνδυνος και κάνεις δε θέλει να το διαπιστώσει πραγματικά. Ο Τζέιμς Ντιλέινι είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Χάρντι και βλέποντας λίγο τη σειρά βγάζει αμέσως νόημα ότι πρόκειται για δική του δημιουργία. Ο Χάρντι έφτιαξε μία σειρά πάνω σε ένα ρόλο που έχει υποδυθεί αρκετές φορές και στον οποίο δε θα βαρεθούμε ποτέ να τον βλέπουμε. Η πλοκή στηρίζεται πάνω στη μυστηριώδη αύρα του Ντιλέινι και διαθέτει την ακριβή παραγωγή για να χτίσει μία ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα βυθιστείς επεισόδιο με το επεισόδιο. 

Η αρχή είναι λίγο αργή και δεν μπαίνεις κατευθείαν στο κλίμα που θέλει να σε βάλει η σειρά, στην πορεία ωστόσο, όταν αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν οι στόχοι της, σε ελκύει και η ιστορία και το τελετουργικό πλαίσιο που αποκαλύπτεται σταδιακά. Τον Χάρντι πλαισιώνουν η Ούνα Τσάπλιν στο ρόλο της αδερφής του Ντιλέινι και ο Τζόναθαν Πράις ως επικεφαλής της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Την πρώτη την ξέρουμε ως τη σύζυγό του Ρομπ Σταρκ από το «Game of Thrones», ενώ τον δεύτερο τον γνωρίζετε ως τον Μεγάλο Σπουργίτη επίσης από την σειρά του HBO. Ο Χάρντι είναι η μεγάλη ατραξιόν της σειράς και η ίδια τον αντιμετωπίζει ως τέτοια, φαινεται παρόλα αυτά πώς ενδιαφέρεται να δημιουργήσει κάτι καλό γύρω από αυτόν. 

Οι κριτικές που έρχονται από το εξωτερικό κάνουν λόγο για μία εξαιρετική συνέχεια μετά από μία αναγνωριστική αρχή και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται παρακολουθώντας τα δύο πρώτα επεισόδια. Έχουμε να κάνουμε με μία σειρά εποχής διαφορετική από τις άλλες, η οποία δε φοβάται να γίνει βρώμικη και την ίδια στιγμή να είναι ποιητική, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την μουσική επένδυση από τον Max Richter. Το «Taboo» σίγουρα θα συζητηθεί αρκετά και σε λίγο καιρό όλοι θα μιλάνε για αυτό και το θέμα είναι κατά πόσο θα αφεθεί στην ιδιαίτερη φύση του, ξεχωρίζοντας από ό,τι έχουμε δει ως τώρα. Είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός για την ποπ κουλτούρα του 2017 και περιμένοντας να δούμε αν θα δικαιώσει το hype, προς το παρόν είμαστε χαρούμενοι που τέτοιες παραγωγές αποκτούν ευρεία απήχηση.

ΓΜ