Στο «Riverdale» ο Archie και η παρέα του αποκτούν σάρκα, οστά και αληθινά εφηβικά προβλήματα

archie
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μία νέα σειρά έρχεται να μας δώσει μία κάπως πιο σέξι και ρεαλιστική εκδοχή των χαρακτήρων που αγαπήσαμε μέσα από το δημοφιλές κόμικ.

Η εφηβεία είναι μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Είναι εκείνη η εποχή που όλα μοιάζουν και είναι καινούρια και βιώνεις όλα τα συναισθήματα στο δεκαπλάσιο από ό,τι ως ενήλικας. Συν τοις άλλοις, ποτέ δε θα είσαι ξανά πιο νέος και πιο φρέσκος, κάτι που το συνειδητοποιείς μόνο βλέποντας παλιές φωτογραφίες μεταγενέστερα. Μάλλον για αυτό τα κόμικ του «Archie» να έχουν κερδίσει το στοίχημα του χρόνου και να επιβιώνουν μέσα από διαφορετικές γενιές. Ερχεσαι μαζί τους σε επαφή ως έφηβος και ταυτιζεσαι με τις περιπέτειες και τα ενδιαφέροντα των πρωταγωνιστών και συνεχίζεις να μένεις μαζί τους μεγαλώνοντας ακριβώς επειδή εκφράζουν αυτή την παραγκωνισμένη ανεμελιά. 

Το να μεταφέρεις τις ιστορίες του «Archie» σε μία live action εκδοχή δεν είναι εύκολο, αφού η διαχρονική αγάπη προς τους ήρωες εγγυάται τις αντιδράσεις κατά πόσον το τελικό αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στο πρωτογενές υλικό που γνωρίζουμε. Για αυτό το λόγο ίσως η καλύτερη λύση να είναι μία σειρά που δεν αποτελεί κατά γράμμα μεταφορά του κόμικ, αλλά το χρησιμοποιεί ως βάση της. Και όλοι συμφωνούμε πως το CW ως η παραδοσιακή στέγη για τις εφηβικές σαπουνόπερες είναι μία καλή επιλογή για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο. 

Κάπως έτσι φτάνουμε στο «Riverdale», το οποίο όπως είναι προφανές μας μεταφέρει στην πόλη του Ρίβερντεϊλ, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνουν χώρα οι ιστορίες του «Archie». Και ο τίτλος είναι σημαντικός, μιας και πρώτα επιχειρείται η ανάπτυξη της μικρής αυτής πόλης, με την ατμόσφαιρα να είναι βγαλμένη μέσα από κάποιο 80s εφηβικό όνειρο, και έπειτα ξετυλίγεται το κουβάρι με τα άγχη, τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κεντρικών χαρακτήρων. Ο Άρτσι είναι ένας γοητευτικός νεαρός που παίζει αμερικανικό ποδόσφαιρο αλλά θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Η χαμηλών τόνων γειτόνισσα του και καλή του φίλη, Μπέτι, είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του και η σχέση ανάμεσα τους περιπλέκεται όταν στην πόλη έρχεται από την Νέα Υόρκη η Βερόνικα, κόρη ενός εκατομμυριούχου ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με το νόμο. Ο Άρτσι θα ενδιαφερθεί αμέσως για αυτή και η ίδια  θα ερωτευτεί επίσης τον Άρτσι, ενώ παράλληλα γίνεται πολύ καλή φίλη με την Μπέτι. Όλα αυτά όμως επισκιάζονται από τον χαμό του Τζέισον Μπλόσομ, με την δίδυμη αδερφή του Σέριλ, να κάνει τη ζωή δύσκολη στους υπόλοιπους, για να κρύψει εν τέλει τα δικά της μυστικά. Την ιστορία διηγείται ο Jughead, ένας φιλοσοφημένος νεαρός και πρώην κολλητός φίλος του Άρτσι.

Αιωρείται ένα μυστήριο στην ατμόσφαιρα που σε κερδίζει κατευθείαν και η neon ομιχλώδης απεικόνιση του Ρίβερντεϊλ είναι αυτό που θέλαμε από το εικαστικό κομμάτι. Όσον αφορά τώρα τους χαρακτήρες, πολύ εύκολα θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιοδήποτε εφηβικό ρομάντζο τύπου «Gossip Girl», αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι έτσι θα ήταν αυτοί οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο, μακριά από τις σελίδες των κόμικ.

Με τα καθημερινά τους προβλήματα και τις ματαιώσεις τους, τα σκιρτήματα και τις επιπολαιότητες, τις ορμές και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη φιλία και την ερωτική έλξη. Και η επιλογή του καστ κινείται σε αυτή την κλίμακα, δεδομένου ότι όσο κι αν οι χαρακτήρες δείχνουν αλλαγμένοι μετά από την επίδραση της σεξουαλικότητας, την ίδια στιγμή βλέποντας τους λες πως ναι, αυτοί είναι ο Άρτσι, η Μπέτι, η Βερόνικα, η Σέριλ και ο Jughead.  

Το «Riverdale» είναι τελικά ό,τι περιμέναμε από μία σειρά βασισμένη στο κόμικ του «Archie» σε παραγωγή CW, με όλη την καλή έννοια. Είναι άψογα στυλιζαρισμένο και διαθέτει εξαιρετικό και σύγχρονο αισθητήριο στην επιλογή της μουσικής, και παράλληλα έχει ήδη χτίσει ένα ενδιαφέρον μυστήριο στην ατμόσφαιρα και έχει στρώσει το χαλί για να αναπτυχθεί το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες. Θα έρθεις επειδή είσαι λάτρης του «Archie» αλλά θα μείνεις για το εθιστικό πακέτο που σου προσφέρεται αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε μία καλή απενοχοποιημένη εφηβική σαπουνόπερα στην τηλεόραση και υπάρχει μία ισχυρή πιθανότητα μόλις να τη βρήκαμε.

ΓΜ