Το «Your Name» είναι μία ανανεωτική ανάσα από την ενιαία ποπ κουλτούρα

your-name
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Σας παρουσιάζουμε την ταινία που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στα ταμεία της Ασίας και καθιερώνει έναν δημιουργό που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ένα από τα παράγωγα της εποχής μας είναι η καθιέρωση της ενιαίας ποπ κουλτούρας. Μπορεί η κάθε χώρα και ο κάθε λαός να έχει τις ιδιαιτερότητες του όσον αφορά τις mainstream επιλογές του στην τέχνη, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχουν κάποιες σταθερές που αφορούν όλους, είτε μιλάμε για το υπερηρωικό σινεμά και το «Game of Thrones» είτε για τα μουσικά charts και τις τάσεις της μόδας. Αυτή η εξέλιξη βοηθά σίγουρα την επικοινωνία και είναι ωραίο που μπορείς να πιάσεις κουβέντα με κάποιον από την Ταϋλάνδη ή από το Μεξικό και να έχετε κοινές αναφορές, από την άλλη χάνεται κάπου η δυνατότητα ανακάλυψης νέων ερεθισμάτων που μπορεί να φαίνονται εξωτικά στα μάτια μας αλλά εντάσσονται μέσα στην καθημερινότητα κάποιου άλλου κόσμου. 

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη είναι ευχάριστο να βλέπουμε περιπτώσεις όπως το «Your Name» του Μακότο Σινκάι, το οποίο σάρωσε στην Ασία, αφού έγινε η τέταρτη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στην Ιαπωνία και η πιο επιτυχημένη εμπορικά ιαπωνική ταινία στην μεγάλη κινεζική αγορά. Πρόκειται για ένα anime που εμπλέκει το ρομαντικό στοιχείο με τον κόσμο του φανταστικού και για όσους γνωρίζουν το σινεμά του Σινκάι, ξέρουν ότι αυτό σημαίνει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με τα χρώματα του ουρανού και τα φώτα των πόλεων, σε συνδυασμό με μία δυνατή ιστορία έρωτα μετ' εμποδίων που σε «γραπώνει» συναισθηματικά. 

Το «5 Centimeters Per Second» είναι ένα από τα καλύτερα anime που έχουμε δει πίσω από τις παραγωγές του Studio Ghibli, ένα φιλμ που διαρκεί μία ώρα αλλά σε σημαδεύει για μία ζωή. Ίδιας μορφής ερωτική παθολογία επιστράτευσε και στο εξίσου πανέμορφο μεν, λιγότερο βιωματικό στην ένταση των συναισθημάτων δε «Garden of Words» και με το «Your Name» παραδίδει την πιο μεστή δουλειά του ως τώρα, τελειοποιώντας όλες τις θεματικές που τον απασχολούσαν ως τώρα στις ταινίες του. Έχουμε ένα αγόρι που μένει στο Τόκυο και ενα κορίτσι που μένει στην φανταστική επαρχιακή πόλη του Ιτομόρι. Ξαφνικά και ενώ ένας κομήτης βρίσκεται σε τροχιά κοντά στη Γη, αρχίζουν και αλλάζουν ζωές, με τον έναν να μπαίνει στο σώμα του άλλου, σταδιακά αλληλοβοηθιούνται και στην πορεία αναπτύσσουν συναισθήματα μεταξύ τους. 

Με τον Χαγιάο Μιγιαζάκι να βάζει τίτλους τέλους στην σπουδαία καριέρα του, η σκυτάλη του κορυφαίου δημιουργού anime στην Ιαπωνία περνά στον Σινκάι και δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο timing για να βγάλει αυτή την ταινία. Το animation είναι φανταστικό (πρέπει να το δείτε για να μας πιστέψετε) με έμφαση στη λεπτομέρεια και το ρεαλισμό, την ίδια στιγμή που σου εξάπτει τη φαντασία και μοιάζει με ένα όνειρο, από αυτά που ξυπνάς και δεν τα θυμάσαι πολύ καλά, αλλά τα βίωσες τόσο έντονα που θαρρείς πως βρέθηκες σε κάποιον άλλο κόσμο και έζησες μία άλλη ζωή. Με άλλα λόγια το animation δεν είναι απλά το φόντο της ιστορίας, αλλά συμβαδίζει με αυτή και εγείρει ισόποσα συναισθήματα

Το ρομάντζο μοιάζει με κάθε άλλο που έχουμε δει στις ταινίες του Σινκάι, με τη διαφορά ότι παρουσιάζεται πολύ πιο ολοκληρωμένα, χωρίς να υπάρχουν κενά στην πλοκή και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Η αλήθεια είναι πως στις προηγούμενες δουλειές του αφηνόταν αρκετά στο συναίσθημα και η ροή έμοιαζε σε σημεία κάπως ελλειπτική. Η αφήγηση στο «Your Name» είναι πολύ πιο στρωτή, κάτι που φαίνεται και από την εμπορική επιτυχία που σημείωσε. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι κάνει εκπτώσεις στο όραμα του. Πειραματίζεται με τον χώρο και τον χρόνο όπως ποτέ ξανά, με το φαντασιακό πλαίσιο να του δίνει την ευχέρεια να μεγαλουργήσει και στο animation αλλά και στο love story. Το φινάλε είναι κάπως αναμενόμενο, ειδικά για όσους παρακολουθούν την καριέρα του Σινκάι, αυτό δεν αναιρεί ωστόσο την πληρότητα και την ένταση των συναισθημάτων που εμπεριέχει το ταξίδι ως τότε. 

Με το «Your Name» ο Σινκάι δημιούργησε ένα φιλμ που αποτελεί τροφή για τα μάτια και για την καρδιά και αποτελεί μία ανανεωτική διέξοδο από την μία και ενιαία κουλτούρα. Αυτη είναι μία ταινία που ποτέ δε θα μπορούσε να σαρώσει στην Αμερική ή στην Ευρώπη, όντας αρκετά «ασιατική» για τον μέσο θεατή. Αυτό είναι και το ωραίο, να ανακαλύπτεις πράγματα που είναι έξω από τη δική σου σφαίρα, τα οποία εν τέλει σε αφορούν και μπορείς να τα αγαπήσεις με πάθος. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια παραδείγματα και θα είμαστε ανοιχτοί στο να τα δεχτούμε και να σας τις παρουσιάσουμε.

ΓΜ