Οι Κάννες ανήκουν στον Χάνεκε

oi-kannes-anikoun-ston-xaneke

ΚΥΡΙΑΚΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2012

Έπεσε η αυλαία για το 65ο Φεστιβάλ Καννών, που ολοκληρώθηκε με την απονομή του Χρυσού Φοίνικα στην ταινία «Amour» του αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης συγκίνησε με τις κινηματογραφικές «κακουχίες» της ζωής των πρωταγωνιστών του και έτσι η επιτροπή με πρόεδρο τον ιταλό σκηνοθέτη Nanni Moretti, του χάρισαν άλλον ένα Χρυσό Φοίνικα.

Ο Μίκαελ Χάνεκε παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ των Καννών έχει προταθεί για Χρυσό Φοίνικα 6 φορές με τις 2 από αυτές να κερδίζει το πολύτιμο αγαλματίδιο.

Η ταινία «Reality» του σκηνοθέτη Matteo Garrone κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix) του φετινού φεστιβάλ ενώ έξω έπεσαν στα προγνωστικά τους όσοι πόνταραν στη Μαριόν Κοντιγιάρ για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία καθώς το βραβείο μοιράστηκαν οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας «Beyond the Hills» (Dupa Dealuri), η Cristina Flutur και η Cosmina Stratan. Στην καλύτερη ανδρική ερμηνεία τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα με τη βράβευση του Δανού Mads Mikkelsen, για το ρόλο του στο σκληρό θεματικά φιλμ του συμπατριώτη του Τόμας Βίντερμπεργκ, «The hunt». Η ίδια ταινία απέσπασε και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, ενώ η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) ξεχώρισε το «In the fog» του Ρώσου Σεργκέι Λοζνίτσα.

Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στον Ken Loach για την ταινία του «The Angel's Share» το οποίο ήταν και η ...κωμική ανάσα του Φεστιβάλ με ρίζες από Σκωτία. Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί, που θεωρούσαν ότι η ταινία θα πάρει οπωσδήποτε κάποιο βραβείο, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής Nanni Moretti, είχε ξεκάθαρα δείξει τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή του Ken Loach στα κινηματογραφικά δρώμενα.

Επιστρέφοντας στην απονομή, το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Carlos Reygadas για την ταινία «Post Tenebras Lux», επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά την αγάπη των Καννών για τις ταινίες πλούσιες σε αργές κινήσεις. Το βραβείο Σεναρίου έλαβε η ταινία του Cristian Mungiu «Beyond the Hills» (Dupa Dealuri) ενώ η Χρυσή Κάμερα, βραβείο που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, δόθηκε στο «Beasts of the Southern Wild» σε σκηνοθεσία του Benh Zeitlin.Τέλος, το βραβείο Palm d' Or μικρού μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Sessiz-Be Deng» (Silent) του L. Rezan Yesilbas.

Σε ότι αφορά στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα», στο οποίο επικεφαλής της επιτροπής φέτος ήταν ο Τιμ Ρόθ, κυριάρχησε ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο με την ταινία «Despues de Lucia» ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία των Μπενουά Ντελεπάν και Γκουστάβ Κέρβεν, «Le grand soir». Το βραβείο Ειδικής Μνείας απέσπασε το «Children of Serajevo» της Αΐντα Μπέτζικ.

Οι Σουζάν Κλεμάν και Έμιλι Ντεκέν, ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους στις ταινίες «Lawrence always» του Ξαβιέ Ντολάν «Our children» του Χοακίμ Λαφός, αντίστοιχα, και φυσικά η επιτροπή τις βράβευσε αναλόγως.