Οι πιο διάσημες ...μύτες για Όσκαρ

oi-pio-diasimes-mutes-gia-oskar

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2012

Έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και κύριο έσοδο των πλαστικών χειρουργών ανά την υφήλιο. Έχει χλευαστεί ως «μελιτζάνα» (φλάσκα συγκεκριμένα) από πολλούς. Αλλά προς πείσμα όλων, το click@Life σας παραθέτει όλους τους κινηματογραφικούς σταρς, που πήραν ή προτάθηκαν για Όσκαρ με το σπαθί τους...ή καλύτερα με τη μύτη τους.

«Πώς είναι έτσι το παιδί και τι μεγάλη μύτη» έγραφε και τραγουδούσε αυτοβιογραφικά ο δικός μας Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μιλώντας πιθανότατα εξ ονόματος όλων των μανάδων των σταρ που ακολουθούν. Έξι κινηματογραφικοί αστέρες του Χόλιγουντ, οι οποίοι έκαναν καριέρα διατηρώντας τη μεγάλη τους μύτη, με δόξα και τιμή, αλλά κυρίως ενάντια στα στερεότυπα που θέλουν τις «γαλλικές» τύπου μύτες να αρμόζουν στα όμορφα και ταλαντούχα πρόσωπα.

Νούμερο 6: Ο Tom Cruise, έκανε τον μπαρμαν, τον αεροπόρο, πήγε και σε «αδύνατες» αποστολές με το ταλέντο και τη…μύτη του, η οποία αποτέλεσε περισσότερο γοητεία παρά μειονέκτημα για την μετέπειτα καριέρα του. Και σαν να μην έφτανε αυτό προτάθηκε και για Όσκαρ, δίνοντας ένα γερό χτύπημα κάτω από τη…μύτη στην ακαδημία κινηματογράφου.

Νούμερο 5: Η λατρεμένη για το στυλ της και όχι μόνο, Sarah Jessica Parker, έχει καταφέρει να φιγουράρει μεταξύ των ονομάτων με τις πιο όμορφες και μοδάτες celebrities. «Μυρίστηκε» την επιτυχία και υπογράφοντας για το «Sex and the City» κατάφερε ως Carrie Brawdsaw να γίνει είδωλο για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως. Επιτυχημένη και στην καριέρα της και στην προσωπική της ζωή. Μάλιστα έχει αποσπάσει 4 Χρυσές Σφαίρες και ένα σωρό άλλες υποψηφιότητες, με ένα πρόσωπο που αν και έχει δεχθεί επεμβάσεις στη μύτη…..αυτή επιμένει να διατηρεί το αρχαιοελληνικό της σχήμα.

Νούμερο 4: «Ο πιανίστας» Andrien Brody, μπορεί να καυχιέται για τις ερμηνευτικές του ικανότητες έχοντας αποσπάσει και την αναγνώριση της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου, με το Όσκαρ του. Αλλά και ως Salvador Dali, στο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Woody Allen, έδειξε την καλλιτεχνική του ευφυΐα. Η μύτη του ωστόσο, ανέγγιχτη από νυστέρι, έχει καταφέρει να πάρει τη δική της δόξα στο πάνθεον των καλύτερων …μυτών του Χόλιγουντ, και όχι άδικα.

Νούμερο 3: Ο Owen Wilson, έχει ομολογουμένως μύτη με… περγαμηνές. Κάτι που ως φαίνεται δεν τον ενοχλεί καθόλου, και γιατί άλλωστε αφού έχει καταφέρει και οσκαρικά να διακριθεί (αν και ως σεναριογράφος αλλά το Όσκαρ είναι Όσκαρ) και να παίξει σε υπέροχες ταινίες αναδεικνύοντας σιγά σιγά το υποκριτικό του ταλέντο. Και φυσικά να μην παραλείψω και το γεγονός ότι κατατάσσεται στους πιο γοητευτικούς άντρες του Χόλιγουντ. Και προφανώς η μύτη έχει και αυτή μερίδιο…ευθύνης.

Νούμερο 2: Πλησιάζοντας στην κορυφή αυξάνονται και τα Όσκαρ. Και μία θέση πριν από το νούμερο 1, σας παρουσιάζω την μοναδική οσκαρική …αστεία μύτη. Φυσικά ο λόγος για την υπέροχη κυρία Barbra Streisand, που δεν έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει από καμία μικρή και χωρίς τύπο μύτη. Με το αστείρευτο ταλέντο της, σε όλα τα είδη τέχνης (ηθοποιός, τραγουδίστρια, σκηνοθέτης, συνθέτης), μοιράστηκε το Όσκαρ το 1969 με την αντικειμενικά πανέμορφη Katharine Hepburn, για την ερμηνεία της στο «Αστείο Κορίτσι».

Η επιτυχία αυτή επαναλήφθηκε και το 1977 οπότε και κέρδισε για τη μουσική σύνθεση της ταινίας «A star is born». Αν και πολλές φορές σκέφτηκε η ίδια να ζητήσει τη βοήθεια πλαστικού χειρουργού, ευτυχώς, η ενδεχόμενη αλλοίωση της φωνής της την απέστρεψε.

Νούμερο 1: Αδιαμφισβήτητος νικητής στην κατηγορία της «πιο διάσημης μύτης» είναι ο μοναδικός Gerard Depardieu. Ο γάλλος ηθοποιός με την ξεχωριστή μύτη μετέφερε την «ιδιαιτερότητα» του στον κινηματογράφο, υποδυόμενος έναν άλλον...συμπάσχων στο συγκεκριμένο θέμα, τον Cyrano De Bergerac. Μεγάλη μύτη στην οθόνη και στη ζωή, προφανώς ο Depardieu, δεν παίδεψε πολύ τους μακιγιέρ της ταινίας «Cyrano De Bergerac». Tους έδωσε όμως ένα δυνατό χαρτί για το βιογραφικό τους, καθώς η ομότιτλη κινηματογραφική παραγωγή προτάθηκε το 1991 για 5 βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας η Franca Squarciapino για την ενδυματολογία.

Το bonus στην κατηγορία «μύτης» δικαιωματικά ανήκει στον Steve Martin, ο οποίος διαθέτει μία κανονική μύτη, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να τη ….μεγαλώσει αρκετά, να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Roxanne» ως σύγχρονος Cyrano, και να σπάσει το φράγμα της ομοιόμορφης και πλαστικής εικόνας που προστάζει το Χόλιγουντ.

Μήπως τελικά είναι μύθος ότι το έξυπνο πουλί από τη… μύτη πιάνεται;

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ