Spielberg, Hanks και Streep σε ιστορικό δράμα για την ελευθερία του Τύπου

streep-hanks-spielberg
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Το «The Post» αφηγείται την ιστορία των «Pentagon Papers» για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο Tom Hanks και η Meryl Streep αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε μια σχετικά επίκαιρη ταινία αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, θέτοντας από τώρα γερές βάσεις για τα βραβεία Όσκαρ του 2018. Σύμφωνα με το Deadline, οι δυο ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν στην ταινία «The Post» σε σκηνοθεσία Steven Spielberg, η οποία θα αφηγείται τον αγώνα της Washington Post να δημοσιεύσει τα «Pentagon Papers» το 1971.

Τα Pentagon Papers ήταν μια διαβαθμισμένη έρευνα του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, η οποία απεκάλυπτε την πραγματικότητα καθώς και την δραματική εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος είχε πρακτικά χαθεί. Η έρευνα βρισκόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία επιχείρησε να απαγορεύσει την δημοσίευση των Pentagon Papers.

AP / Horst Faas

Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο επέτρεψε την δημοσίευση, υπερασπίζοντας παράλληλα την ελευθερία του Τύπου. Ο στρατιωτικός αναλυτής Daniel Ellsberg, ο οποίος διέρρευσε την έρευνα στον Τύπο, στη συνέχεια συνελήφθη και αντιμετώπισε κατηγορίες συνωμοσίας, κατασκοπίας και κλοπής κρατικής περιουσίας. Οι κατηγορίες όμως κατέρρευσαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate και αποδείχτηκε ότι επιτελικά στελέχη του Λευκού Οίκου προέβησαν σε παράνομες ενέργειες για να δυσφημίσουν τον Ellsberg.