Ξεκινάει σήμερα το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

festibal-gallofonou-kinimatografou-logo
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως τις 29 Μαρτίου.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γιορτάζει τα 18α γενέθλιά του, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να ανακαλύψει τον γαλλικό και γαλλόφωνου κινηματογράφο, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του, με πλήθος προσκεκλημένων. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 29 Μαρτίου, στις αίθουσες του Δαναoύ, Άστορ και του Αμφιθεάτρου Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, καθώς και στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Το 18ο φεστιβάλ αποτελείται από πέντε ενότητες: το διαγωνιστικό τμήμα, το πανόραμα γαλλόφωνου κινηματογράφου, μια ενότητα αφιερωμένη στην μουσική στον κινηματογράφο, την «Λευκή Κάρτα» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου και μια σειρά ειδικών προβολών και εκδηλώσεων.

Δύο βραβεία απονέμονται στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ: το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο του Κοινού. Η Γαλλίδα σεναριογράφος σκηνοθέτις Julie Gavras προεδρεύει της Κριτικής Επιτροπής φέτος, η οποία αποτελείται από την Δήμητρα Γαλάνη, τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, τον Πέτρο Μάρκαρη και την Κατερίνα Μισιχρόνη.

Το «Ciao amore...Dalida» της Lisa Azuelos ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το «Ciao amore...Dalida» της Lisa Azuelos, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή μαζί με την πρωταγωνίστρια Sveva Alviti. Η ταινία ακολουθεί την διαδρομή της γνωστής τραγουδίστριας, από την γενέτειρα της Κάιρο και την πρώτης της συναυλίας στο «Olympia», μέχρι τα ταξίδια της στην Ινδία και το Παρίσι όπου τερμάτισε την ζωή της. Ανάμεσα στις άλλες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι το «Αχ, αυτά τα 40» του Guillaume Canet με την Marion Cotillard, καθώς και η υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» του Bruno Dumont, με τον Fabrice Luchini και την Juliette Binoche.

Η «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ» του Bruno Dumont έχει προταθεί για Χρυσό Φοίνικα.

Στο «Αχ, αυτά τα 40» του Guillaume Canet πρωταγωνιστεί η Marion Cotillar.

Το πανόραμα γαλλόφωνων ταινιών περιλαμβάνει παραγωγές από όλες τις γωνιές του κόσμου, από τον Καναδά, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, μέχρι το Μαρόκο, τη Τσέχικη Δημοκρατία και την Τυνησία. Το πανόραμα περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων και προσεγγίσεων, από μια σειρά έμπειρων και σχετικά νεοεμφανιζόμενων δημιουργών. Από τις πολλές αξιόλογες επιλογές του πανοράματος ξεχωρίζουν η «Βαβυλώνα» του Donato Rotunno, το οικονομικό θρίλερ «Αουτσάιντερ» του Christophe Barratier και η γλυκόπικρη ταινία animation «Η Λουίζ το Χειμώνα» του Jean-François Laguionie.

H «Καμίλ Κλοντέλ» του Bruno Nuytten είναι μια από τις ταινίες του φεστιβάλ με θέμα την μουσική στον κινηματογράφο.

Η μουσική έχει την τιμητική της φέτος, με την προβολή πέντε κλασσικών ταινιών, όπως η «Καμίλ Κλοντέλ» του Bruno Nuytten και «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» του Jacques Demy. Παράλληλα το Γαλλικό Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει δυο masterclass, ένα για την μουσική στον κινηματογράφο από την πανεπιστημιακό με ειδίκευση στην μουσική ταινιών Séverine Abhervé και ένα για την σχέση των τατουάζ και την ροκ μουσική, στο οποίο θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης της ταινίας «Μέτρα της πληγές σου» Morgan Simon, ο tattoo artist Γιώργος Μαυρίδης και ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας.

Ο «Οδυσσέας» της Agnès Varda προβάλλεται στα πλαίσια της «Λευκής Κάρτας».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου φιλοξενείται φέτος στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνο Κινηματογράφου με τρεις ταινίες, η οποίες έχουν ως κύρια θεματική την αναθεώρηση και ανατροπή του ορθόδοξου και συχνά ιδεολογικού ρόλου της κινηματογραφικής αφήγησης. Από τις ειδικές προβολές του φεστιβάλ ξεχωρίζει το «Σε τέσσερις χρόνους» του Arnaud de Pallières, όπου πρωταγωνιστεί η Adèle Exarchopoulos.

Οι Nominoë και ο Μιχάλης Μοσχούτης συνεργάστηκαν στην οπτικοακουστική περφόρμανς «Parallaxe» που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ.

Εκτός των προβολών, συζητήσεων και masterclass, στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η οπτικοακουστική περφόρμανς «Parallaxe» από την ομάδα Nominoë και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Η περφόρμανς, βασισμένη πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο, συνδυάζοντας γραφιστικά των Nominoë με άμεσα παραγόμενους ήχους και μετά από επεξεργασία από τον Μοσχούτη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, με πληροφορίες για τις ταινίες, δραστηριότητες και προσκεκλημένους, βρίσκεται στην επίσημη σελίδα του.