Δεν θα επιστρέψει τελικά στις ΗΠΑ ο Roman Polanski

polanski
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμού ανηλίκου στο σπίτι του Jack Nicholson το 1977.

Ο Roman Polanski θα παραμείνει εξόριστος μετά την αποτυχία του να έρθει σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, αναφορικά με τις κατηγορίες βιασμού ανηλίκου. Ο 83χρονος βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είχε συλληφθεί το 1977 για τον βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού, κατά τη διάρκεια φωτογράφισης στο σπίτι του Jack Nicholson. Ο Polanski παραδέχτηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για παράνομη συνουσία με την ανήλικη, αλλά έφυγε από τη χώρα προτού του απαγγελθεί η ποινή το 1978. Έκτοτε ζει αυτοεξόριστος στην Γαλλία.

Η πλευρά του Polanski είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο σκηνοθέτης είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στις ΗΠΑ, εφόσον δεν αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης. Οι εισαγγελικές αρχές από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι ο σκηνοθέτης οφείλει να επιστρέψει στη χώρα και πως δεν πρέπει να τύχει «ειδικής μεταχείρισης». Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος των ανώτατων δικαστικών αρχών του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα του Polanski απορρίφθηκαν από τον αρμόδιο δικαστή Scott Gordon.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη Harland Braun παραδέχτηκε ότι τα εγκλήματα του πελάτη του είναι «αδικαιολόγητα», αλλά διατείνεται ότι το δικαστήριο τον είχε παραπλανήσει αναφορικά με την ποινή που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με την νομική πλευρά του, ο πελάτης τους έχει πέσει θύμα κακοδικίας, αφού οι δικαστικές αρχές τού είπαν ψέματα για την ποινή φυλάκισης του. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μοναδική υπόθεση. Είναι ένας 83χρονος άνδρας με μια υπόθεση 40 ετών την οποία θέλει να ξεκαθαρίσει» σχολίασε ο δικηγόρος του.

Οι εισαγγελικές αρχές τους Λος Άντζελες από την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι ο Polanski έχασε το δικαίωμα του για απαιτήσεις από το δικαστήριο όταν έφυγε από τη χώρα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εισαγγελέα Michele Hanisee, ο κατηγορούμενος προσπαθεί να θέσει τους όρους επιστροφής του ώστε να μην έχει ρίσκο. «Ο κατηγορούμενος θέλει απαντήσεις – αλλά θα εμφανιστεί μονάχα εάν του αρέσουν οι απαντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Hanisee.