Anne Hathaway: «Στο παρελθόν δεν εμπιστευόμουν τις γυναίκες σκηνοθέτες»

anne-hathaway
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μιλά για τον «εσωτερικευμένο μισογυνισμό» στον χώρο του θεάματος.

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της, η Anne Hathaway ομολόγησε ότι στο παρελθόν «δεν εμπιστευόταν» τις γυναίκες σκηνοθέτες, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί να αντιμετώπισε άλλους με έναν «εσωτερικευμένο μισογυνισμό». Η αποκάλυψη έγινε στην εκπομπή του Peter Travers στο ABC, όπου, μιλώντας για την ταινία «Μια ημέρα» του 2011, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός σχολίασε ότι «αντιστάθηκε» στη σκηνοθέτιδα Lone Scherfig.

«Πραγματικά μετανιώνω που δεν την εμπιστεύτηκα πιο εύκολα. Ακόμα και σήμερα φοβάμαι ότι ο λόγος που δεν την εμπιστεύτηκα όπως εμπιστεύομαι άλλους σκηνοθέτες με τους οποίους δουλεύω είναι επειδή είναι γυναίκα. Είναι τόσο δύσκολο να το παραδεχτώ και ελπίζω να το καταλάβει ο κόσμος. Φοβάμαι ότι την αντιμετώπισα με έναν εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Φοβάμαι ότι δεν της έδωσα όλα όσα χρειαζόταν», εξήγησε η Hathaway.

Η Lone Scherfig σκηνοθέτησε την ταινία «Μια ημέρα» το 2011.

Συνεχίζοντας στη συνέντευξη, η ηθοποιός αποκάλυψε πως στο παρελθόν, όταν λάμβανε σενάρια τα οποία θα σκηνοθετούσαν γυναίκες, εστίαζε στα αρνητικά του. Αντίθετα, στην περίπτωση που ο σκηνοθέτης ήταν άνδρας, η Hathaway ομολογεί ότι εστίαζε στα θετικά του σεναρίου. «Μπορώ μονάχα να αναγνωρίσω ότι το έχω κάνω και δεν θέλω να το κάνω πια. Προτού το συνειδητοποιήσω αυτό, προσπαθούσα ενεργά να δουλέψω με γυναίκες σκηνοθέτες και είχα αυτή τη νοοτροπία θαμμένη κάπου μέσα μου», παραδέχτηκε στη συνέντευξή της.

Εντούτοις, η Hathaway υπογράμμισε πως καταλαβαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της και τις ανισότητες που υπάρχουν. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε εάν η υποτίμηση των δυνατοτήτων των γυναικών έχει να κάνει με τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, όπως στην περίπτωσή της. Καταλήγοντας, η Hathaway είπε πως δεν είχε ζητήσει ποτέ συγγνώμη από την Scherfig για τη συμπεριφορά της, αλλά σκόπευε να το κάνει μετά τη συνέντευξη, ενώ δήλωσε πως την εκτιμά και την αγαπά ιδιαίτερα. Εκπρόσωπος της Scherfig αργότερα δήλωσε στο ABC ότι η σκηνοθέτιδα «αγαπά και εκτιμά την Anne και την δουλειά της».