mind the fact: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ

eimaste-oi-perses Elina Giounanli

«Είμαστε οι Πέρσες»

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2017

Tο νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται από τις 26 έως τις 29 Μαΐου και μας φέρνει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας.

Θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις θα πλημμυρίσουν διαφορετικές γωνιές της πόλης με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

Η αρχή έγινε τον προηγούμενο χρόνο, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με στόχο την εξερεύνηση των πραγματικών εμπειριών τους και των καταστάσεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Αφού τα εργαστήρια έφτασαν στο τέλος τους, οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα - ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων - προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο τους.

Μέγας δωρητής του πρώτου mind the fact είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με την συμβολή του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net).

Elina Giounanli

«Είμαστε οι Πέρσες»

Ο Χασάν, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αιντίμ, ο Ρεζά και ο Ραμζάν ταξίδεψαν από μακριά και έρχονται στην Αθήνα για να συστηθούν στη θεατρική σκηνή. Σαν σύγχρονοι αγγελιοφόροι, εμπνευσμένοι από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μεταφέρουν έξι διαφορετικές ιστορίες προσφύγων απ’ το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση – ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες!».

Elina Giounanli

«Rouletenburg»

Λίγα μέτρα πιο πέρα, άνθρωποι που εξαρτήθηκαν από τον παθολογικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια κατά το παρελθόν στήνουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι»: τη θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο «Ρουλέτενμπουργκ». Με όχημα τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι αποκαλύπτουν αληθινές ιστορίες για τον παθολογικό τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους. 

Elina Giounanli

«Δείπνο»

Τις ίδιες ημέρες μία ακόμη ομάδα απευθύνει ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο». Το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο, οι σερβιτόροι στις θέσεις τους και τα ποτήρια θα γεμίσουν με οικοδεσπότες άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες αστεγίας. Ένα ξεχωριστό δείπνο, για να «πέσουν στο τραπέζι» θέματα «καυτά» και «πιπεράτα», ενώ θεατές και οικοδεσπότες θα κουβεντιάσουν σαν φίλοι από τα παλιά, θα μοιραστούν ιστορίες και θα γνωριστούν καλύτερα.

Elina Giounanli

«Κόσμος των μεγάλων»

Πέντε νεαρά αγόρια που ζουν μακριά από την οικογένειά τους παίρνουν το λόγο μέσα στο Δημαρχείο της πόλης, διεκδικώντας τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων». Τα εφηβικά τους όνειρα, οι φιλοδοξίες τους για το αύριο, ο επινοημένος μελλοντικός τους εαυτός μπλέκονται με την πραγματικότητα και γίνονται αφορμή για διάλογο. Το Δημαρχείο Αθηνών ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του και φιλοξενεί την παράσταση εφήβων, καθώς και μέρος της έκθεσης φωτογραφίας photo_opPORTunity, ενώ στη διάρκεια των δράσεων «Χαίρω Πολύ» παραχώρησε δημόσιους χώρους όπως τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Αυδή. 

Elina Giounanli

photo - opPORTunity

Παράλληλα, το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης» διαπραγματεύεται μέσω μίας video – εγκατάστασης τις συνθήκες της αστεγίας. Νέοι πρόσφυγες παρουσιάζουν το ταξίδι τους χαρτογραφώντας τη δική τους διαδρομή στην έκθεση «Art Emergency». Προσωπικές ιστορίες υφαίνονται στο «Πλεκτόφωνο» και παρασέρνουν το κοινό σε ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο, ενώ μουσική κατακλύζει το τραμ της Αθήνας χαρίζοντας μία διαφορετική μουσική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ίδιο βαγόνι!

Το τετραήμερο 26-29 Μαΐου κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην Αθήνα. Κεντρικά και γνώριμα σημεία μεταμορφώνονται σε performance stages και pop-up γκαλερί, αλλάζουν τη διάθεση των περαστικών και αναδεικνύουν «την άλλη όψη του νομίσματος». Εν τέλει, ένα διαφορετικό πρόσωπο της πόλης φανερώνεται μέσα από το πρώτο φεστιβάλ mind the fact.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. +30 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: [email protected] Για τις παραστάσεις το Θέατρο Τέχνης, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου, στο τηλ. +30 210 3228706.

Η ομάδα του mind the fact
Συντονισμός πρωτοβουλίας & καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου 
Καλλιτεχνική & εκπαιδευτική ομάδα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ελίνα Γιουνανλή, Αντιγόνη Γύρα, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Δημήτρης Ζάχος, Δάφνη Καλαφάτη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Σοφία Μαυραγάνη, Γιούλα Μπλέσιου, Γιούλη Νάση, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Χρυσούλα Πλακιώτη, Μάγδα Πλευράκη, Ελευθερία Ρουσσάκη, Νιόβη Σταυρoπούλου, Βίκυ Στρατάκη, Pauline Huguet
Σύμβουλος Επικοινωνίας: Πάρις Μέξης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Δούρου
Social Media: FROG ON THE ROAD
Παραγωγή: Polyplanity Productions