Τα 10 καλύτερα καινούργια μπαρ στον κόσμο

ta-10-kalutera-kainourgia-mpar-ston-kosmo

ΤΡΙΤΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Τι θα ήταν οι διακοπές χωρίς τουλάχιστον μια -πιθανότατα επική- βραδιά με χορό ή/και ρέον αλκοόλ σε όμορφο περιβάλλον; Τα bar (όπως αναφέρονται στο Conde Nast Traveler) που άνοιξαν τις πύλες τους φέτος ανά τον πλανήτη, υπόσχονται πρωτότυπες και μοναδικές συγκινήσεις...

1. WTF – Μπανγκόγκ

Το WTF (που θα πει Wonderful Thai Friendship) ενώνει έναν άνετο και ευχάριστο χώρο μπαρ με δύο πατώματα με γκαλερί, όπου πάντα υπάρχει κινητικότητα – μια έκθεση έργων τέχνης, ένα συγκρότημα που παίζει, μπουφές για να «τσιμπάτε», ποιητικές βραδιές, ή κάποιος guest DJ.

Το κιτς των ‘50s συναντά το μινιμαλισμό του Μακάο, με αρκετό τοπικό χρώμα, ενώ θαμώνες του είναι κυρίως αλλοδαποί που αγαπούν την τέχνη και χαμηλών τόνων ντόπιοι. Το ρεπερτόριο έχει αρκετό Hip-hop στο στυλ των Digging in the Crates. Από ενδυματολογία, φορέστε Flannel, γυαλιά αλά Buddy Holly και στενά jeans.

Όσον αφορά στο τι θα πιείτε, επιλέξτε κάτι κλασικό – ίσως ένα Pegu Club (τζιν, λικέρ πορτοκάλι, χυμό lime και bitters). Με την… πόρτα, δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα…

Περισσότερες πληροφορίες: http://wtfbangkok.com/ .

2. Kater Holzig - Βερολίνο

Η νέα μορφή του κλασσικού Bar25. Σε χώρο πρώην εργοστασίου σαπουνιού, το Kater Holzig είναι εκτεταμένη πολιτιστική «παιδική χαρά» με εστιατόριο, θέατρο, ένα κλιμακωτό «κατάστρωμα», καθώς και ατελιέ. Η αισθητική; Χμμ, μάλλον κάτι μεταξύ «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και μετρό του Βερολίνου. Κληματαριές «σκαρφαλώνουν» στους εσωτερικούς τοίχους, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν τα γκράφιτι και καλλιτεχνικά διασκευασμένες παλιατζούρες από τα αζήτητα.

Θαμώνες, οι Βερολινέζοι λάτρεις της electronic, που πάνε συνήθως βράδυ Κυριακής και φεύγουν μεσημέρι Δευτέρας! Techno beats μέχρι τελικής πτώσεως. Dress code δεν υπάρχει. Αποφύγετε τις πολύ γνωστές μάρκες και, όσο για την «κατανάλωση», πιείτε οτιδήποτε έχει μέσα καφεΐνη. Είσοδος; Μπορεί να περιμένετε και μία ώρα στην ουρά κι ακόμη να είστε απ’ έξω, και να πάρετε και «άκυρο» σήμα από τη «διαλεχτή» ομάδα των πορτιέρηδων...

Περισσότερες πληροφορίες: www.katerholzig.de/ .

3. El Bembé – Μπογκοτά

Στη Macarena, τη μποέμ συνοικία της κολομβιανής πρωτεύουσας Μπογκοτά, το El Bembé είναι ένα bar για όσους χορεύουν salsa ή γι’ αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν απλώς το θέαμα. Τις Παρασκευές, η μπάντα ξεκινάει από το μεσημέρι, εμψυχώνοντας όσους τελειώνουν από τη δουλειά να έρθουν «καπάκι» και συνεχίζει να παίζει μέχρι και τις 3 το ξημέρωμα. Παλιοί δίσκοι salsa στους τοίχους και αστραφτερά τραπέζια γύρω από την πίστα, θυμίζουν λίγο τα κρυφά καταγώγια για salsa στην Κούβα. Στο El Bembé συχνάζουν χορευτές, ηθοποιοί, stock-traders για να απολαύσουν αμιγώς παλιά, κλασική και sexy salsa. Βάλτε κάτι που να ταιριάζει και να δείχνει όμορφο στην πίστα, δοκιμάστε ένα The Hector Lavoe mojito με passion fruit και καρύδα και μην ανησυχείτε διόλου για την πόρτα…

Περισσότερες πληροφορίες: http://bartistservices.wix.com/elbembe .

4. Oasis Clubhouse - Buenos Aires

Πρόκειται για ένα κομψό, ιδιαίτερο social club στο Palermo, με έναν κήπο με κισσό, πισίνα και υπαίθριο μπαρ, δύο πατώματα και σαλόνια με παράθυρα διπλού ύψους. Επίσης, ένα μπαρ στο υπόγειο επενδυμένο με μαύρο βελούδο, είναι καλό για χειμερινή ανάπαυση. Γαλαζοαίματοι Ευρωπαίοι περιέρχονται στον κήπο για την previa (το pre-party). Οι ντόπιοι κάνουν επιδείξεις τεχνικής στο πόλο και ημερήσια pool parties.

Ο DJ της Νέας Υόρκης Whitney Weiss δίνει τον τόνο με την εκλεκτική του pop μουσική. Τα κορίτσια προτιμούν τα έντονα χρώματα, οι άντρες φορούν τα καλοκαιρινά λευκά. Για ποτάκι, ξεφύγετε από το καθιερωμένο μενού. Ζητήστε κάτι με κάρδαμο, βασιλικό και τζίντζερ. Προσοχή όμως: η πόρτα του… παραδείσου ανοίγει μόνο εάν είστε στη λίστα – 33 δολάρια είναι το αντίτιμο ενός ολοήμερου πάσου…

Περισσότερες πληροφορίες: http://clubhouseba.com/ .

5. Tjing Tjing – Κέιπ Τάουν

Κάτω από τη μαρκίζα ενός ιστορικού κτηρίου στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένα μπαρ ταράτσας με ανάκλιντρα. Ιαπωνικό σκούρο ξύλο, δερμάτινα καθίσματα κι ένας τοίχος «ντυμένος» με φωτογραφίες από τα ταξίδια του ιδιοκτήτη σε Τόκιο, Κιότο και Χοκάιντο.

Εκεί συχνάζουν πολλοί δημοσιογράφοι και σχεδιαστές, ενώ η μουσική του περιλαμβάνει ηλεκτρονικά remixes γνωστών επιτυχιών. Τζινάκι και μπλούζα με V και δε χρειάζεστε τίποτα παραπάνω.

Πιείτε Dawa (στα σουαχίλι σημαίνει φάρμακο), μια δυνατή μίξη βότκας, lime, λιωμένου πάγου με μέλι. Οι quesadillas σε μέγεθος tapas «παίζουν» ολόγυρά σας. Να σας κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα δεν υπάρχει περίπτωση, υπάρχει όμως περίπτωση να το βρείτε ασφυκτικά γεμάτο…

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.tjingtjing.com/ .

6. Ca'D'oro - Κωνσταντινούπολη

Μινιμαλιστικό και με βάση το γυαλί, με κλειστό αλλά και με ανοιχτό μέρος, συστεγάζεται με την πλέον σύγχρονη γκαλερί της συμπρωτεύουσας της Τουρκίας, τη Salt. Διαυγής, καθαρός μοντερνισμός μέσα σε παλιό κτήριο οθωμανικής τράπεζας. Γυάλινοι τοίχοι, ξύλινα σκαλιά και το ανοιχτό μέρος να «αιωρείται» πάνω από την πόλη και τη θάλασσα που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία. Θαμώνες είναι πολλοί ξένοι, καθώς και η διανόηση της Κωνσταντινούπολης. Η απαγόρευση του καπνίσματος στην «Πόλη» έχει κάνει το ανοιχτό τμήμα «must».

Από μουσική, θα ακούσετε μόνο χαλαρό πιάνο –σχεδόν επικρατεί ησυχία! Ντυθείτε απλά και δοκιμάστε ένα Mar-Tea-Ny, δηλαδή ένα μαρτίνι που φτιάχνεται με τσάι γιασεμιού. Να πάτε νωρίς για να εξασφαλίσετε καλό τραπέζι.

Περισσότερες πληροφορίες: www.istanbuldoors.com/english/cadoro.aspx .

7. Worship Street Whistling Shop - Λονδίνο

Μια υπόγεια «ωδή» στη βικτωριανή εποχή. Το vibe που εκπέμπει είναι λίγο αλά Ντίκενς και επισκιάζει ακόμη και τη λογική της μοριακής μίξης των αλκοολούχων και μη ποτών. Οι γιλεκοφόροι εργαζόμενοι δημιουργούν ενδιαφέρουσες μίξεις με φρούτα, βότανα, αλκοόλ στο «εργαστήρι» του bar.

Διάσπαρτοι καναπέδες, βαρέλια από ξύλο οξιάς, καθώς και χάρτες – αντίκες βοηθούν στη δημιουργία του ρέτρο ύφους. Γυάλινοι φανοί και μπάρα με χάλκινα στηρίγματα βοηθάνε στο glamour. Ανάμεσα στους «μόνιμους», θα βρείτε χαλαρούς intellectual τύπους, αρχιτέκτονες, εραστές των κοκτέιλ και γενικά καλοπερασάκηδες… Κι όλα αυτά υπό τους ήχους blues, rock ’n’ roll, και soulful honky-tonk.

Φορέστε καρό πουκάμισα, ριγέ μπλουζάκια, γυαλιά με χοντρό σκελετό. Πιείτε Panacea, με βάση το ξινό ουίσκι, ή ένα κλασσικό και τέλειο Aviation. Για πόρτα, ούτε να το σκέφτεστε…

Περισσότερες πληροφορίες: www.whistlingshop.com/ .

8. Harvard & Stone – Λος Άντζελες

Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Hollywood, με μια λίστα κοκτέιλ βασισμένη στο ουίσκι, live μουσική και δύο μπαρ. Το μικρότερο, το R&D, φιλοξενεί ενίοτε και διάσημους bartenders, που δίνουν το δικό τους χρώμα με νέες και παλιές μίξεις.

Η οπτική είναι εντελώς «γκαράζ» του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με πολύ μεταλλικό σωλήνα, αλυσίδες και ψευδο-διαβρωμένους τοίχους. Θαμώνες «βαρείς», rock stars, σεφ, και cult οπαδοί των cocktails. Το σάουντρακ είναι αρκετά «σκληρό» με indie hard rock μπάντες στη μικρή σκηνή, ή κιθαριστικά ακούσματα από το jukebox.

Η ενδυμασία που ταιριάζει είναι μαύρα τζιν, δέρμα, και κάποιο κλασσικό T-shirt. Κόκκινες γόβες για τις γυναίκες, «σταράκια» για τους άντρες. Πιείτε ένα Fernet Headed Slut ή ένα Bird’s the Word. Όλοι θα μπείτε, αλλά Παρασκευή και Σάββατο η… ιστορία έχει λίγη αναμονή.

Περισσότερες πληροφορίες: http://harvardandstone.com/ .

9. Big in Japan - Μόντρεαλ

Μοιάζει με lobby bar ξενοδοχείου στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ‘50, αλλά στο πιο «ελαφρύ»: Νέον και γυαλιστερό μαόνι έχουν αντικατασταθεί με ξανθό ξύλο που στολίζεται από πολλά κεράκια. Ο χώρος είναι σκοτεινός, με πολλές κουρτίνες και διαδρόμους, ενώ κομψές σερβιτόρες κινούνται γύρω από ένα φιδίσιου σχήματος bar. Σεφ εκτός «υπηρεσίας» και «κοκτεϊλικοί», είναι κι εδώ οι βασικοί θαμώνες. Οι ήχοι είναι 50’s και 60’s, από Sinatra μέχρι Brigitte Bardot. Βάλτε κάτι κλασικό: απλό μαύρο φορεματάκι για τις γυναίκες, τζινάκι για τους άντρες. Πιείτε sakes, γνωστά cocktails ή ιαπωνικό whiskey. Για να μπείτε, θα περιμένετε κανένα τεταρτάκι από Πέμπτη μέχρι Σάββατο…

Περισσότερες πληροφορίες: www.biginjapan.ca/ .

10. Gipsy - Μόσχα

Στο Krasny Oktyabr -ένα παλιό εργοστάσιο σοκολάτας- που έχει γίνει το κέντρο της δραστηριότητας των hipster στη Μόσχα το Gipsy είναι ένα εμπνευσμένο από την τσιγγάνικη κουλτούρα dance floor, bar, lounge κι ένας ανοιχτός, καθημερινός χώρος με όμορφη θέα στο ποτάμι.

Ντισκομπάλες, μπουκάλια κρασί και μαυριτανικού ύφους απαλά φωτιστικά, κρέμονται από το ταβάνι, ενώ σουρεαλιστικές φωτογραφίες και ζωγραφιές καλύπτουν τους τοίχους. Συνήθως θα συναντήσετε εκεί καλλιτέχνες και νεαρά στελέχη επιχειρήσεων, ενώ το ρεπερτόριο κυμαίνεται από σοβιετική pop(!), μέχρι και κανένα-δυο τραγούδια Guns N’Roses και Rammstein.

Ντυθείτε έξυπνα casual, χωρίς την ποιοτική υπερβολή που ζητούν τα πιο «χλιδάτα» μοσχοβίτικα club. Πιείτε ένα mojito και αν πεινάτε, τσιμπήστε κι ένα ιδιαίτερα καλό πατέ κοτόπουλου. Γενικώς, υπάρχει ένα μικρό θέμα με τους εύσωμους στην πόρτα, αλλά σε γενικές γραμμές δε θα έχετε πρόβλημα…

Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/ilovegipsy .