Tρεις μουσικοί φτιάχνουν μελωδία από τον θόρυβο σε ένα πρωτότυπο μουσικό event

ket
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Κάτι ξεχωριστό συμβαίνει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων το βράδυ της Κυριακής.

Ένα μουσικό τρίο που αυτοσχεδιάζει στο μεταίχμιο μεταξύ θορύβου και μελωδίας: Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όργανα της jazz, κοντραμπάσο, drums (Ζιάρκας, Χυτήρης) αλλά με έναν ιδιαίτερα μινιμαλιστικό τρόπο, καθώς και ηλεκτρονικά (Στάμου), οι μουσικοί εξερευνούν τη φύση και τις ικανότητες των οργάνων τους να παράξουν ήχους, τόσο οικείους όσο και απροσδόκητους. Αιθέριοι ήχοι απροσδιόριστης φύσης εναλλάσσονται με μελωδικά σχήματα εμπνευσμένα τόσο από την παραδοσιακή μουσική όσο και από την jazz και την ηλεκτρονική μουσική.

Oι μουσικοί:
​Τάσος Στάμου / προετοιμασμένο zither και ηλεκτρονικά
Στέφανος Χυτήρης / κρουστά
Θοδωρής Ζιάρκας / κοντραμπάσο

Ο Tάσος Στάμου
Είναι ηλεκτροακουστικός συνθέτης και μουσικός, κατασκευαστής εναλλακτικών ηλεκτρικών μουσικών μουσικών οργάνων, καθηγητής μουσικής και τεχνικός ήχου. Μέσα σε μια δεκαετία live και ηχογραφήσεων, ο Τάσος Στάμου έχει αναπτύξει ένα μοναδικό στυλ ζωντανής ηλεκτροακουστικής σύνθεσης. Μεγάλης διάρκειας και συνεχή κομμάτια δημιουργούνται επί σκηνής ή στο στούντιο με τη χρήση ενός "φορητού στούντιο ηλεκτροακουστικής μουσικής". Ο εξοπλισμός του αποτελείται από ακουστικά όργανα (σαντούρι, reeds, recorders και αντικείμενα) και ηλεκτρονικά (χειροποίητα ηλεκτρονικά, συνθεσάιζερ και samplers). Με βάση τις παρατεταμένες τονικότητες και τα ελεύθερα αυτοσχεδιαστικά οργανικά σόλο, οι ζωντανές συνθέσεις του δημιουργούν μια ιδιαίτερη και μοναδική ατμόσφαιρα τελετουργικού θορύβου.

Παρόλο που δουλεύει κυρίως μόνος, συνεργάζεται συχνά με άλλους καλλιτέχνες ήχου, αυτοσχεδιαστές και πειραματιστές (όπως ο Adam Bohman, ο Alan Wilkinson, London Improvisers Orchestra, ο Mike Cooper, ο Andrea Parkins, ο Kuupuu & Lau Nau, Ilan Manouach, Ignaz Schick, Magda Mayas, Arma Agharta, Thodoris Ziarkas κ.α.) σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ πρωτοποριακής μουσικής. Αυτή την περίοδο διοργανώνει μια σειρά εργαστηρίων που ερευνούν την ελαστικότητα των κυκλωμάτων και τη χρήση hardware στην πειραματική παραγωγή ήχου.

Ο Στέφανος Χυτήρης
Διερευνά νέους τρόπους ηχητικού αυτοσχεδιασμού. Με τα ντραμς επικεντρώνεται στον πειραματισμό. Έχει σπουδάσει και δουλέψει με τον drummer Michael Carvin. Σε παραγωγή του Carvin κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ The Flux Project-PYR | N, το Σεπτέμβριο του 2014, με τον πιανίστα Bram De Looze, τον μπασίστα Luca Rosenfeld, τον σαξοφωνίστα Daniel Carter, τον κιθαρίστα Todd Neufeld και την ηθοποιό Callirroe Myriagou. Ηχογράφησε και διηύθυνε το σύνολο Egata, με τον πιανίστα Rema Hasumi, τον σαξοφωνίστα Ingrid Laubrock, τον τρομπετίστα Joe Moffett, τον βιολοντσελίστα Lester Saint-Louis, τον κιθαρίστα Todd Neufeld και τον μπασίστα Pascal Niggenkemper. Το τελευταίο έργο του λέγεται Antelope, με τον drummer Billy Mintz και τον σαξοφωνίστα Bryan Qu. Έχει σπουδάσει Sound Art στο Dartington College of Arts, στο Ντέβον της Αγγλίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985.

O Θοδωρής Ζιάρκας
Είναι κοντραμπαστίστας και συνθέτης από τη Ρόδο. Μεγαλώνοντας με τους ήχους της ελληνικής λαϊκής μουσικής και παίζοντας κυρίως τοπικά όργανα όπως η λύρα και η τσαμπούνα, εξελίχθηκε μέσα από τον πειραματισμό, καταλήγοντας στο κοντραμπάσο. Σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο, είναι συνιδρυτής της ομάδας Valia Calda, ενώ εμφανίζεται τακτικά με την London Improvisers Orchestra, τον Μιχάλη Κουλούμη, τους Esquivo, τον Τάσο Στάμου και το τρίο Bonnendis. Eίναι επίσης μέλος της σειράς αυτοσχεδιασμού μουσικής και κίνησης με τίτλο Μεταμόρφωση μαζί με τη χορεύτρια / αυτοσχεδιάστρια Γεωργία Παΐζη. Έχει συνεργαστεί επιπλέον με τους: Οman Gomez, Blam, No Clear Mind, Circuit, James Allsopp, Beibei Wang, Takatsuna Mukai, Dave Pattman, Tim Giles, Mimika Ensemble, Julie Kjær, Sue Lynch, Ανδρέα Πολυζογόπουλο, Adrian Northover, Duncan Eagels, Δαιμόνια Νύμφη, Gareth Lockrane, Orphy Robinson, Alex Bonney, Adam Bohman, Μάνο Αχαλινοτόπουλο, Electric Litany.

Info
Kυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στις 21:30
Είσοδος: ​6 €