Ποιο είναι το σύγχρονο βασίλειο των cocktails;

poio-einai-to-sugxrono-basileio-ton-cocktails

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πού θα πιείτε τα καλύτερα cocktails; Στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι; Μάλλον σε κανένα από τα αυτά τα μέρη, αφού οι καλύτεροι bartenders στον κόσμο ασκούν το «λειτούργημά» τους πλέον, στον ευρύτερο χώρο της Ασίας και του Ειρηνικού.

Μπροστά στους κριτές του παγκόσμιου διαγωνισμού της Diageo για bartenders, στο Rio de Janeiro πριν λίγο καιρό, ο Kae Yin από την Ταϊβάν παρουσίασε το κοκτέιλ του. Με το δείκτη του, χάραξε το σχήμα ενός λουλουδιού στο στρώμα σκόνης πράσινου τσαγιού, το οποίο είχε πασπαλίσει πάνω σε ένα πιάτο ρυζάλευρου.

«Το ρυζάλευρο αναπαριστά το χώμα μας, που είναι η πηγή όλων όσων γεννιούνται από τη γη και δίνουν τροφή στο λαό της Ταϊβάν», εξήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες του CnnGo. «Συμβολίζει την ανάπτυξη και την ευτυχία», συμπλήρωσε.

Ο Yin πρόσθεσε σπιτικά bitters και βιολετί λικέρ σε ένα κύπελλο από μπαμπού, που περιείχε ήδη gin Tanqueray 10, κινέζικο χαμομήλι, μαύρο τσάι και μέλι.

Κάλυψε το χείλος του δοχείου με ένα φλιτζάνι γυρισμένο ανάποδα και στη συνέχεια το αναποδογύρισε πριν το αποθέσει στο πιάτο, ακριβώς στη μέση του απλωμένου ρυζάλευρου.

Μια τεχνική συνηθισμένη στην κινέζικη παράδοση προετοιμασίας τσαγιού, αλλά που κανείς δε θα φανταζόταν ότι θα επηρέαζε και τον κόσμο των cocktails. Το cocktail ονομάζεται Trinitea (η ορθογραφία έχει σημασία) και σερβίρεται σε ένα κουτί από μπαμπού, «πνιγμένο» σε ένα σύννεφο ατμού που προέρχεται από ξηρό πάγο που βρίσκεται από κάτω.

Το κοκτέιλ ήταν σχετικά πικρό, με βοτανικές νότες που ισορροπούσαν το gin. Ο Yin κέρδισε τελικά «εύκολα» τον τίτλο του καλύτερου bartender της χρονιάς στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Η ασιατική εξάπλωση

Η κουλτούρα του cocktails γνωρίζει σήμερα, δόξες στην Ασία και bartenders σαν τον Yin ηγούνται της διαδικασίας αυτής με ανανεωμένες τεχνικές και σύγχρονο προσωπικό στυλ. Οι βασικές τους επιρροές έρχονται από την Ιαπωνία, αλλά για ιδέες ψάχνουν ανελλιπώς και σε Αμερική κι Ευρώπη.

Από τους 16 διαγωνιζόμενους που πέρασαν στον ημιτελικό της «αναμέτρησης» του Ρίο, έξι προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ τρεις τιμήθηκαν με ανώτατες διακρίσεις σε τέσσερις κατηγορίες.

Ο νικητής του 2011, Manabu Ohtake, είναι Ιάπωνας, ενώ φέτος, το βραβείο κατέληξε στα χέρια του Tim Phillips από την Αυστραλία. Στο bar Marsalis, όπου εργάζεται ο Yin στην Ταϊπέι, ο 26χρονος έχει εξειδικευθεί στο να ετοιμάζει κλασικά cocktails με μια ταϊβανέζικη πινελιά. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως μάγειρας και με την πίστη ότι ξέρει να αναμειγνύει φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους συστατικά, πέρασε στον κόσμο των cocktails σχεδόν «φυσικά».

Η ιαπωνική επιρροή

Οι Ιάπωνες bartenders έχουν μια τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη του επαγγέλματος σε ολόκληρη την Ασία. Σήμα κατατεθέν τους είναι η ακρίβεια και η προσοχή στη λεπτομέρεια, βάση τους η συνοικία της Ginza του Τόκυο, με θρύλους όπως ο Hisashi Kishi του Star Bar και ο Hidetsugu Ueno του Bar High Five, οι οποίοι μάλιστα έχουν τραβήξει πάνω τους τα φώτα των διεθνών media, αναβαθμίζοντας έμμεσα, δια του παραδείγματος και του ανταγωνισμού, το σχετικό «άθλημα» σε Κίνα και Κορέα.

Ο Shigeki Yoshida, που αντιπροσώπευε την Ιαπωνία στο διαγωνισμό και κατετάγη πρώτος στην κατηγορία ταχύτητας «Cocktails Against the Clock», λέει ότι, ενώ η έμφαση πάντα ήταν στην ακρίβεια της εκτέλεσης παρά στα προσωπικά χαρίσματα, κάποιοι Ιάπωνες έχουν αρχίσει να δίνουν πιο πολύ βάση στο να αφήνουν το στίγμα της προσωπικότητάς τους στις δημιουργίες τους. Το κλασικό ευθυτενές και «οριζόντιο» στυλ των Ιαπώνων στη χώρα τους έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο, ωστόσο στους ξένους μοιάζει καμιά φορά ρομποτικό ή «στημένο».

Άφησέ το στους ειδικούς

Μολονότι η Αυστραλία και ο υπόλοιπος κόσμος της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού έχουν κομβικές διαφορές φυσιογνωμίας, ο Αυστραλός νικητής του διαγωνισμού της Diageo, Tim Phillips βλέπει άνοδο του αριθμού των απαιτητικών πελατών.

Το Σύδνεϋ αρχίζει και αναπτύσσεται σε ό,τι αφορά την πρωτοτυπία των cocktails του, ενώ οι νεολαία παίρνει όλο και πιο σοβαρά την υπόθεση του να είναι κανείς bartender. Ο 28χρονος Phillips ετοιμάζεται να ανοίξει το δικό του μπαρ μέσα στο φθινόπωρο του 2012. Θα λέγεται Bulletin Place, θα έχει έναν κατάλογο από πέντε κοκτέιλ, που θα αλλάζει καθημερινά, κοκτέιλ βασισμένου σε φρέσκα συστατικά εποχής.

«Η επιλογή θα φύγει κατά ένα μέρος από τα χέρια του πελάτη, ο οποίος θα πρέπει να εμπιστευτεί εμάς, τις εμπνεύσεις και τα συστατικά μας», σχολιάζει ο Αυστραλός. Το cocktail – σήμα κατατεθέν του είναι το Reincarnation Flip, είναι μία ιδιαίτερη μίξη από ρούμι, ουίσκι και μαρμελάδα σύκο, με ωμό αυγό ορτυκιού για «γαρνιτούρα». «Αυτό που πίνεις πρέπει να έχει μέσα του την ίδια τη διασκέδαση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Phillips.