Enter Afrofuturism: Η μαύρη ποπ κουλτούρα μέσα από ένα εξαήμερο φεστιβάλ στη Στέγη

enter-afrofuturism
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου, βουτάμε στο συναρπαστικό σύμπαν του αφροφουτουρισμού μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, προβολών, workshops και διαλέξεων.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στο μέλλον και στο παρελθόν; Έχετε αναλογιστεί ποιος είναι ο ρόλος των μαύρων ηρώων στην επιστημονική φαντασία; Έχετε χορέψει στους ρυθμούς της Detroit techno; Μήπως ο αφροφουτουρισμός είναι η αντικουλτούρα του μοντερνισμού;

Το Enter Afrofuturism είναι ένα 6ήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε επιμέλεια των DETACH (Voltnoi & Quetempo) και χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, μέσα από συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών από 7 έως 12 Νοεμβρίου. Οι συναυλίες θα γίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στο Six d.o.g.s., με τη συμμετοχή των εξής καλλιτεχνών: Sun Ra Arkestra, Actress, Dopplereffekt, Moor Mother, A Guy Called Gerald, Voltnoi, ATH Kids, Nkisi, Black Quantum Futurism, Black Athena.

A Guy Called Gerald (1018x755)

Καλεσμένοι των διαλέξεων, των ανοιχτών συζητήσεων και των workshop που θα πραγματοποιηθούν εκτός Στέγης (Επικούρου 26 & Κορύνης 4, Αθήνα) είναι οι: Rasheedah Phillips (Black Quantum Futurism), Nathalie Mba Bikoro, Louis Chude-Sokei, Reynaldo Anderson, A Guy Called Gerald, The Otolith Group, Black Athena, Tabita Rezaire, Nkisi, Abdul Qadim Haqq, Voltnoi, Quetempo.

Το Enter Afrofuturism περιλαμβάνει προβολές ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, που ερευνούν τον αφροφουτουρισμό μέσα από την ιστορία της μαύρης μουσική, σε συνεργασία με το Goethe Ιnstitut της Αθήνας και του Γιοχάνεσμπουργκ. Η τζαζ, η Detroit techno και η σύγχρονη μουσική παραγωγή στις αφρικανικές μητροπόλεις είναι μερικές από τις θεματικές που θα παρουσιαστούν. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθούν και ταινίες Virtual reality.

Black Quantum Futurism

Ο αφροφουτουρισμός εμφανίζεται ως όρος τη δεκαετία του 1990 για να περιγράψει ένα αφροαμερικανικό καλλιτεχνικό ρεύμα που εκφράστηκε μέσα από την επιστημονική φαντασία, τη λογοτεχνία του φανταστικού, τη μουσική, τα εικαστικά, τα κόμικς και τις ταινίες. Σήμερα, είναι ένα ανεξάντλητο πεδίο ακαδημαϊκής, πολιτικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής έρευνας και παραγωγής, που ενσωματώνει στοιχεία από τις μαύρες διασπορικές κουλτούρες της Δυτικής Αφρικής, της Βόρειας Αμερικής, της Βρετανίας και της Καραϊβικής, σχηματίζοντας τον χάρτη του Μαύρου Ατλαντικού.

Η ιστορία και η καταγωγή της αφροαμερικανικής κοινότητας έγινε αντικείμενο συστηματικής διαγραφής από τη λευκή δουλεμπορική συνείδηση. Αυτό που ξεκίνησε με την απαγωγή ανθρώπων από την Αφρική, από τον 15ο έως το 19ο αιώνα, κατέληξε στη μετα-αποικιοκρατική νοοτροπία του σύγχρονου κόσμου. Έτσι, η ανάγκη των συγκεκριμένων ανθρώπων για παραγωγή μύθων καταγωγής και για ανάκτηση του κλεμμένου παρελθόντος τους, καθώς και για επανασχεδιασμό του μέλλοντός τους, εκφράστηκε μέσα από την επιστημονική φαντασία, τη μουσική και την τεχνολογία.

DOPPLEREFFEKT

Ο αφροφουτουρισμός ενώνει παρελθόν και μέλλον με σκοπό να απελευθερωθεί το παρόν, μέσα από μουσικούς, οπτικούς, αφηγηματικούς και πολιτικούς όρους, πέρα από κάθε ιστορικό περιορισμό φυλής και φύλου. Κατασκευάζει μύθους, εικασία και φαντασία από τη σύνδεση της μαύρης εμπειρίας με την τεχνοκουλτούρα του 20ού και 21ου αιώνα. Αντλεί τις ιδέες του από την αφρικανική πολιτιστική και φιλοσοφική παράδοση, τις τέχνες της αφρικανικής διασποράς, την κριτική του μοντερνισμού και της μετα-αποικιακής κατάστασης, στοχεύοντας στην αναδιατύπωση της αφήγησης του Δυτικού πολιτισμού για την αποικιοκρατία, την τεχνολογία, τη φυλή και τον χρόνο.

Συντελεστές
Επιμέλεια: DETACH (Voltnoi & Quetempo)
Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά, Χαρά Μουρλά

Το πρόγραμμα προβολών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το Goethe-Institut Johannesburg.
VR Προβολές Powered by: Cosmote

Για να δείτε το πρόγραμμα συναυλιών, προβολών και διαλέξεων πατήστε ΕΔΩ.