Enter Afrofuturism: Τα live και dj sets του Σαββατοκύριακου

enter-afrofuturism
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μουσικός αφροφουτουρισμός εκτός Στέγης για το Σαββατοκύριακο που θα κλείσει το φεστιβάλ.

Η ιστορία της αφρικανικής διασποράς, η μετα-αποικιοκρατική νοοτροπία του σύγχρονου κόσμου και η κουλτούρα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον έγινε μουσική και έρχεται στην Αθήνα. Μετά το χτεσινό live της Sun Ra Akestra στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και το πολυαναμενόμενο αποψινό dj σετ των γκουρού της techno Actress και Dopplereffekt, σειρά έχουν μερικά ακόμα ονόματα που θα «βάλουν φωτιά» στο σαββατοκύριακο με δύο απανωτά πάρτυ στο six d.o.g.s. (Σάββατο) και το Boiler (Κυριακή). Συγκεκριμένα: 

Το Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η καλλιτεχνική κολεκτίβα Black Quantum Futurism της Rasheedah Phillips (συγγραφέας και ακτιβίστρια) και της Camae Ayewa (Moor Mother). Οι δυο τους θα πραγματοποιήσουν ένα ξεχωριστό lecture performance και ένα εργαστήριο. Οι Black Quantum Futurism (ή, αλλιώς, BQF) είναι μια νέα προσέγγιση στη βίωση της πραγματικότητας μέσω της χειραγώγησης του χωροχρόνου προκειμένου να δούμε πιθανά μέλλοντα. Αυτό το όραμα –και η πρακτική του– αντλεί τις όψεις, τις δοξασίες και τις ποιότητές του από την κβαντική φυσική, τις φουτουριστικές παραδόσεις και τις πολιτιστικές παραδόσεις των Μαύρων/Αφρικανών πάνω στη συνείδηση, τον χρόνο και τον χώρο. Στον χώρο όπου τέμνονται αυτές οι τρεις παραδόσεις υπάρχει ένα δημιουργικό επίπεδο που παρέχει στους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής την ικανότητα να δουν «μέσα», να επιλέξουν ή να δημιουργήσουν το επικείμενο μέλλον. Περιλαμβάνει τα οράματα των Rasheedah Phillips, Moor Mother Goddess, Warren C. Longmire, Almah Lavon, Joy Kmt, Thomas Stanley και Nikitah Okembe-RA Imani.

Θα ακολουθήσει η ελληνική κολεκτίβα ATH KIDS που σχηματίστηκε το 2015 από τους Valentin Rivera και Kareem Kalokoh. Ένας από τους στόχους τους είναι η απεικόνιση του αθηναϊκού underground από μια δίκη τους οπτική γωνία που περιλαμβάνει την τραχύτητα της μητροπολιτικής ζωής. Αποτελούνται από mc’s, μουσικούς παραγωγούς, dj’s, φωτογράφους και κινηματογραφιστές.

Τη σκυτάλη θα πάρει η Moor Mother, το πειραματικό μουσικό πρότζεκτ της Αμερικανίδας ποιήτριας και μουσικού Camae Ayewa. Μέσα από την ηλεκτρονική μουσική και τα dark rap φωνητικά της, η Ayewa εξερευνά τα όρια της ιστορίας της αφρικανικής διασποράς. Οι στίχοι της μιλούν για ένα ταξίδι στο χρόνο, που θα ανακατασκευάσει παρελθόν και μέλλον μακριά και έξω από τον κόσμο των ρατσιστικών πολιτικών φυλής και φύλου. 

Σειρά έχει ο Voltnoi Brege, multimedia καλλιτέχνης, ιδρυτικό μέλος των οπτικοακουστικών ομάδων drog_A_tek και The Erasers, του πολιτιστικού κέντρου BIOS και της καλλιτεχνικής κολεκτίβας DETACH. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής και το Enter Afrufuturism μάς δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον γνωρίσουμε.

Κι όλα αυτά μέχρι την ώρα που στο gig space του six d.o.g.s. θα εμφανιστεί ο υπέρτατος A Guy Called Gerald. Ο είναι Βρετανός dj, παραγωγός και μουσικός από το Μάντσεστερ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη δημιουργία της αγγλικής χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής όπως την ξέρουμε. Ήταν μέλος στην αρχική σύνθεση των 808 State και το 1988 έγραψε το εμβληματικό acid house κομμάτι «Voodoo Ray» -όλοι το 'χουμε χορέψει κάπου. Τη δεκαετία του 1990 συνέχισε το φουτουριστικό μουσικό του έργο, κυκλοφορώντας τον –κατά πολλούς– καλύτερο jungle δίσκο όλων των εποχών, Black SecretTechnologies, ανοίγοντας το δρόμο στον ήχο του drum ’n’ bass. Στο σετ του, ένα live session με ψηφιακά και αναλογικά μηχανήματα, συνεχίζει να εξερευνά τα όρια της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Το βράδυ θα κλείσει η Nkisi, ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας NON, που περιλαμβάνει καλλιτέχνες από την Αφρική και τη διασπορά της σε όλο τον κόσμο. H NON χρησιμοποιεί τον ήχο ως κύριο μέσο έκφρασης για να τονίσει τις ορατές και αόρατες δομές που παράγουν δυϊσμούς μέσα στην κοινωνία, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται ο τρόπος κατανομής της εξουσίας. 

Το μεγάλο πάρτυ του Σαββάτου θα ακολουθήσει το closing party της Κυριακής στο Boiler. Εκεί, θα μας υποδεχτούν και πάλι οι ATH Kids και Voltnοi, ενώ το μουσικό τους στίγμα θα αφήσουν και οι σημαιοφόροι του μαύρου διαγαλαξιακού ήχου,  Black Athena. Πίσω από το ευρυματικό όνομα βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Νικηφοράκης, ο οποίος μαζί με την Jo κάνει τη συμπαραγωγή και τη συμπαρουσίαση μιας εβδομαδιαίας μουσικής εκπομπής στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Στα χρόνια που εκπέμπει, έχει παρουσιάσει υλικό, συνεντεύξεις και αποκλειστικότητες από καλλιτέχνες όπως οι Jeru The Damaja, Mark Pritchard, Daedelus, Gaslamp Killer, Addison Groove, Floating Points, AUX88, FaltyDL, Krystal Klear και πολλοί άλλοι. Επίσης, ο ίδιος κάνει την παραγωγή και την παρουσίαση μιας θεματικής εκπομπής με τίτλο 2nd Generation, που εστιάζει στη νεανική κουλτούρα των δεύτερης γενιάς μεταναστών στην Αθήνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
six d.o.g.s. I Πάσο ημέρας 10€ | ΑμεΑ, Ανεργίας 7€
Ώρες λειτουργίας ταμείου στο six d.o.g.s: 21:00 – 6:00
21:00-22:00 Black Quantum Futurism
22:00-22:45 ATH Kids
22:45-00:00 Moor Mother
00:00-2:00 Voltnoi
2:00-4:00 A Guy Called Gerald
4:00-6:00 Nkisi

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Boiler | Είσοδος ελεύθερη
22:30 Closing party: Joseph (ATH Kids), Voltnoi, Black Athena κ.ά.

Το Enter Afrofuturism είναι ένα 6ήμερο φεστιβάλ που χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από τη σύνδεση της Μαύρης εμπειρίας και της τεχνοκουλτούρας του 20ού και 21ου αιώνα στην Αμερική, την Καραϊβική, την Αγγλία και την Αφρική. Από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή από έργα επιστημονικής φαντασίας, μουσικής, θεωρίας, οπτικών τεχνών που θα εξερευνηθεί μέσα από συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών. Δείτε το πλήρες πρόγραμμά ΕΔΩ.