Martini: ένα κλασικό και διαχρονικό ποτό. Γνωρίστε το!

martini-ena-klasiko-kai-diaxroniko-poto-gnoriste-to

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πολλοί καλοπροαίρετα, πιστεύουν ότι είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς ένα αξιοπρεπές martini. Η αλήθεια όμως, είναι ότι χρειάζεται κόπος και τέχνη για να το φτιάξεις όπως του αξίζει…

Για γνώστες και λάτρεις του αλκοόλ, το martini είναι το πλέον «φινετσάτο» κοκτέιλ. Υπάρχει κάτι σε αυτό το δροσερό ποτήρι με το δυνατό και διάφανο περιεχόμενο και το νόστιμο γαρνίρισμα που αποπνέει glamour και τοποθετεί αυτόν που το καταναλώνει μακριά από την «πλατιά μάζα» του «πίνω μια μπυρίτσα να περάσει η ώρα».

Το εξαιρετικό martini είναι δύσκολο martini. Δύσκολο έχει γίνει επίσης και το να το παραγγέλνεις, μιας και πλέον τα μπαρ προσφέρουν μια εκπληκτική γκάμα από παραλλαγές martini με γεύσεις από τσάι και φρέσκα φρούτα μέχρι σοκολάτα και μαρμελάδα. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα... ναρκοπέδιο για τον υποψήφιο καταναλωτή του. Ακολουθεί λοιπόν, μια τυπική συνταγή για martini, καθώς και μερικές οδηγίες που αφορούν την παραγγελία.

Ο ορισμός του martini

Το αυθεντικό martini περιέχει αμιγώς και αποκλειστικώς τέσσερα συστατικά: gin (ποτέ βότκα, με την οποία μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικούς συνδυασμούς, αλλά απλούστατα δεν θα είναι martini), βερμούτ, πάγο και μια γαρνιτούρα. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα γλυκά ή νόστιμα συστατικά, αλλά αν δεν διαθέτει τα τέσσερα βάθρα, δεν θα είναι... martini.

Η παραγγελία

Σχεδόν παντού θα προσφερθούν να σας φτιάξουν ένα martini, αν τους το ζητήσετε. Αν όμως, θέλετε ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, το bar που θα επιλέξετε παίζει σημαντικό ρόλο: το φασόν έχει γίνει μόδα και χρειάζεται προσοχή. Συνήθως δε, το καλό martini μπορείς να το «ξετρυπώσεις» όχι μονάχα στα καλύτερα cocktail bars, αλλά και σε φαινομενικά «άσχετα» μέρη, όπως ένα κλασικό steakhouse ή ένα απομονωμένο ποτάδικο.

Ένα «τέλειο» martini πρέπει να είναι απολαυστικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία του γουλιά. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι την εμπειρία του δε μπορείτε να τη βιώσετε στο καφέ-μπαρ με τους κολλητούς σας, ενώ είναι γεμάτο και προσπαθείτε να δείτε… μπάλα!

Πώς να φτιάξετε martini μόνοι σας

Αυτό έχει να κάνει και με τα γούστα του κάθε ενός, αλλά, αν μάθετε τα «κόλπα» της δημιουργίας, θα βοηθηθείτε ιδιαίτερα και στην παραγγελία.

Up ή rocks;

«Up» σημαίνει το martini στο κλασικό ψηλό ποτήρι. «Rocks» σημαίνει σερβίρισμα σε χαμηλό ποτήρι με πάγο.

Χτυπάμε ή ανακατεύουμε;

Ανακίνηση-χτύπημα θα πει να βάζει κανείς τα συστατικά σε shaker μαζί με τον πάγο και να τα ανακινεί πριν τα αποθέσει στο ποτήρι. Είναι μια σαφώς πιο δροσερή εκδοχή. «Ανακατεμένο» θα πει ανακάτεμα τριάντα δευτερολέπτων χωρίς χτύπημα πριν το σερβίρισμα στο ποτήρι. Υπάρχει γενικά μια διχογνωμία για το ποια μέθοδος είναι καλύτερη, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι και οι δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους.

Wet ή dry;

Αυτό έχει να κάνει με την ποσότητα του βερμούτ που επιθυμεί ο καθένας στο martini του. Κάποιοι θέλουν το δικό τους «dry» με λίγο βερμούτ. Άλλοι το θέλουν «wet», δηλαδή με περισσότερο βερμούτ. Δοκιμάστε την αναλογία 4-1 gin-βερμούτ και από εκεί και πέρα είναι ζήτημα προσωπικού γούστου.

Φλούδα λεμονιού ή ελιά;

Πρόκειται για το τελικό συστατικό που δίνει την καταληκτική «φυσιογνωμία» και γεύση στο martini σας. Η φλούδα λεμονιού τοποθετείται στην κορυφή και πλαγίως στο ποτήρι και «αφήνει» τα έλαια που έχει από τη φύση της. Τα έλαια αυτά συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του ποτού και δίνουν μια «κιτρική» γεύση σε κάθε γουλιά. Η ελιά δίνει έναν πιο αλμυρό τόνο, ειδικά αν προσθέσετε και ελάχιστη «άλμη».

Επιλέξτε το αγαπημένο σας gin

Το είδος gin παίζει μεγάλο ρόλο στο martini, καθώς υπάρχει ποικιλία από άποψης ποιότητας και γευστικού προφίλ. Ρωτήστε το bartender και αν είναι δυνατόν, δοκιμάστε μερικά gin.

Η συνταγή του τέλειου martini

30 ml βερμούτ

120 ml gin

1 φλούδα λεμονιού (ή ελιά)

Μέθοδος προετοιμασίας: Παγώνουμε όλα τα συστατικά (και το ποτήρι και το λεμόνι) για τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν την προετοιμασία του ποτού. Βάζουμε πάγο σε ένα shaker και ρίχνουμε τα υγρά μέρη από πάνω. Ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε στο κρύο ποτήρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι όπως για το τσάι, για να αποφύγετε τα κομμάτια του πάγου και να έχετε ένα πεντακάθαρο κοκτέιλ.

Κόψτε λίγα εκατοστά παχιάς λεμονόφλουδας από το κρύο λεμόνι. Προσοχή να μην μπείτε στην «ψίχα», γιατί θα σας ξινίσει το ποτό. Τρίψτε τη φλούδα γύρω γύρω από την κόψη του ποτηριού και μετά ρίξτε τη μέσα στο ποτό.