Γιώργης Χριστοδούλου: «Καλό είναι να γκρινιάζουμε λιγότερο και να δρούμε περισσότερο...»
Ο Γιώργης Χριστοδούλου, ίσως ο πιο Ευρωπαίος τραγουδοποιός της νέας ελληνικής σκηνής, επιστρέφει στην Αθήνα μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία στην Ισπανία και τα Κανάρια νησιά, για τρεις μοναδικές εμφανίσεις στο Faust, στις 4, 18 και 25 Οκτωβρίου και μιλά αποκλειστικά στο click@Life για τα σχέδιά του αλλά και την εμπειρία του από την Ισπανία.
Ο Γιώργης Χριστοδούλου, έχοντας ήδη περίπου δύο μήνες στην Ισπανία, συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην καταλανική πρωτεύουσα για την προώθηση του άλμπουμ του «flâneur», προσελκύοντας όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το κοινό και τα media.
Στο ιστορικό κέντρο, δίπλα στην Καπνικαρέα, σε έναν θεατρικό χώρο της Αθήνας, το Faust, ο Γιώργης Χριστοδούλου θα παρουσιάσει για τρεις Πέμπτες του Οκτώβρη, μια μουσική παράσταση με καλεσμένους, τέσσερα ταλαντούχα και λαμπερά κορίτσια του ελληνικού τραγουδιού - με την δική της ξεχωριστή πορεία η καθεμιά- την Ανδριάνα Μπάμπαλη (4 Οκτώβρη), τη Μάρω Μαρκέλλου και τη Βικτωρία Ταγκούλη (18 Οκτώβρη) και την Κατερίνα Κυρμιζή (25 Οκτώβρη).
Με τραγούδια από το πρόσφατο album του «flâneur», το ολοκαίνουριο επιτυχημένο single του «Φάβα», επιλογές με jazz ηχοχρώματα από όλη τη Μεσόγειο, μια μικρή αναδρομή στην προσωπική του δισκογραφία και μια γεύση από το νέο δίσκο που ετοιμάζει για την Ισπανία, ο Γιώργης θα μας ξεναγήσει σε κοσμοπολίτικα τοπία, στα καφέ και τις στοές από την παλιά Αλεξάνδρεια και το Παρίσι ως την Αθήνα και την αγαπημένη του Βαρκελώνη.
Έχεις μείνει ήδη περίπου δύο μήνες στην Ισπανία, συνεχίζοντας τις εμφανίσεις σου εκεί με το άλμπουμ σου «flâneur». Τι ανταπόκριση συναντάς;
Τα τραγούδια αυτά είχαν την τύχη να περάσουν και ν' ακουστούν αμέσως από μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοράσεις σε βαθμό που δεν περίμενε κανείς από τους συντελεστές. Αυτό βοήθησε αρκετά. Από το χειμώνα του περασμένου χρόνου ως τώρα παίξαμε σε αρκετές συναυλίες, από ανοιχτές πλατείες και θέατρα έως μπαρ και αίθουσες ιδιαίτερων βιβλιοπωλείων, καλύπτοντας από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη μέχρι τα Κανάρια νησιά. Η ανταπόκριση ήταν καλή κι έτσι το ένα φέρνει το άλλο...
Ποια διαφορά παρατηρείς ανάμεσα στο ελληνικό και το ισπανικό κοινό;
Εξαρτάται από τους χώρους και το ρεπερτόριο. Θα έλεγα ότι στην Ισπανία ο κόσμος είναι πιο προσηλωμένος στο να ακούσει μουσική. Υπήρξαν φορές σε μεγάλα αμφιθέατρα ή πλατείες που είχα την αίσθηση ότι ο κόσμος ούτε καν ψιθύριζε, παρά μόνο άκουγε με μια προσήλωση σχεδόν ευλαβική. Βέβαια, είναι πολύ διαφορετικές οι συναυλίες εκεί. Διαρκούν πολύ λιγότερο -οπότε το κοινό δύσκολα κουράζεται- και κατά βάση παίζουμε ολόκληρο το νέο άλμπουμ.
Μιλάμε για τους πολίτες δύο χωρών που βάλλονται καθημερινά από την οικονομική κρίση. Πόσο επηρεάζει εσένα ως καλλιτέχνη αυτό, που δρας μέσα σε αυτό το περιβάλλον;
Στη δικιά μου την περίπτωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όπου ποτέ δεν είχα πίσω μου ένα γραφείο συναυλιών, μάνατζερ ή μεγάλη εταιρεία, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Στην Ισπανία πάλι, η κρίση είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες γι αυτό, αλλά έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να συζητώ όσο λιγότερο γίνεται γι αυτά τα θέματα για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Πες μας δυο λόγια για το νέο σου single «Φάβα» που ήδη έχει αγαπηθεί πολύ. Πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος «ανορθόδοξος» τίτλος;
Είναι ένα τραγούδι- δώρο της Μάρως Μαρκέλλου και του Πάνου Σουρούνη που το έγραψαν. Το μόνο που έκανα εγώ είναι να του δώσω το δικό μου προσωπικό ύφος ενορχηστρωτικά κι ερμηνευτικά. Ο τίτλος όντως παραξενεύει, όμως και ποιός δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτή την τόσο «νόστιμη» έκφραση;
Έχεις προχωρήσει και στο video clip του με τη συνεργασία της κινηματογραφικής καταλανικής ομάδας 8-85. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία και τι κρατάς από αυτή;
Η 8-85 είναι μια νέα εταιρεία παραγωγής που ήδη έχει βραβευτεί και νομίζω ότι στο μέλλον θα δούμε από αυτή πολύ όμορφα πράγματα. Αποτελείται μόνο από νέα κορίτσια γεμάτα όρεξη κι αυτό έκανε τα γυρίσματα ακόμα πιο διασκεδαστικά. Συμμετέχει ακόμη η μεγαλύτερη swing κοινότητα της Ισπανίας, οι Lindyhop.Cat οι οποίοι έχουν χορέψει σε παρουσιάσεις του «flâneur» στην ισπανική τηλεόραση και με τους οποίους θα συνεργαστώ από το Νοέμβριο σε μια σειρά μουσικο-χορευτικών παραστάσεων στη Βαρκελώνη. Το πιο ωραίο και απελευθερωτικό που μου συνέβη σ' αυτά τα γυρίσματα ήταν όταν μαγνητοσκοπούσαμε τις σκηνές στο φημισμένο πάρκο Guell του Gaudí, όπου έπρεπε να κάνω το playback φαινομενικά άνετος, αλλά μέσα μου γεμάτος ντροπή μιας και γύρω γύρω είχαν μαζευτεί εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι φωτογράφιζαν ασταμάτητα με τις κάμερες και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Πόσο σε έχει επηρεάσει η ζωή στην Ισπανία;
Νομίζω πως σίγουρα μ' έχει κάνει πιο κοινωνικό κι έχει ανανεώσει την σπίθα που πάντα είχα, έχω και πιστεύω θα έχω για τη μουσική.
Τι νέο ετοιμάζεις αυτό τον καιρό; Έχεις νέο album στα σκαριά;
Είμαι στη διαδικασία της προ-παραγωγής ενός νέου ισπανικού άλμπουμ, αλλά δε μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα.
Πες μας για τις επερχόμενες εμφανίσεις σου. Τι θα μας παρουσιάσεις;
Αυτές οι εμφανίσεις είναι ιδιαίτερες γιατί εκτός από τους μουσικούς που αγαπώ και συνεργάζομαι θα έχω μαζί μου σε κάθε μία από τις τρεις Πέμπτες και μία-δύο καλεσμένες, αγαπημένες μου τραγουδίστριες και τραγουδοποιούς, για μένα τις καλύτερες φωνές που έχει το νέο ελληνικό τραγούδι. Στο πρώτο μέρος θα παίξουμε αποκλειστικά κομμάτια από την προσωπική μου δισκογραφία και στο δεύτερο τραγούδια με αρκετά jazzy ηχοχρώματα που αγαπώ.
Ως άνθρωπος που δρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τι λόγια θα περιέγραφες τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε και τι πιστεύεις ότι θα βοηθούσε ώστε να βγούμε από τη σύγχρονη οικονομική κρίση και την κρίση αξιών;
Να γκρινιάζουμε λιγότερο και να δρούμε περισσότερο. Και να θέτουμε ερωτήματα. Κάθε ερώτημα από τη στιγμή που τίθεται εμπεριέχει και τη λύση του. Είναι για να το πω πιο καλά, η αφετηρία για τη λύση του. Το πρόβλημα θα ήταν να μην αμφιβάλλουμε και να μη διερωτόμαστε για τίποτα - πράγμα που συνέβαινε για πολλά χρόνια και τώρα φυσικά απολαμβάνουμε τις συνέπειες.
Είσαι αισιόδοξος για το αύριο;
Είμαι με τις μέρες μου. Σήμερα, κοίτα, έχουμε την πρόβα μας, σκέφτομαι και το νέο δίσκο, άρα μπορώ να πω ότι με πέτυχες στις καλές μου!
Βάλια Κανελλοπούλου







