Old Fashioned: γνωριμία με το πιο κλασικό κοκτέιλ

old-fashioned-gnorimia-me-to-pio-klasiko-kokteil

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Καλές είναι οι απόπειρες για νεωτερισμούς και πολλές φορές καταλήγουν σε θαυμαστά αποτελέσματα. Ωστόσο, κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει, να υποτιμά τη δύναμη του κλασικού, ειδικά στο χώρο του ποτού…

Το Old Fashioned ανάγεται στην εποχή πριν την ποτοαπαγόρευση. Τα βασικά, παραδοσιακά συστατικά του είναι bitters, ζάχαρη και ουίσκι (ή brandy, για τους Αμερικανούς του Wisconsin) και σερβίρεται σε ποτήρι «short tumbler», το οποίο ονομάζεται εναλλακτικά και Old Fashioned glass.

Στο κλασικό βιβλίο του David Augustus Embury «The Fine Art of Mixing Drinks», το οποίο εκδόθηκε το 1948 και θεωρείται «η εγκυκλοπαίδεια των κοκτέιλ τον 20ό αιώνα», το Old Fashioned φιγουράρει ανάμεσα στις 6 πιο βασικές δημιουργίες.

Όταν η ποτοαπαγόρευση νομοθετήθηκε και επισήμως, το 1919 στις ΗΠΑ, το αλκοόλ, καλής ή έστω αξιοπρεπούς ποιότητας, έγινε είδος δύσκολο στην ανεύρεση και κάποια από τα αλκοολικά προϊόντα, τα οποία έφτιαχναν οι άνθρωποι κατ’ οίκον, θύμιζαν -σε ό,τι αφορά στη γεύση τους- ποντικοφάρμακο.

Το να αναμειγνύουν τα αλκοολούχα σκευάσματα με ζάχαρη και ο,τιδήποτε άλλο είχαν πρόχειρο ήταν ο μόνος τρόπος για τους Αμερικανούς bartenders ώστε να πουλήσουν το «ακουαφόρτε» που περνιόταν για αλκοόλ εκείνη την περίοδο. Κι όπως έλεγε και η Mary Poppins: «Μια κουταλιά ζαχαρίτσα κάνει το φάρμακο να πηγαίνει κάτω».

Στις πρώτες του ημέρες, το Old Fashioned ήταν η λέξη που όριζε την έννοια του «κοκτέιλ» και κάποιες φορές οι δύο όροι αλληλεπικαλύπτονταν.

Τα bitters είναι ίσως, το πλέον βασικό στοιχείο για την επιτυχία ενός Old Fashioned. Bitters -αλκοολικά βοτανικά αποστάγματα- μπορεί να βρει κανείς σε κάθε κατάστημα, στο οποίο πωλούνται αλκοολούχα ποτά και εάν λείπουν από την κάβα σας, τότε μάλλον αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… πλήρης.

Υπάρχει πραγματικά μία πλειάδα διαφορετικών γεύσεων για να διαλέξει κανείς, πολλοί μάλιστα «μάστορες» του κοκτέιλ, φτιάχνουν «σπιτικά» bitters. Τα δύο πλέον κλασικά είναι το Peychaud’s και το Angostura. Μία φιάλη θα σας μείνει για καιρό, μιας και προσθέτει κανείς μία ή το πολύ δύο σταγόνες σε κάθε ποτό.

Στον αμερικανικό Νότο, πολλές γυναίκες αγαπούσαν και αγαπούν ακόμη, τη μίξη των bitters με τη σόδα, ως μέρος του πρωινού, του μεσημεριανού ή του βραδινού τους γεύματος. Πίσω στον 19ο αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα bitters κάνουν καλό στη χώνεψη. Σήμερα γνωρίζουμε απλώς, ότι έχουν τέλεια γεύση.

Επιστρέφοντας όμως, στο Old Fashioned, το κλειδί για την επιτυχία του, ξέχωρα από επιμέρους επιλογές στη δημιουργία του, είναι η… υπομονή. Πρόκειται για ποτό το οποίο ζητά αγάπη και προσοχή, αλλά ανταμείβει πλουσιοπάροχα.

Μην το παραγγείλετε δηλαδή σε bar, στο οποίο ο επί των αλκοολικών δημιουργιών μοιάζει απασχολημένος, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το αποτέλεσμα δεν θα σας ευχαριστήσει όσο θα θέλατε.

Ακολουθούν οι βασικές παράμετροι: ποτήρι short tumbler, υγράνετε ένα σβώλο ζάχαρης με δυο σταγόνες από τα αγαπημένα σας bitters. Στη συνέχεια, γεμίστε το ποτήρι σας με πάγο και προσθέστε το ουίσκι.

Κρατώντας το κουτάλι στο ύψος της κόψης του ποτηριού, ανακατέψτε χαλαρά το ποτό σας και φέρετε το αλκοόλ στην επιφάνεια μέχρι ο πάγος να καλυφθεί πλήρως. Μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού θα ήταν ό,τι πρέπει για επιστέγασμα και από την εμπειρία των ειδικών, το ανακάτεμα έχει ολοκληρωθεί όταν η φλούδα του φρούτου έχει φτάσει στην επιφάνεια…

Μπορείτε να προσθέσετε κι ένα κερασάκι μαρασκίνο στο τέλος, αλλά αν πρόκειται για εκείνα τα ψεύτικα με τη χρωστική ουσία που βρίσκει κανείς στα περισσότερα μπαρ σήμερα, καλύτερα αγνοήστε τα.

Για τους πιο συντηρητικούς που δεν το «έχουν» με τα πειράματα και χρειάζονται οπωσδήποτε μια συνταγή επιτυχίας, υπάρχει κι αυτή που ακολουθεί παρακάτω. Ακόμη κι έτσι όμως, μην την χρησιμοποιήσετε σαν «τυφλοσούρτη», αλλά εντάξτε την πλάκα και τη διασκέδαση στη δημιουργία σας.

Για το τέλειο Old Fashioned

60 ml bourbon

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 σταγόνες Angostura bitters

1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Ακολουθήστε την παραπάνω διεργασία και το Old Fashioned σας είναι έτοιμο για κατανάλωση.