Παραδοσιακά ζεστά (και όχι μόνο) ποτά από όλο τον κόσμο

paradosiaka-zesta-kai-oxi-mono-pota-apo-olo-ton-kosmo

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο χειμώνας είναι συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα, το κρύο και τις οικογενειακές στιγμές. Τώρα που η φλόγα του τζακιού έχει ανάψει για τα καλά, ας δούμε ορισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα και όχι μόνο ποτά που προτιμούν οι λαοί του κόσμου.

Ο χειμώνας έχει σίγουρα, «πολλά ψωμιά» ακόμη και τα παρακάτω ποτά απ’ όλο τον κόσμο, σας περιμένουν να τους δώσετε μια ευκαιρία να σας κερδίσουν…

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά

Με πλατιά κατανάλωση στη Νότια Αμερική, στη Δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία, το navegado, glühwein ή gløgg είναι σε κάθε περίπτωση παραλλαγή του γλυκού ζεστού κρασιού με μπαχαρικά. Δεν υπάρχουν και πολλοί καλύτεροι τρόποι να ζεστάνει κανείς το κοκαλάκι του όταν η παγωνιά γίνεται «επικίνδυνη».

Στη Χιλή, το navegado παρασκευάζεται ως εξής: αφού λιώσουμε πρώτα τη ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας, προσθέτουμε μία φιάλη κόκκινο κρασί και στο τέλος, σιγοβράζουμε το μείγμα μαζί με ξυλάκια κανέλλας, γαρίφαλο και ροδέλες πορτοκάλι.

Στη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία, το ζεστό κρασί αποκαλείται glühwein και περιλαμβάνει λεμόνι, βανίλια και μπράντυ ή πόρτο, μαζί με τα βασικά συστατικά τα οποία αναφέρθηκαν πριν. Οι σκιέρ των Άλπεων συνηθίζουν να ζεσταίνονται με μια κούπα glühwein μετά από μια κουραστική ημέρα στις πίστες.

Το gløgg, από την άλλη, απολαμβάνεται στην Σκανδιναβία και ενσωματώνει το κάρδαμο και συχνότερα το «ντόπιο» αλκοολούχο aquavit -ένα «καθαρό» λικέρ από πατάτα ή σιτηρά- αρωματισμένο με σπόρους κύμινου. Στη Σουηδία και στη Νορβηγία, τα «gløgg parties» ξεκινούν από την αρχή του Advent -της περιόδου δηλαδή η οποία προηγείται της γέννησης του Χριστού (συνήθως τέσσερις Κυριακές πριν τις 25 Δεκεμβρίου).

Sorrel

Προϊόν από την Τζαμάικα, από τον 18ο αιώνα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στο Trinidad και στο Tobago. Το sorrel είναι το όνομα του άνθους του ιβίσκου, επίσης γνωστό ως roselle, από το οποίο παράγεται το συγκεκριμένο ποτό.

Μετά την συλλογή του φρέσκου sorrel, την οποία πολλές φορές πραγματοποιούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, το άνθος μπαίνει στο «τσουκάλι» μαζί με βραστό νερό, ζάχαρη, ξυλάκια κανέλλας, καθώς και με άλλα καρυκεύματα, όπως γαρίφαλο, αρωματοπίπερο και τζίντζερ.

Στη συνέχεια, το μείγμα στραγγίζεται, ψύχεται και σερβίρεται με πάγο. Τα παιδιά πίνουν μη αλκοολούχο sorrel, ενώ η «ενήλικη» εκδοχή του περιέχει και ρούμι. Εάν δεν υπάρχει φρέσκος ιβίσκος, το λουλούδι, που λέγεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό σύστημα, αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται όπως το τσάι.

Σαλέπι

Κατά τη διάρκεια των τουρκικών χειμώνων, οι «γείτονες» για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους καταφεύγουν στο σαλέπι (sahlep). Αρκετά γνωστό και στη χώρα μας (πωλείται και στο κέντρο της πόλης από πλανόδιους πωλητές), είναι ένα γλυκό, καταπραϋντικό αφέψημα, το οποίο φτιάχνεται από θρυμματισμένες άγριες ορχιδέες, που είναι σχετικά δυσεύρετες, γεγονός που κάνει τη σκόνη τους σπάνια και ενίοτε «αλμυρή» στην τιμή.

Η σκόνη για το σαλέπι σιγοβράζεται μέσα σε γάλα και ζάχαρη και στη συνέχεια «πουδράρεται» με κανέλλα και σερβίρεται. Αυτό το αχνιστό μείγμα πωλείται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τους πωλητές να περιπλανιούνται με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά χάλκινα σκεύη τους. Θεωρείται μάλιστα, ότι το σαλέπι είναι ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυώματος.

Sujeonggwa

Το σεληνιακό νέο έτος, η ημερομηνία έλευσης του οποίου αλλάζει κάθε χρόνο, γιορτάζεται λαμπρά με παραδοσιακές τοπικές συνταγές σχεδόν σε ολόκληρη την Ασία. Στην Κορέα, ένα αφέψημα από λωτό, το οποίο ονομάζεται sujeonggwa σερβίρεται συχνά με ζεστά μπισκότα ή γλυκά κέικ από ρύζι και η κατανάλωσή του ακολουθείται από ευχές για υγεία και ευτυχία.

Το Sujeonggwath καταναλώνεται και την 1η Ιανουαρίου, με γαρνιτούρα από κουκουνάρι. Αποτελεί συνδυασμό αποξηραμένου λωτού με ξυλάκια κανέλλας και τζίντζερ σε κατσαρόλα με βραστό νερό, ενώ στη συνέχεια προστίθεται στο μείγμα ζάχαρη ή μέλι. Μετά την προετοιμασία, ο λωτός μπορεί να αφεθεί μέσα στο μείγμα. Κάποιοι στην Κορέα θεωρούν ότι το sugeonggwa είναι αντίδοτο στο hangover –γεγονός που το έχει μετατρέψει στην τέλεια επιλογή για το πρωινό της Πρωτοχρονιάς.

Eggnog

Οι ρίζες του eggnog, του γνωστού κρεμώδους γαλακτικού αυτού ροφήματος που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη Βόρεια Αμερική, πιθανότατα κρατούν από τον 14ο αιώνα, όταν ένα δημοφιλές ποτό που ονομαζόταν posset δημιουργήθηκε στην Αγγλία από ζεστό πηγμένο γάλα μέσα σε κρασί ή μπύρα, με την πρόσθεση ζάχαρης και καρυκευμάτων. Το να πίνει κανείς πηκτό γάλα δεν είναι πια ιδιαίτερα σύνηθες, ωστόσο όταν οι Άγγλοι κατέλαβαν τον χώρο που σήμερα βρίσκονται οι ΗΠΑ, ανακάλυψαν ένα νέο ποτό.

Τα αυγά κόστιζαν πολύ στην Αγγλία, ωστόσο οι Αμερικανοί εξέτρεφαν πουλερικά σε μαζική κλίμακα, άρα είχαν το αυγό πολύ πιο… πρόχειρο. Η πρόσθεση χτυπημένων αυγών στο μείγμα του ζεστού γάλακτος έδωσε την βάση για το σημερινό eggnog. Το όνομα «eggnog» πιθανότατα προέρχεται από την ξύλινη κούπα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να σερβίρουν το ποτό, η οποία ονομαζόταν «noggin» στα μεσαιωνικά αγγλικά.

Στις ΗΠΑ, η ημέρα των Ευχαριστιών, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γιορτάζονται με eggnog, μείγμα χτυπητών αυγών με προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος, κρέμας, μοσχοκάρυδου και αλκοόλ– συνήθως bourbon, ρούμι ή brandy.

Atole

Οι Αζτέκοι ήταν πιθανότατα οι πρώτοι που δημιούργησαν και κατανάλωσαν το χειμερινό ποτό atole, ωστόσο αυτό το δημοφιλές, βασισμένο στο καλαμπόκι αφέψημα, είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο το Μεξικό.

Ο «καιρός» του atole είναι κοντά στα Χριστούγεννα, ακόμη εγγύτερα στους εορτασμούς της Día de los Muertos (Ημέρας των Νεκρών), 1 και 2 Νοεμβρίου. Πολλές φορές σερβίρεται μαζί με το πρωινό και φτιάχνεται διαλύοντας καλαμποκάλευρο σε ζεστό νερό μαζί με κανέλλα, γάλα, ζάχαρη ή μέλι, φλούδα βανίλιας, γλυκάνισο και ενίοτε τσίλι για το «κάτι παραπάνω».

Αν το προτιμάτε για επιδόρπιο, μπορείτε να προσθέσετε στο κλασικό atole λίγη σοκολάτα. Η παραλλαγή αυτή ονομάζεται champurrado και σερβίρεται συνήθως με churros (μακριά και λεπτά ντόνατς). Το αποτέλεσμα είναι μια παχιά και χορταστική εκδοχή της γνωστής μας ζεστής σοκολάτας.