Wine Bars: Μόδα ή ανάγκη;
Είναι λογικό πως κάθε εποχή όχι μόνο επηρεάζει, αλλά καθορίζει άμεσα τους τρόπους και την αγοραστική μας διάθεση. Έτσι μέσα σε μία εποχή έντονου οικονομικού παροξυσμού, δεν μπορεί παρά να καθορίζεται και η καταναλωτική μας διάθεση και η αγοραστική μας συμπεριφορά σε ό,τι αφορά στο κρασί.
Σε σχέση με τον οίνο λοιπόν, είναι πλέον σίγουρο και αποδεδειγμένο ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δύο αντανακλαστικές τάσεις: η πρώτη, μέσα σε πλαίσιο «φτώχειας» και αίσθησης λιτότητας, είναι η απευθείας προτίμηση προς το χύμα κρασί, την οποία με κατάπληξη συναντάς ακόμα και σε κατά παράδοση πολυτελή εστιατόρια. Από την άλλη, σε εποχές ευμάρειας μπορεί να παρατηρήσεις την αγορά μίας ακριβής φιάλης κρασιού, ακόμα και αν πρόκειται για τη κατανάλωση ενός και μόνο ποτηριού. Κραυγαλέο παράδειγμα του στίγματος της αφθονίας αποτελεί το άνοιγμα σαμπάνιας για λούσιμο και όχι για κατάποση, που όλοι, λίγο ή πολύ, έχει τύχει να δούμε μπροστά μας.
Διακρίνουμε συνεπώς πως η καταναλωτική οινο-συμπεριφορά είναι αναλογική της αίσθησης της «πενίας» ή της «ευμάρειας» που βιώνουμε και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και παράδοξη. Υπάρχει όμως, μέση οδός; Μπορεί να ισχύει το «παν μέτρον άριστον» στη περίπτωση του κρασιού;
Η απάντηση είναι σαφής: Ναι, υπάρχει σωστή προσέγγιση στην κατανάλωση του οίνου και η οποία θα ήταν λειτουργικό και φρόνιμο να ακολουθείται ανεξαρτήτως εποχής. Τα Wine Bars! Η σκέψη αυτή είναι βασισμένη σε δύο παράγοντες: αυτόν της καλής οικονομικής διαχείρισης και αυτόν της εκμάθησης του οίνου, παράγοντες, οι οποίοι συναθροίζουν σε έναν σωστό -άνευ οικονομικών ενοχών- τρόπο αναψυχής, προκειμένου να ξεφύγουμε από εκείνον τον κλασικό τρόπο διασκέδασης, όπου ουσιαστικά «στηνόμαστε» για να γλεντήσουμε, αλλά δεν άγουμε την ψυχή μας (δεν ψυχαγωγούμαστε δηλαδή).
Στο δια ταύτα λοιπόν, ένα ποτήρι κρασί, από μία επιλογή ποιοτικών εμφιαλωμένων κρασιών, προσφέρει καταρχήν τη δυνατότητα να ελέγξει κάποιος το πόσο θα ξοδέψει ανάλογα με το δυναμικό της τσέπης του, ενώ ταυτόχρονα, δεν δεσμεύεται από τη αγορά ολόκληρης της φιάλης και μπορεί να αλλάξει κρασί, να δοκιμάσει μία άλλη ποικιλία, έναν άλλο παραγωγό, να γευτεί κρασί από τη Νεμέα και τη Δράμα και αμέσως μετά, από τη Χιλή και την Καλιφόρνια. Εν μέσω της κρίσης λοιπόν, μπορεί κάποιος με το οικονομικό «δίχτυ ασφαλείας» του ενός ποτηριού, να δοκιμάσει, να μάθει και να εκπαιδεύσει τη γευστική του παλέτα επάνω στο κρασί.
Αυτές ακριβώς τις ανάγκες ήρθαν να καλύψουν τα Wine Bars, τα οποία ενώ δεν ευδοκίμησαν στα χρόνια ευμάρειας, τώρα έχουν γεμίσει την Αθήνα και όχι μόνο.
Είτε πρόκειται για φαινόμενο μόδας, είτε πρόκειται για ανάγκη, τα Wine Bars έχουν γίνει «must» στη διασκέδαση, με διαφορετικό ύφος στην αισθητική τους, κάποια με απόλυτο σεβασμό προς το κρασί, άλλα με αποκλειστικά ελληνικό αμπελώνα και ελληνικές ποικιλίες, άλλα στα οποία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και άλλα που γίνεται κατάχρηση αυτής της ελευθερίας, κάποια με απαλή ρυθμική μουσική και κάποια άλλα με λαϊκή μουσική. Όπως και να έχει, τα Wine Bars αποτελούν δίοδο για εκπαίδευση και εις βάθος μάθηση του οίνου, ανοίγουν έναν νέο κοινό καταναλωτών εμφιαλωμένου κρασιού και προσφέρουν την ευκαιρία στους οινόφιλους να γνωρίσουν καλύτερα, όχι μόνο τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και τον διεθνή.
Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε έναν οδηγό με Wine Bars που έχουν ακουστεί πολύ, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη συμπρωτεύουσα. Αν ξεχνώ κανένα, λυπάμαι, αλλά ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια!
Αθήνα
Oinoscent, Βουλής 45-47, Αθήνα, 210 3229374
By the Glass, Γεωργίου Σουρή & Φιλελλήνων, Αθήνα, 210 3232560
Wine Point, Αθ.Διάκου & Πορινού 2, Ακρόπολη, 210 9227050
Fabrica de Vino, Εμμ.Μπενάκη 3, Oμόνοια, 210 3214148
Heteroclito, Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, 210 3239406
Τραμ Wine Station, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, 210 6459094
La Vie en Rose, Σάρδεων 11, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2510511
Harvest Wine & Tapas Bar, Αιόλου 64 & Ευριπίδου, Αθήνα, 213 0252284
Mono, Tapas & Wine Bar, Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711
Para Siempre, Tapas & Wine Bar, Χάρητος 43, Κολωνάκι, 210 7210153
Θεσσαλονίκη
Cityzen, Παλ.Πατρών Γερμανού 12, Θεσσαλονίκη, 2310 413213
Gaspard Wine Bar, Ίωνος Δραγούμη 35 & Πάικου 5, Θεσσαλονίκη, 23150 05645
Από τον Sommelier Γιώργο Λούκα
http://geniusingastronomy.gr






