Η πόλη υποδέχεται το Φεστιβάλ για τη βασικότερη παράμετρο της ανθρώπινης ζωής: την Ψυχική Υγεία

humanlinks
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Από τις 22 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου στην Ακρόπολη, την Πλάκα και το Κουκάκι.

Το Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία ξεκινά με μια ομάδα κρουστών να καλεί τους κατοίκους στην γιορτή, περπατώνας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνεχίζεται με μια έκθεση φωτογραφίας , ακολουθούν διαλέξεις και η δράση ολοκληρώνεται με ένα ρεσιτάλ πιάνου. Το Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία είναι μια διήμερη γιορτή για τον σεβασμό, την κατανόηση και την αποδοχή άνευ όρων. 

Οι humanlinks - Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι
Όπως αναφέρουν τα ίδια τα μέλη της ομάδας, πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που δοκιμάστηκε στο παρελθόν σε θέματα ψυχικής υγείας. Προέρχονται από κάθε οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, καθώς και από κάθε μορφωτικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό δεν τους διαφοροποιεί, αντίθετα τους  ενώνει περισσότερo και βαθύτερα, αναδύοντας αρχές που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και υποστηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους. Σεβασμός, κατανόηση και αποδοχή άνευ όρων για το κάθε μέλος και με ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα όταν κάποιος μας καλεί να τον στηρίξουν. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύονται και ενισχύουν την έννοια της αυτοβοήθειας που είναι ο βασικός θεραπευτικός τους στόχος σε συντονισμό και συνεργασία με τους ειδικούς θεραπευτές μας.

Η ιδέα του φεστιβάλ

«Έχοντας βαθιά ευγνωμοσύνη για την καλύτερη ζωή που έχουμε σήμερα, πρώτα προς τον εαυτό μας, στα μέλη της ομάδας, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, και προς την περιοχή που μας φιλοξενεί τα τελευταία 4 χρόνια, είχαμε την έμπνευση να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ, με την επίγνωση ότι κάτι τέτοιο οργανώνεται για πρώτη φορά, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, ως δώρο επιστροφής και ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς. Ένα διήμερο φεστιβάλ, στην περιοχή της Ακρόπολης, όπου νιώσαμε από την αρχή ως τόπο μας και ίσως, για πρώτη φορά στην ζωή μας, ότι ανήκουμε γεωγραφικά κάπου, δίχως ποτέ να νιώσουμε ανεπιθύμητοι. Αντίθετα, ήμαστε ανευ όρων αποδεκτοί και ένα από τα πιο ζωντά κομμάτια. Με το φεστιβάλ επιθυμούμε να καλυφτεί, εφ’ όλης της ύλης, η βασικότερη παράμετρος της ανθρώπινης ζωής, η Ψυχική Υγεία. Θα θέλαμε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται γύρω από αυτό το μεγάλο και παρεξηγημένο θέμα το οποίο όπως δείχνουν οι καιροί σήμερα επιζητά την προσοχή μας. Επίσης, θα είμαστε εκεί να υποστηρίξουμε όσους το χρειάζονται μέσα από την εμπειρία μας, την δύναμη και την ελπίδα. Οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ που δεν θα ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα αλλά στους κατοίκους της περιοχής και της Αθήνας ευρύτερα. Η φιλοσοφία μας είναι να εμπλακούν όλοι, εμείς οι ίδιοι, οι φίλοι μας και όσοι μένουν ή εργάζονται εδώ και να συμμετέχουμε ενεργά στην δημιουργία του».

Μαζί με εθελοντές

Όπως εξηγούν τα μέλη της, δεν πρόκειται για μια ομάδα στατική. Αντίθετα, είναι ζωντανή, αναπνέει μεγαλώνοντας σε αριθμό και ιδέες. Όλοι προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες, όπως κι εμείς, συγκροτώντας ένα πολύχρωμο σύνολο ανθρώπων που οραματίζεται και θέλει να συμβάλει με αγάπη στην ιδέα αυτή».

Κάλεσμα

«Επιθυμούμε και οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις που θα φωτίσουν και θα δώσουν φρεσκάδα σε ειδικά θέματα, μερικές φορές δύσκολα, με την ελπίδα ότι θα αφήσουν πίσω κάτι πολύ θετικό και σταθερό. Δεν επιθυμούμε να περιοριστούμε σε κάτι που μπορεί να αφήσει, ίσως, πολύ καλές εντυπώσεις αλλά θα ξεχαστεί γρήγορα. Οραματιζόμαστε ένα ζωντανό σποράκι στην καρδιά της περιοχής και των ανθρώπων της που θα μεγαλώσει και θα ανθίσει». 

Σας καλούμε λοιπόν να γιορτάσουμε μαζί δίχως καμμιά προκατάληψη, με γενναιοδωρία και αγάπη προς τον εαυτό μας. Ότι κάνουμε στην ζωή μας το κάνουμε, εντέλει, για την ψυχική μας υγεία διότι έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι όλα ξεκινάνε από εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ