Χρίστος Θεοδώρου: «Είναι καιρός να ρίξουμε το βλέμμα μας στα καινούρια τραγούδια»

xristos-theodorou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο συνθέτης παρουσιάσει την μουσική παράσταση «Χρίστος Θεοδώρου - Γραμμένα για φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε μια συναυλία-γιορτή που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Χρίστος Θεοδώρου - Γραμμένα για φωνή» και με επιλογές από προσωπικούς δίσκους, μιούζικαλ αλλά και θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες έχει γράψει μουσική, ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου μας καλεί να αφεθούμε και να αφήσουμε τις μελωδίες να μας ταξιδέψουν σε κόσμους όμορφους, νοσταλγικούς και ρομαντικούς.

Συνοδοιπόροι μας θα είναι τέσσερις τραγουδιστές, ο καθένας με το δικό του ερμηνευτικό στίγμα, η Βικτωρία Ταγκούλη, ο Γιώργης Χριστοδούλου, η Έλενα Παπανικολάου και η Πολυξένη Καράκογλου θα παρουσιάσουν, πλαισιωμένοι από οκταμελή ορχήστρα, ευφάνταστα μελοποιημένους στίχους σύγχρονων στιχουργών (Μιχάλη Γελασάκη, Χρήστου Κανελλόπουλου κ.ά.) αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του Χρίστου Θεοδώρου βασισμένα σε δημιουργίες αγαπημένων ποιητών (Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Σαραντάρης).

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αυτής της μουσικής παράστασης στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά πορτρέτα, την οποία επιμελούνται σκηνοθετικά η Φρόσω Κορρού και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης (So7), περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τραγούδια από τους δίσκους «(α)», «Φωτο.βόλτα», «Τετράδιο» και «Καρδιά μισή» καθώς και από τα πρωτότυπα μιούζικαλ  «Προς κατεδάφιση» του Τέννεσση Ουίλλιαμς, «Ο ευτυχισμένος prince» του Όσκαρ Ουάιλντ, «Η μικρή σειρήνα» (βασισμένο στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) και «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Μέλος της ομάδας Σπείρα-Σπείρα ως συνθέτης, πιανίστας και υπεύθυνος μουσικής διδασκαλίας (1999-2007), ο Χρίστος Θεοδώρου, έχει εκδώσει 5 προσωπικούς δίσκους ως συνθέτης, έχει γράψει μουσική για 35 θεατρικές παραστάσεις, έχει συνθέσει και παρουσιάσει 4 πρωτότυπα μιούζικαλ και έχει ενορχηστρώσει πολλές μουσικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις καθώς και τραγούδια που έχουν συμπεριληφθεί σε cd γνωστών ερμηνευτών. Τον Απρίλιο του 2017, κυκλοφόρησε η τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Καρδιά μισή» σε στίχους Μιχάλη Γελασάκη, Πάνου Σουρούνη και ποίηση των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Ζαχαρία Παπαντωνίου και Διαλεχτής Ζευγώλη-Γλέζου (Εκδόσεις Μικρή Άρκτος). Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα...

Γεννήθηκα στην Αθήνα, έχω σπουδάσει μουσική, πτυχίο κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών (Αντίστιξη), διεύθυνση χορωδίας και σύστημα Kodaly. Ζω στον Άγιο Δημήτριο και από τον νέο χρόνο θα μετακομίσω στο Κάτω Χαλάνδρι.

Στα 11 μου χρόνια αποφάσισα ότι θέλω να γίνω μουσικός, όταν έγραψα το πρώτο μου κομμάτι στο πιάνο. Στην δευτέρα Γυμνασίου είχα φτιάξει ένα συγκρότημα και στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» απαντούσα «συνθέτης». Η αντριχίλα που ένιωθα στην εφηβεία μου όταν έβλεπα τα ροκ συγκροτήματα της εποχής να παίζουν ζωντανά συνετέλεσε καθοριστικά στο να σκεφτώ “αυτό θέλω να κάνω”.

Αυτές ήταν και οι πρώτες καλλιτεχνικές μου επιρροές. Τα ροκ συγκροτήματα των 80s, μετα των 70s, τα έντεχνα ελληνικά τραγούδια που άκουγαν οι γονείς μου, μετά ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, οι ρεμπέτες,Τσιτσανης, Βαμβακάρης, Παπαιωάννου, οι λαικοί συνθετες, Ζαμπέτας,Καλδαρας, Άκης Πάνου, Κουγιουμτζής, οι κλασικοί συνθέτες. Αγαπώ πολύ τον Chopin, τον Μozart και τον Puccini, αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες έντεχνοι συνθέτες, Παπαδημητρίου, Κραουνάκης, Ξυδάκης. Και οι μινιμαλιστές συνθέτες μου αρέσουν πολύ, Phillip Glass, Arvo Part, Michal Nyman. Eπίσης,οι νεότεροι συνθέτες-πιανίστες Olafur Arnalds,Nils Frahm,Max Richter,Johann Johannson. Τέλος οι συνθέτες των μιούζικαλ, Stephen Sondheim, A.L.Webber.

Η παράσταση στο Μέγαρο «Χρίστος Θεοδώρου - Γραμμένα για φωνή» είναι επιλογές τραγουδιών μου από τους δίσκους και τα μιούζικαλ που έχω γράψει. Η ιστορία ξεκινάει από την ευαισθησία, τις χαμηλοφωνες διαθέσεις και καταλήγει στους ξέφρενους και εντονα εξωστρεφείς και χαρούμενους ρυθμούς. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι στοιχεία του χαρακτήρα μου που υπάρχουν και στην μουσική μου.

Η ιδιαιτερότητα της παράστασης είναι ότι όλα τα τραγούδια είναι ενός συνθέτη χωρίς διασκευές ήδη γνωστών κομματιών όπως γίνεται συνήθως. Έτσι πετυχαίνεται ομοιογένεια, ενιαίο αίσθημα και ο θεατής-ακροατής εκλαμβάνει μία πλήρη εικόνα του μουσικού κόσμου του συνθέτη.

Πρόκειται για μια πρόταση με τραγούδια γραμμένα πρόσφατα, καινούρια δηλαδή και κάποια είναι και ανέκδοτα. Είναι καιρός πιστεύω να ρίξουμε το βλέμμα μας και στα καινούρια τραγούδια, κόντρα στο ψυχολογικό ρεύμα του καιρού που λόγω της κρίσης στρέφεται κατα κύριο λόγο στα παλιά και αγαπημένα και παραγκωνίζει κάθε τι που γράφεται τώρα με το πρόσχημα «αυτά θέλει ο κόσμος». Κάθε τι που είναι μονομερές δεν είναι καλό,αυτή είναι η γνώμη μου.Θα μπορούσαν κάλλιστα να συνυπάρχουν και τα νέα και τα παλιά τραγούδια σε μία αρμονική ισορροπία.

Θέλω η μουσική που θα κάνω να εκφράζει τον εαυτό μου αγνά,απλά και καθαρά,μουσική που θα ρέει από μέσα μου με διαύγεια και αλήθεια μακριά από εμπορικές προθέσεις,από την αληθινή μου ανάγκη και μόνο. Μουσική που να πλησιάζει την ομορφιά και την αλήθεια μου άμεσα και ευθύβολα χωρίς περιττά στολίδια. Μουσική που να εμπεριέχει τον Έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις,μουσική που θα αγκαλιάζει και θα επικοινωνεί ερωτικά με τους άλλους ανθρώπους.

Επόμενα σχέδια; Ετοιμάζω καινούριο δίσκο που θα βγει την χρονιά που έρχεται και εμφανίσεις με δικα μου τραγούδια τον χειμώνα. Και εύχομαι κάποια στιγμή να γράψω ένα μιούζικαλ που θα παιχτεί στο Broadway. Ναι, αυτό είναι το κρυφό μου όνειρο.

Ερμηνεύουν Βικτωρία Ταγκούλη, Γιώργης Χριστοδούλου, Έλενα Παπανικολάου, Πολυξένη Καράκογλου

Πιάνο, ενορχήστρωση, διεύθυνση Χρίστος Θεοδώρου. 

Διονύσης Βερβιτσιώτης | βιολί Αγγελική Ποτήρη | βιολί Γιάννης Αθανασόπουλος | βιόλα Σοφία Ευκλείδου | τσέλο Αντώνης Αρβανίτης | κοντραμπάσο Γιώτης Παρασκευαίδης | κιθάρα Ρόλη Γιαμοπούλου | κρουστά.

Σκηνοθετική επιμέλεια So7 (Φρόσω Κορρού–Δημήτρης Κουρούμπαλης).

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet. Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 21.00. Tιμές εισιτηρίων 7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15 € Eισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ