Χαλάνδρι by night: οδηγός επιβίωσης για όλα τα γούστα

xalandri-by-night-odigos-epibiosis-gia-ola-ta-gousta

Petite Fleur

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Για πολλούς είναι το «νέο κέντρο». Για άλλους μια εναλλακτική νυχτερινή πιάτσα σε ανάπτυξη. Και για άλλους… μια αγάπη από τα παλιά! Παρακαλώ, υποκλιθείτε στο μεγαλείο του Χαλανδρίου!

Τα τελευταία 2-3 χρόνια η ανάπτυξη που γνωρίζει η νυχτερινή ζωή της γειτονιάς του Χαλανδρίου δεν έχει προηγούμενο. Μπαράκια ανοίγουν, αντικαθιστούν παλιότερα ή ξεπετάγονται σε απίθανα κρυμμένα μέρη. Όπως και να έχει, το Χαλάνδρι πλέον, μπορεί να περηφανεύεται ότι αποτελεί μια πλήρως ανεπτυγμένη νυχτερινή πιάτσα, με μεγάλη ποικιλομορφία και προτάσεις για κάθε τύπο. Ας πιάσουμε τα πράγματα όμως, με τη σειρά…

Η Πλατεία με τα πολλά ονόματα και στέκια…

Γνωστή ως πλατεία Αγίου Νικολάου, Ελευθερωτών, Ηρώων κτλ., η κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου εδώ και καιρό, σφύζει από ζωή. Μπαράκια, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μπυραρίες, τα πάντα έχει… Αν αγαπάτε τα cocktails και δεν τα αλλάζετε εύκολα, αλλά σκέφτεστε και το πορτοφόλι σας, το Ctalin αποτελεί μια καλή λύση για εσάς. Βιομηχανικό στυλ, χαλαρή ατμόσφαιρα, λίγοι καναπέδες, μερικά άνετα σκαμπό και δυνατή μουσική το βράδυ, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλες τις περιοχές (ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες) κι η φήμη του έχει οργιάσει. Το καλοκαίρι είναι αρκετά πιο άνετο, καθώς ο κόσμος ξεχύνεται στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία.

Ctalin

Ακριβώς δίπλα, το Petite Fleur προτείνει στους επισκέπτες του όχι μόνο σοκολάτα και καφέ την ημέρα, αλλά και καλά ποτά και επιλεγμένα κρασιά το βράδυ. Λίγο πιο δίπλα, η ηλικία των 30+ έχει την τιμητική της στο 30something. Εδώ θα απολαύσετε μία από τις καλύτερες πίτσες της πόλης και θα τη συνοδεύσετε με νόστιμα και πρωτότυπα cocktails. Και ακόμα πιο δίπλα, το Angelo Ma Non Troppo είναι ένα μαγαζί για τους ψαγμένους θαμώνες, που αγαπούν την καλή μουσική και την intellectuel και jazzy ατμόσφαιρα.

Στο Χαλάνδρι, στα 2 (πεζοδρομημένα) στενά

Το γνωστότερο ίσως μέρος σε όσους δεν γνωρίζουν πολύ καλά τη γειτονιά του Χαλανδρίου, είναι οι δύο κεντρικοί του πεζόδρομοι, κάθετοι στην οδό Αγίας Παρασκευής. Εδώ θα συναντήσετε πολύ κόσμο, με διαφορετικό στιλ, ηλικία κι άποψη. Έχετε να διαλέξετε στον πρώτο πεζόδρομο, την οδό Ηρακλείου, ανάμεσα στο Corte café bar με την πολύχρωμη βιβλιοθήκη, τη στριφογυριστή σκάλα και τις άνετες καρέκλες, το εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’30 Μorning post που θυμίζει γαλλικό bistro με το μαύρο ξύλο να δεσπόζει, το αρκετά mainstream Loca και το Βara που προτιμά η νεολαία.

9 βήτα

Στον ακριβώς παράλληλο πεζόδρομο, στην οδό Θουκυδίδου, το El Rey Alobar εμπνέεται από το βιβλίο του Tim Robins «Άρωμα του ονείρου» και σας καλωσορίζει με προσεγμένα ποτά και εκλεκτή μουσική. Η πολύχρωμη Μαϊμού ακριβώς δίπλα, προτείνει πρωτότυπα cocktails και μουσική που αλλάζει από μέρα σε μέρα σε έναν εξωτικό χώρο και το 9βήτα έχει αποκτήσει πια το δικό του πιστό και φανατικό κοινό που φιλοξενείται στον ιδιαίτερα στιλάτο χώρο του με τη νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα, τους μεγάλους και άνετους καναπέδες και τα εμφανή τούβλα στους τοίχους που δίνουν το δικό τους χρώμα.

Cocktails για όλα τα γούστα

Το Χαλάνδρι διαθέτει τώρα πια και εξαιρετικά cocktail bars, με μερικούς από τους καλύτερους bar tenders της πόλης. Ο λόγος για το ιδιαίτερο Σπίτι cocktail bar με την αυλίτσα του-πρώην ακάλυπτος, τα υπέροχα εμπνευσμένα cocktails του και την 50’s ατμόσφαιρά του. Στη συνέχεια το Μελουκ κατάφερε και «πάντρεψε» με έναν μαγικό τρόπο, την αγάπη μας για τους λουκουμάδες με την μόδα των cocktails. Εδώ θα δοκιμάσετε αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, με ντομάτα, μυζήθρα, μπέικον, σοκολάτα, καραμέλα, καρύδα, μπισκότο κ.α.

Το Speakeasy εμπνευσμένο από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης του ’30, διαθέτει μια μεγάλη λουστραρισμένη μπάρα και λίγα σκαμπό σε έναν λιλιπούτειο χώρο. Τα ποτά του είναι εξαιρετικά αν και κάπως τσιμπημένα στην τιμή, ενώ η μουσική του αγαπά την jazz και τα blues. Το Think+ είναι από τα πρώτα μπαράκια που έφεραν κόσμο στο Χαλάνδρι και από τα πρώτα cocktail bars της πόλης. O κατάλογός του είναι μακρύς, οι επιλογές αμέτρητες και ο χώρος του κατακόκκινος. Επίσης, το Life είναι το φωτεινό αδερφάκι του Playlife κι άνοιξε πρόσφατα στον πεζόδρομο της Ιφικράτους για να προσφέρει τη δική του πρόταση στον χώρο των cocktails.

Life

Ο όμορφος μικρός δρόμος της Γυφτοπούλου

Με ένα από τα παλαιότερα bars του Χαλανδρίου, το Blue, με τα μεγάλα poster ροκ αστέρων στους τοίχους και τη δυνατή κλασική ροκ, ο συγκεκριμένος δρόμος αγαπά πολύ τη νεολαία. Το Used The Recycle Bar χρησιμοποίησε για το ντεκόρ του 100% ανακυκλωμένα υλικά και προσφέρει ποτό με ωραία μουσική και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ακριβώς απέναντι, το Κομμωτήριο είναι η νέα low budget πρόταση του Χαλανδρίου. Με ποτό σε πλαστικό ποτήρι και ελάχιστα έξοδα, προσφέρει από τα φτηνότερα ποτά της πόλης που ξεκινούν από 3-4 ευρώ και μπορείτε να τα απολαύσετε στη μεγάλη μπάρα του με χαμηλό φωτισμό και dub, reggae και swing ήχους. Το Κομπολόι είναι επίσης, μια καλή λύση για όσους αγαπούν την παρεϊστικη ουζοκατάνυξη και την απροσποίητη διασκέδαση, όπως επίσης και το Τρεις κι ο Κούκος που προτείνει μουσικές βραδιές από τα παλιά, με νεολαία και μπουζούκι σε έναν χαρούμενο χώρο.

Ρακή, ούζο… κι Άγιος ο Θεός

Και λέγοντας για το Κομπολόι και το Τρεις κι ο Κούκος που προσφέρουν κρασί, μπύρα, ούζο και μεζεδάκια για εκείνους που αγαπούν αυτού του είδους τη διασκέδαση, το Χαλάνδρι διαθέτει κι άλλα παρόμοια στέκια. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ρακοκάζανο με την εξαιρετική κρητική ρακή και τους μεζέδες της Μεγαλονήσου, αλλά και την Μπακαλοταβέρνα που είναι στις δόξες της με το επιβλητικό τζάκι στη μέση του χώρου και τους νοστιμότατους μεζέδες σε τιμές... κρίσης. Στο ίδιο χαλαρό στιλ είναι και η Αρμόλια που διακοσμήθηκε με παλιές συσκευασίες τροφίμων και θυμίζει παλιό μπακάλικο για να πιεις το κρασί ή το τσίπουρό σου με εκλεκτούς μεζέδες.

Τρεις κι ο κούκος

Ροκάδικα για αμετανόητους

Εκτός από mainstream στέκια και cocktail bars, το Χαλάνδρι έχει να επιδείξει και κλασικά ροκάδικα για τους αμετανόητους λάτρεις του ροκ. Ο λόγος για το κλασικό Blue που αναφέραμε και παραπάνω, με την αυθεντική ροκ διακόσμηση, τους 3 ορόφους του και τα δυνατά του ακούσματα και το Le Roi βέβαια, που δεν πάει πίσω. Με καλά διατηρημένη διακόσμηση παλιού ροκάδικου και σκοτεινή ατμόσφαιρα, προσφέρει άφθονη μπύρα και κλασικά ροκ κομμάτια. Κι ο Ερατεινός από την άλλη, αν και δεν είναι αυθεντικό ροκάδικο, αγαπάει πολύ τους αυθεντικούς ροκ ήχους και δεν διστάζει να δυναμώσει την ένταση αρκετά το βράδυ, προσφέροντας καλά ποτά σε έναν μικρό αλλά περιποιημένο χώρο, με διάχυτο το μουσικό στοιχείο, μικρά τραπεζάκια και καναπεδάκια και χαμηλό φωτισμό για όμορφες βραδιές.

Μπυραρία, αγάπη μου

Οι λάτρεις της μπύρας δεν θα απογοητευτούν στο Χαλάνδρι. Τόσο το Beer Academy με τον μεγάλο του κήπο και τα γερμανικά λουκάνικα, όσο και ο Ζύθος με το εξαιρετικό του κότσι, προτείνουν μεγάλη ποικιλία σε μπύρες και γερμανικούς μεζέδες για συνοδεία. Η Local Pub με τις δεκάδες επιλογές στον κατάλογό της, είναι μια αυθεντική ιρλανδέζικη pub, που αποτελεί σταθερή αξία στο Χαλάνδρι εδώ και χρόνια, ενώ το 1920 προσφέρει κλασικές γεύσεις από όλο τον κόσμο για να συνοδεύσετε την μπύρα που θα επιλέξετε από μια αρκετά μεγάλη ποικιλία και να την απολαύσετε σε έναν όμορφο χώρο με ζωγραφιστές κεραμικές επενδύσεις κι εξαιρετική φιλοξενία.

Ζύθος

Τα κρυμμένα μυστικά

Η νυχτερινή ζωή στο Χαλάνδρι δεν εξαντλείται βέβαια, μόνο στους πεζόδρομους και την πλατεία του. Υπάρχουν και μικρότερα μυστικά, καλά κρυμμένα σε μυστικά μέρη, που είναι μοναδικά. Το Mosaic είναι σίγουρα ένα από αυτά. Μικρούτσικο στο μέγεθος, αλλά όμορφο και χαριτωμένο, γεμίζει με κόσμο το ξυλόγλυπτο καναπεδάκι του και τα ξύλινα τραπεζάκια. Το Ροδάνι φιλοξενεί συχνά πυκνά μουσικές βραδιές σε jazz, blues, reggae και έντεχνο στιλ. Το πιάνο δεσπόζει στον γλυκό του χώρο και αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους δεν αγαπούν το πολύβουο κέντρο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα σπιτικά γλυκά και λικέρ του μαγαζιού.

Το wine bar Diwine άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο κοινό και προτείνει εκλεκτές ετικέτες μαζί με ενδιαφέρουσες προτάσεις για τσιμπολόγημα στον μοντέρνο χώρο του. Ο Σπόρος, αν και εξαιρετικά μικρός, έχει γίνει αγαπητός από τη νεολαία, που τον έχει μετατρέψει σε στέκι. Καλά ποτά και σχετικά φτηνά, συνοδεύονται από alternative και rock ακούσματα.

Η Κόκκινη Σβούρα, προτείνει στην όμορφη μονοκατοικία της, με τις χαμηλές παλιομοδίτικες πολυθρόνες και τις 50s καρέκλες, σπιτικά tapas και εξαιρετικά ποτά. Το Vesper τέλος, άνοιξε πρόσφατα σε μια λονδρέζικου τύπου στοά της Χαϊμαντά και γεμίζει με κόσμο που απολαμβάνει το φαγητό ή το ποτό του στη μπάρα, με πολύ κέφι και διάθεση για χορό.

Ροδάνι

Για κέφι μέχρι πρωίας

Το γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες, έχει και στο Χαλάνδρι τους εκπροσώπους του. Το Άσπρο Πιάτο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ξεκινά με μεζέδες και έντεχνη ελληνική μουσική για να καταλήξει σε απίστευτο γλέντι με τις παρέες να γίνονται ένα και να ανεβαίνουν μέχρι και στα τραπέζια για χορό και τραγούδι. Το club restaurant Apsendi ανανεώθηκε πρόσφατα και προτείνει ένα εξαιρετικό μενού, αλλά και cocktails σε όλα τα μεγέθη – από full size για δυνατούς πότες και mini cocktails για όσους έχουν την περιέργεια να δοκιμάζουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις. Τέλος, το Stone City έγινε πρόσφατα ένας χώρος αφιερωμένος στην ελληνική λαϊκή και pop μουσική, με πολύ κέφι και διάθεση για χορό, που αγαπήθηκε παράφορα.

Οι επιλογές βέβαια, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αναφέρουμε εδώ και δεν μπορούν να εξαντληθούν σε μερικές αράδες. Ξεκινήστε λοιπόν, την περιπλάνησή σας στα στενά του Χαλανδρίου και ανακαλύψτε αμέτρητα ακόμα στέκια…

Apsendi

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]