13 γνωστοί αστέρες με... επιχειρηματικό πνεύμα

13-gnostoi-asteres-me-epixeirimatiko-pneuma

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Τους γνωρίζουμε κυρίως από το χώρο της βιομηχανίας του θεάματος ή λόγω των αθλητικών τους επιδόσεων, όμως τα αγαπημένα μας είδωλα αφήνουν για λίγο την κύρια ενασχόλησή τους και καταπιάνονται με νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, κυρίως στον χώρο του ποτού.

Ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες ή αθλητές γίνονται επιχειρηματίες, οινοπαραγωγοί, ζυθοποιοί ή επιδίδονται στην παρασκευή γλυκών. Πατούν γερά κυρίως στη «φήμη» που έχουν αποκτήσει μέσα από τη δουλειά τους και δημιουργούν έτσι προϊόντα με ισχυρό brand name.

Πολυπράγμονες ή άπληστοι, προνοητικοί ή μη, γνωστοί αστέρες πιάνουν ουσιαστικά… δεύτερη δουλειά, εκπλήσσοντας μας ευχάριστα.

Την αρχή έκανε το διάσημο χολιγουντιανό ζευγάρι. Ο Brad Pitt και η Angelina Jolie, άφησαν για λίγο την ενασχόλησή τους με τον κινηματογράφο και καταπιάστηκαν με την παραγωγή κρασιού. Ο ξένος Τύπος, έκανε εκτενείς αναφορές στη νέα άκρως επιτυχημένη εμπορική τους δραστηριότητα και σχολίασε θετικά τον απροσδόκητα μεγάλο θρίαμβό τους. Τι πέτυχαν; Μέσα σε μόλις πέντε ώρες από τη διαδικτυακή ανάρτηση του κρασιού «Miraval Rose», πουλήθηκαν συνολικά 6000 φιάλες. Ήδη το ζευγάρι κάνει τα μελλοντικά του σχέδια και κλείνει τις επόμενες εμπορικές συμφωνίες για το νέο του κρασί, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.

Καλλίγραμμη, γυμνασμένη, αθλήτρια του τένις με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της, η Maria Sharapova ομολογουμένως, μας αιφνιδίασε με το νέο της επιχειρηματικό άνοιγμα. Αντί να λανσάρει στην αγορά κάποιο υγιεινό χυμό ή κάποιο ενεργειακό ποτό από αυτά που συνηθίζουν να πίνουν οι αθλητές, προτίμησε να προωθήσει κάτι πιο γλυκό, τις καραμέλες «Sugarpova», κάνοντας και ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με το όνομά της. Μάλιστα δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργία των μικρών αυτών γλυκών πειρασμών, αλλά ίδρυσε και εταιρία παραγωγής και διάθεσής των ζαχαρωτών της στην αγορά, δείχνοντας ότι παίρνει πολύ στα σοβαρά τη νέα της επιχειρηματική πρωτοβουλία ( www.sugarpova.com ).

Αμερικανός blues κιθαρίστας, τραγουδιστής και στιχουργός ο Riley B. King -κατά κόσμον BB King- στα 87 του χρόνια με μεγάλη μουσική διαδρομή και καταξίωση στο ενεργητικό του… επιφυλάσσει μια ακόμη έκπληξη στους φανατικούς του θαυμαστές. Βαδίζοντας στα χνάρια του Brad Pitt και της Angelina Jolie, αποφάσισε και ο ίδιος να προωθήσει στην αγορά τη δική του σειρά κρασιών. Όπως ακούγεται, τα κρασιά του θα φέρουν το δικό του όνομα. Μένει να φανεί η απήχησή τους στο αγοραστικό κοινό...

Ο Dan Aykroyd, μας είναι περισσότερο γνωστός από τους Ghostbusters. Όμως η υποκριτική είναι μόνο μια πτυχή της πολυσχιδούς του προσωπικότητας. Εκτός από ηθοποιός, είναι μουσικός, αλλά και επιχειρηματίας. Ενώ ως πνευματιστής, φαίνεται να διαθέτει και «υπερφυσικές» ιδιότητες. Η πρόσφατη επιχειρηματική του δραστηριότητα, η συσκευασία και μεταπώληση βότκας με το όνομα Crystal Head, σε φιάλες με σχήμα νεκροκεφαλής, έχει σίγουρα έντονες μυστικιστικές επιρροές και καταβολές ( http://crystalheadvodka.com/welcome ).

Πρόσφατα η βρετανική heavy metal μπάντα, Iron Maiden ανακοίνωσε μια ακόμη συνεργασία της. Προς θλίψη των φανατικών του είδους, δεν επρόκειτο για μια νέα σύμπραξη με κάποιο δυνατό όνομα της μουσικής σκηνής, όπως οι AC/DC ή οι Led Zeppelin, αλλά για μια αναπάντεχη και ιδιότυπη για πολλούς συνεργασία. Αυτή τη φορά, οι Iron Maiden ενώνουν τις δυνάμεις τους, με τη ζυθοποιία Robinsons Brewery, στο Stockport και ετοιμάζονται να χαράξουν νέα εμπορικά μονοπάτια. Καρπός της συνεργασίας του θρυλικού συγκροτήματος και της ζυθοποιίας ήταν η μπίρα… «Trooper», με έμπνευση από τα τραγούδια τους. Πρόκειται για μια ξανθιά ale με ελαφριά γεύση λεμονιού. Ο Dickinson που όπως λέγεται έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της γεύσης της μπίρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε όλη μου τη ζωή, υπήρξα φανατικός της παραδοσιακής βρετανικής μπίρας τύπου ale. Νόμιζα ότι πέθανα και πήγα στον παράδεισο, όταν μας ζήτησαν να φτιάξουμε τη δική μας μπίρα. Ήμουν πολύ αγχωμένος, οι άνθρωποι της Robinsons ήταν οι πρώτοι στους οποίους θα έπρεπε να κάνω οντισιόν, μετά από 30 χρόνια» ( www.ironmaidenbeer.com ).

Αψέντι με το δικό του ιδιαίτερο στυλ και το όνομα «Mansinthe», προωθεί ο μουσικός της ροκ σκηνής Marilyn Manson. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απόσταγμα αψιθιάς, γλυκάνισου, μάραθου και άλλων βοτάνων. Μη βιαστείτε να πείτε, ότι είναι ένα ακόμη συνηθισμένο αψέντι ή ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του Manson, για ακόμη μεγαλύτερη προβολή. Το αψέντι του ροκ σταρ θα σας διαψεύσει, καθώς μπόρεσε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό «San Francisco World Spirits» ( www.mansinthe.com ).

Ο αστέρας της χιπ χοπ μουσικής σκηνής, Nelly κατέρριψε τα ραπ… στερεότυπα, δημιουργώντας το δικό του ενεργειακό ποτό. Για το όνομα του ποτού, δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Έτσι το «Pimp Juice», εκτός από τίτλος τραγουδιού του, έγινε πλέον και βιταμινούχο ρόφημα, με γεύση από μήλο και μούρα.

Έχετε μήπως παρακολουθήσει την ταινία «Eraserhead» ή το «Μπλε Βελούδο»; Τι αίσθηση σας άφησε στο τέλος; Στους περισσότερους μάλλον προκαλεί ένα αίσθημα νευρικότητας. Αρκετά συνειδητοποιημένος και ο θρυλικός σκηνοθέτης της ταινίας, David Lynch, σκέφτηκε ότι εκτός από τη φιλμογραφία του, νευρικότητα μπορούν να μας προκαλέσουν και μερικά διεγερτικά ροφήματα, όπως ένας δυνατός καφές. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός δυνατού οργανικού καφέ, που ικανοποιεί και τα πλέον απαιτητικά γούστα, ενώ φυσικά φέρει τη σφραγίδα του γνωστού σκηνοθέτη. Η αγάπη του David Lynch για την καφεΐνη είναι μάλιστα τόση, που λέγεται ότι η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνάει τις 20 κούπες ( www.javadistribution.com/coffee/david-lynch-signature-cup-organic-coffee/ ).

Ο κωμικός χολιγουντιανός ηθοποιός Danny DeVito, έχει λανσάρει στην αγορά το δικό του limoncello, το επονομαζόμενο «Danny DeVito's Limoncello». Ιδιαίτερα πρωτοποριακή είναι η ετικέτα του συγκεκριμένου λικέρ, όπου ξύνοντάς την ελαφρά, οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν να πάρουν μια μικρή μυρωδιά από το περιεχόμενο της φιάλης, ενώ σίγουρα το έντονο άρωμα από το ξύσμα λεμονιού θα διαπεράσει ευχάριστα όλες τους τις αισθήσεις.

Στην περίπτωση του Sylvester Stallone, το προϊόν που λάνσαρε δεν θα μπορούσε παρά να αφορά τη γυμναστική και το fitness. Η πουτίγκα (Pudding) είναι ένα σνακ, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνες και απευθύνεται κυρίως, σε αθλητές bodybuilding. Είναι ιδιαίτερα κρεμώδες και γευστικό, ικανό να εφοδιάσει τους αθλητές με τις απαραίτητες πρωτεΐνες, που έχει ανάγκη ο οργανισμός πριν από την προπόνηση. Ταυτόχρονα, μπορεί να χαρίσει αίσθημα πληρότητας, καθυστερώντας αρκετά το επόμενο γεύμα. Όπως και ο ίδιος εξηγεί, το συμπλήρωμα διατροφής του δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη ή άλλα παχυντικά και μη θρεπτικά υποκατάστατά της. Βέβαια δημιουργήθηκε και κάποιος ντόρος, γύρω από την «πατρότητα» της συνταγής, ενώ η συνέχεια δόθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ιδιαίτερα πολυπράγμων και ο Steven Seagal, αποφάσισε να επεκτείνει τις κινηματογραφικές του δραστηριότητες, επιλέγοντας να δημιουργήσει το δικό του ενεργειακό ποτό, το επονομαζόμενο «Lightning Bolt». Επηρεασμένος από τη δράση στις κινηματογραφικές του ταινίες, δημιούργησε ένα τονωτικό και δυναμωτικό ρόφημα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη γκότζι μπέρι θιβετιανής προέλευσης και ασιατικά cordyceps.

Τέλος, ο αμερικανός ράπερ Curtis James Jackson III- γνωστός και ως 50 Cent- έκανε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, εξασφαλίζοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που σίγουρα θα τον απαλλάξει από το άγχος της δισκογραφικής του πορείας. Έδωσε το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο -«50 Cent»- σε ένα βιταμινούχο ποτό με φρουτώδη γεύση από σταφύλι. Με τη συμφωνία αυτή απέκτησε και το 10% της οικογενειακής του επιχείρησης, που όταν εξαγοράστηκε το 2007, από την Coca-Cola, έκανε τον ράπερ πλουσιότερο κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Στρατηγική κίνηση… ματ!