Τα υπέροχα ποτά του... «Υπέροχου Gatsby»

ta-uperoxa-pota-tou-yperoxou-gatsby

Φωτογραφία: www.imdb.com

ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2013

Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος «Ο υπέροχος Gatsby», με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio, ας δούμε μερικά κοκτέιλ με βάση το gin, από την εποχή του… Gatsby.

Η δεκαετία του 1920 έχει στιγματιστεί από την ποτοαπαγόρευση, ωστόσο όπως αποδεικνύει και ο Υπέροχος Gatsby, όποιος ήθελε να βρει ένα καλό ποτό, το έβρισκε ακόμη και παράνομα... Παρά το στυλ, τη μουσική και τη χαλάρωση των γυναικείων κορσέδων τα 20s δεν ήταν όσο τζαζ δεκαετία φανταζόμαστε, λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Όσοι όμως ήθελαν να απολαύσουν ένα ποτό, σκαρφίστηκαν διάφορους τρόπους και τα κατάφερναν να περάσουν απαρατήρητοι...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναβίωση του στυλ της εποχής -ευτυχώς χωρίς την απαγόρευση του αλκοόλ- μέσα από bars, ταινίες αλλά και τη μόδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και το «The Great Gatsby» του Baz Luhrmann, βασισμένο στο ομότιτλο κλασικό μυθιστόρημα του F. Scott Fitzgerald.

Είναι λοιπόν, ευκαιρία να ανατρέξουμε σε μερικά κοκτέιλ που έρχονται κατευθείαν από την εποχή της... τζαζ, με βασικό συστατικό το gin, το λατρεμένο αυτό «δηλητήριο» της ποτοαπαγόρευσης. Γιατί όπως έχει γράψει και ο ίδιος ο Fitzgerald, πρώτα παίρνεις ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά… το ποτό παίρνει εσένα.

East Aspen Heights Cocktail

Το κοκτέιλ είναι παγωμένο και μεταξένιο, με ντελικάτες νότες αχλαδιού και lime και με άρωμα βατόμουρου, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι προτιμούν το East Aspen Heights τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Βέβαια πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι αυτό το κοκτέιλ περιέχει μεγάλη ποσότητα gin, αλλά από την άλλη για να διαβάζετε αυτό το κείμενο μάλλον, είναι αυτό που ψάχνετε. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin, σιρόπι, βατόμουρα, αχλάδι και λίγο χυμό λεμονιού.

Bee’s Knees Cocktail

Λόγω του περιορισμού στα οινοπνευματώδη την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, οι bartenders αναγκάστηκαν όχι μόνο να βελτιώσουν τη γεύση του αλκοόλ, αλλά και να το συγκαλύψουν ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη. Για αυτήν ακριβώς την περίπτωση, υπήρχε ένα κοκτέιλ τόσο γευστικό, που αγαπήθηκε γρήγορα και επιτέλεσε με επιτυχία τον σκοπό αυτό. Το Bee’s Knees αποτελείται από μέλι και το καλύτερο gin. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin πρώτης ποιότητας μαζί με μέλι και χυμό λεμονιού.

The Gintleman Cocktail

Η Dorothy Parker ήταν διάσημη για την κριτική που ασκούσε, όπως επίσης και ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Algonquin Round Table της Νέας Υόρκης, περίφημη λέσχη συγγραφέων, κριτικών και ηθοποιών της εποχής. Αν και μεγάλωσε ανεξάρτητη από το αλκοόλ, έγινε σύμβολο για την ανεξάρτητη γυναίκα της δεκαετίας του 1920 που διαθέτοντας πνευματώδη γραπτό λόγο δε φοβόταν να βάλει τους άντρες στη θέση τους. Σήμερα οι θαυμαστές της μπορούν να της αποτίσουν φόρο τιμής παραγγέλνοντας το Gintlemen Cocktail με μια θαυμάσια δροσιστική συνταγή με πορτοκάλι που εκφράζει την απερίσκεπτη ανοχή της θρυλικής εποχής της Parker. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin, δύο σταγόνες bitters και χυμό πορτοκάλι.

Kathargo Cocktail

Με την εξαιρετική του απόχρωση και τη μοναδική του γεύση που χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό ζουμερών βατόμουρων και δυόσμου, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη που το κοινό αγκάλιασε τόσο γρήγορα το Karthago. Είναι μοναδικά φρουτώδες και δροσιστικό και αν και δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει και πολύ αλκοόλ, πρέπει να προσέξετε γιατί στην πραγματικότητα είναι ενισχυμένο. Να είστε πάντως σίγουροι ότι δε θα το μετανιώσετε. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin, χυμό λεμονιού, σιρόπι, σόδα και μερικά φύλλα δυόσμου.

Kashmir Cocktail

Ξεκινήστε το βράδυ σας με ένα κοκτέιλ που είναι τόσο μεταξένιο όσο και αρκετά ισχυρό για να σας επηρεάσει. Το Kashmir είναι ενισχυμένο με γλυκό τσάι και διαθέτει φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με μια επιπλέον δόση από αφρώδη τσιτσιμπύρα (ginger ale), που τονίζει τις αναζωογονητικές νότες των εσπεριδοειδών. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin με ginger ale και χυμό πορτοκάλι.

Scarlet Letter Cocktail

Λέγεται ότι το κλασικό κοκτέιλ French 75 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, έψαχναν κάτι αρκετά δυνατό. Ωστόσο, συνδυάζοντας το gin με ένα ισχυρό κονιάκ, θα μπορούσε εύκολα να έχει θέση και στη δεκαετία του '20, όταν οι bartenders αναγκάστηκαν να καλύψουν τη γεύση του παράνομου αλκοόλ, διατηρώντας παράλληλα και την πελατεία τους. Το Scarlet Letter δημιουργήθηκε από τον Jackson Cannon στο Hawthorne της Βοστώνης και είναι μια παραλλαγή του French 75 χρησιμοποιώντας πουρέ μούρων για να εκσυγχρονίσει το γευστικό αυτό ποτό που στη θέση του κονιάκ χρησιμοποίησε τον αφρώδη οίνο. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin με χυμό cranberry, σιρόπι και αφρώδη οίνο.

Negroni

Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης οι Αμερικανοί άρχισαν να συρρέουν στην Ιταλία όχι μόνο για μια υπέροχη απόδραση στην Ευρώπη, αλλά και για να γευτούν ένα κοκτέιλ χωρίς ενοχές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Ιταλός κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον bartender στο Café Casoni της Φλωρεντίας, μια ισχυρότερη έκδοση του αγαπημένου του ποτού Americano. Αφού το κυρίαρχο συστατικό της εποχής ήταν το gin, το νέο κοκτέιλ δημιουργήθηκε με άφθονο gin, Campari και βερμούτ. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία... Σήμερα αυτό το πικρό απεριτίφ είναι γνωστό ως το ποτό των τζέντλεμαν.

Smooth Operator Cocktail

Αν θέλετε να αντιγράψετε τις συνήθειες του Gatsby, τότε ένα Smooth Operator είναι μια ιδανική αρχή. Πρόκειται για ένα δελεαστικό αφέψημα από παγωμένο gin, φρεσκοστυμμένο χυμό ανανά και ξύσμα πορτοκαλιού. Αυτό το κοκτέιλ είναι γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή του και απαιτεί ελάχιστη δουλειά στο μπαρ. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin, μαζί με χυμό ανανά και πορτοκάλι.

Southside Cocktail

Το cocktail Southside δημιουργήθηκε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Λέγεται ότι το ποτό αυτό φτιάχτηκε από μια συμμορία Ιρλανδών γκάνγκστερ, που προσπαθούσαν να καλύψουν την πικρή γεύση του gin με μια γερή δόση δυόσμου. Μια άλλη ιστορία επιμένει ότι το ποτό αυτό δημιουργήθηκε στην Λέσχη 21 του Μανχάταν, ένα στέκι της ελίτ της εποχής. Ήταν επιλογή των «γευσιγνωστών» της λέσχης και έγινε must κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το συγκεκριμένο ποτό συνδυάζει το gin με τον δυόσμο και το lime. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin, χυμό lime, σιρόπι και μερικά φύλλα δυόσμου.

The Great Awakening Cocktail

Δεν φτιάχτηκαν όμως, όλα τα cocktails με gin κρυφά, σε μυστηριώδεις τρύπες ανάμεσα σε πολυσύχναστους δρόμους. Το Vinoy Resort & Golf Club στο St. Petersburg στη Φλόριντα άνοιξε την Πρωτοχρονιά του 1925 και ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τους κρύους χειμερινούς μήνες. Εκεί μπορεί να βρει κανείς και το cocktail Great Awakening, ένα εξαιρετικό ποτό με βάση το gin κι ένα νόστιμο κερασάκι στον πάτο του. Μην ξεγελαστείτε. Το συγκεκριμένο ποτό θα σας ταρακουνήσει για τα καλά. Για να το φτιάξετε αναμίξτε gin, λίγη βυσσινάδα, χυμό lime και ένα κερασάκι maraschino.