«10 τραγούδια της Ελπίδας» από τον Παντελή Θαλασσινό

10-tragoudia-tis-elpidas-apo-ton-panteli-thalassino

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΙΟΥ 2013

Για δύο βραδιές, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαΐου, η Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου θα φιλοξενήσει τον Παντελή Θαλασσινό και «10 τραγούδια της Ελπίδας».

Με τραγούδια που ζητάει η εποχή και η καρδιά μας με… «10 τραγούδια της Ελπίδας», ο Παντελής Θαλασσινός κλείνει τη χειμερινή σεζόν με δυο παραστάσεις στον Σταυρό του Νότου, παρουσιάζοντας τραγούδια από τον νέο του δίσκο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η μουσική του συνδέεται με το παρελθόν μ’ ένα, όχι και τόσο αδιόρατο νήμα, που εκτός των άλλων, συνδέει και τις διαφορετικές γενιές των ακροατών του, κι αυτό… παρουσιάζει ενδιαφέρον. Εκείνο που χαρακτηρίζει περισσότερο την παρουσία τού Παντελή Θαλασσινού, είναι η αυτόδηλη πιστοποίηση πως τα τραγούδια του έχουν καταγωγή.

Αν και στα πρώτα του χρόνια στη δισκογραφία φάνηκε να είναι επηρεασμένος από τη δυτική νεανική μουσική με τις κιθάρες και τα γκρουπάκια -εποχή των «Λαθρεπιβατών»- αναθεώρησε αρκετά από τα στοιχεία εκείνα και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέτρεψε συνειδητά τα έως τότε δεδομένα, χαράζοντας μια πορεία διαφορετική με σημείο αιχμής το Αιγαίο πέλαγος και τα Ανατολικά παράλια που έγιναν η κινητήριος δύναμη του τραγουδιού του.

Μελωδική και χρωματική επιλογή, που εν πολλοίς στηρίχτηκε στα λησμονημένα από τη σύγχρονη τραγουδιστική βιομηχανία όργανα της ευρύτερης περιοχής, που πλέον δεν τα παίζουν οι γέροντες στα χωριά, αλλά τα νέα καταρτισμένα παιδιά στην Αθήνα ή και αλλού. Σε συνδυασμό με την ανάλογη θεματογραφία των τραγουδιών του θα μπορούσε να θεωρηθεί, εκτός των άλλων, συνθέτης που γράφει εύθυμους αλλά και μελαγχολικούς σκοπούς όπως αρμόζει στην «Άσπρη θάλασσα» με τα πανηγύρια του Αυγούστου, το θαλασσινό αγέρι και την «ερωτική αλμύρα».

Διατηρώντας το πνεύμα της φυγής και της αλλαγής, μετακινούμενος από τη Χίο (καταγωγή από πατέρα) στην Πάρο, τη Σέριφο (καταγωγή από μητέρα) και τον Πειραιά (όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε), κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της παράδοσης χωρίς να γίνει παραδοσιακός και να το εντάξει στη σύγχρονη μουσική κατάσταση, μαζί με τις μελωδικές μπαλάντες και τα λαϊκά.

Πληροφορίες: Σταυρός του Νότου Κεντρικη Σκηνη, Φραντζή & Θαρυπου 35-37, Νέος Κόσμος, 2109226975, στις 10.30 μ.μ., είσοδος 12€ (με μπίρα/κρασί).