Συμβουλές από την Canon για τις τέλειες φωτογραφίες από συναυλίες

1
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ο επαγγελματίας φωτογράφος, Bart Heemskerk, που χρησιμοποιεί μια σειρά από φωτογραφικές μηχανές της Canon για τις φωτογραφήσεις του σε φεστιβάλ, συμβουλεύει.

Οι συναυλίες μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στη φωτογράφηση, καθώς οι χώροι τους είναι ασφυκτικά γεμάτοι από το κοινό, οι συνθήκες φωτισμού μεταβάλλονται ασταμάτητα και έντονα, ενώ και οι ζωντανές ερμηνείες επί σκηνής, έχουν γρήγορους ρυθμούς, που επίσης καθιστούν τη λήψη καλά εστιασμένων φωτογραφιών ιδιαίτερα δύσκολη. Ο επαγγελματίας φωτογράφος, Bart Heemskerk, που χρησιμοποιεί μια σειρά από φωτογραφικές μηχανές της Canon για τις φωτογραφήσεις του σε φεστιβάλ, μας εξηγεί πως μηχανές, όπως η Canon SX740 HS και η Canon EOS M50, μας βοηθούν να βγάζουμε ποιοτικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν σωστά την ατμόσφαιρα των καλοκαιρινών συναυλιών.

Ψάξτε πέρα από τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, για να ανακαλύψετε πραγματικά μοναδικές ευκαιρίες φωτογράφησης

Μου αρέσει να φωτογραφίζωδιαφορετικά είδη συναυλιών, είτε αυτές γίνονται από μικρά ή μεγαλύτερα ονόματα τηςμουσικής σκηνής, ακόμη και από άγνωστα συγκροτήματα. Κάθε μουσική παράσταση έχει το δικό της χρώμακαι μουαρέσει να φωτογραφίζω καλλιτέχνες με ιδιαίτερη εκφραστικότητα. Καλλιτέχνες όπως οι Nick Cave και Dua Lipa έχουν τόσο δυνατή σκηνική παρουσία που αντανακλάται στη φωτογραφία, κάθε φορά, με χαρακτηριστικό τρόπο. Τα μικρότερα, «ανώνυμα» συγκροτήματα, έχουν πολύ καλή αλληλεπίδρασή με το κοινό, γεγονός που μουδίνει την ευκαιρία για πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι σε αυτού του είδους τις ζωντανές παραστάσεις, το κοινό αποτελεί μεγάλο μέρος της όλης εκδήλωσης.

Το να στέκεσαι ανάμεσα στο πλήθος δεν είναι μειονέκτημα

Όταν βρίσκεται κανείς μέσα στο πλήθος, είναι στην ιδανική θέση να συνδυάσει στη φωτογραφία του, τη δράση στη σκηνή με τις αντιδράσεις του κοινού. Aν βρίσκεστε στο επίκεντρο της δράσης, αξιοποιήστε το! Για παράδειγμα, προσπαθήστε στο ίδιο κάδρο να έχετε και τη σκηνή, αλλά και το κοινό, έτσι όπως σηκώνει τα χέρια του στον αέρα. Αν είστε μπροστά, κοντά στη σκηνή, θα έχετε καλύτερες ευκαιρίες να βγάλετε κοντινά πλάνα.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να κινείστε σε διάφορα σημεία μέσα στο πλήθος και να μπορείτε να φωτογραφίζετε από διαφορετικές γωνίες. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε δραματικά το ύφος των φωτογραφιών σας, απλώς αλλάζοντας το σημείο εστίασης.

Μια ελαφριά και compact μηχανή είναι η καλύτερη επιλογή

Καθώς θα στέκεστε ανάμεσα στο πλήθος, είναι πολύ εξυπηρετικό η μηχανή σας να διαθέτει ανακλινόμενη οθόνη. Επίσης θα βοηθήσει πολύ αν η μηχανή διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας, όπως ο σταθεροποιητής 5 αξόνων της Canon PowerShot SX740 HS. Δεδομένου ότι θα υπάρχουν γύρω σας πολλά άτομα στη συναυλία, το σύστημα σταθεροποίησης θα κάνει πραγματικά τη διαφορά και θα εμποδίσει την εμφάνιση θολών φωτογραφιών εξαιτίας της γρήγορης και απότομης κίνησης.

Αν χρησιμοποιείτε μηχανή με εναλλάξιμους φακούς όπως την Canon EOS M50, θα σας πρότεινα να έχετε μαζί σας το πολύ δύο φακούς: έναν ευρυγώνιο prime και έναν τηλεφακό, ώστε να μπορείτε να καταγράφετε τόσο τις ανοικτές σκηνές, αλλά και τη δράση που συμβαίνει μακριά από εσάς.

Ένας φακός σταθερής εστιακής απόστασης, όπως ο Canon EF-M 32mm f/1.4 STΜ, έχει μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος, για να αφήνει περισσότερο φως να διέρχεται, δίνοντας τη δυνατότητα λήψεων σε μικρότερους χρόνους έκθεσης. Αντιθέτως, ένας φακός όπως ο Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM δίνει έμφαση στο μεγάλο zoom.

Να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόζετε τη μηχανή σας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες

Σε μια συναυλία δεν ξέρετε ποτέ τι θα συμβεί στο επόμενο λεπτό, γιαυτό είναι απαραίτητο να προσαρμόζεστε άμεσα στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το να ρυθμίσετε το ISO στο 1600 και το διάφραγμα στο f/2.8, f/3.2 ή f/3.5 είναι μια καλή αρχή, ανάλογα βέβαια και με το πόσο φως υπάρχει τριγύρω. Από εκεί και πέρα μπορείτε να αλλάξετε τιμή στο διάφραγμα, ανάλογα με το πώς κινούνται οι μουσικοί στη σκηνή, αλλά γύρω στο 1/160 ή στο 1/200, οι φωτογραφίες θα βγαίνουν καθαρές, ανεξάρτητα από το πώς κινείται ο καλλιτέχνης.

Αν έχετε επαγγελματικές βλέψεις, φτιάξτε το δικό σας portfolio

Το σημαντικότερο πράγμα για έναν φωτογράφο που έχει επαγγελματικές φιλοδοξίες, είναι να φτιάξει το δικό του φάκελο - portfolio. Οι άλλοι πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητές σας, για αυτό εξασκηθείτε σε μικρά μπαρ, κλαμπ και τοπικές συναυλίες, για να αποκτήσετε εμπειρία. Ένας καλός τρόπος είναι να προσφερθείτε εθελοντικά ως φωτογράφος σε συναυλίες, για να δημιουργήσετε το portfolio σας. Προσέξτε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά σας και σεβαστείτε τη δουλειά των υπεύθυνων ασφαλείας, αφού είναι κι αυτοί μέρος του ταξιδιού σας στον κόσμο της φωτογραφίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Canon Powershot SX740 HS επισκεφθείτε: https://www.canon.gr/cameras/powershot-sx740-hs/

Αντίστοιχα, για την Canon EOS M50 θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.canon.gr/cameras/eos-m50/