Ποια είναι τα αγαπημένα ποτά των Αγγλων (μετά τη μπίρα και το τσάι);

poia-einai-ta-agapimena-pota-ton-agglon-meta-ti-mpira-kai-to-tsai

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Η Βρετανία είναι μια χώρα που φημίζεται για το πόσο λατρεύει τα ποτά. Είτε περιέχουν αλκοόλ είτε όχι, ας δούμε τις δημοφιλέστερες επιλογές των Βρετανών και... άσπρο πάτο!

Οι Βρετανοί τουρίστες ανά τον κόσμο είναι ξακουστοί για το ότι βρίσκονται διαρκώς με ένα ποτό στο χέρι και αυτό δεν είναι τυχαίο αν ανατρέξουμε στην κουλτούρα τους. Τα κλασικά βρετανικά ποτά είναι πολλά και καλά και αξίζει να τους ρίξουμε μια ματιά ή καλύτερα… να πιούμε μια γουλιά από το καθένα.

Τσάι

Υπάρχει πιο κλασική βρετανική συνήθεια; Μα φυσικά και όχι. Οι Βρετανοί είναι ένα έθνος που του αρέσει να πίνει τσάι και δεν το κρύβουν, με περισσότερες από 165 χιλιάδες κούπες να καταναλώνονται κάθε μέρα. Η συγκεκριμένη συνήθεια εισήχθη τον 17ο αιώνα και έγινε μόδα όταν η βασίλισσα Αικατερίνη της Μπραγκάντσα, σύζυγος του Κάρολου Β’ δήλωσε οπαδός του. Από τότε εντάχθηκε στην καθημερινότητα των Άγγλων και δεν έφυγε ποτέ.

Καφές

Ο καφές είναι ρόφημα παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά οι Βρετανοί του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Συστήθηκε στη χώρα το 17ο αιώνα και κάπως έτσι το Λονδίνο γέμισε καφετέριες με κύριο γνώρισμα ότι αποτέλεσαν δημοφιλή μέρη για συναθροίσεις και συζητήσεις περί ιδεών. Η ακτινοβολία που είχαν οι κλασικές καφετέριες αποδεικνύεται από το ότι εξελίχθηκαν σε σύγχρονα χρηματιστηριακά κτήρια.

Μπίρα

Η μπίρα είναι το πρώτο αλκοολούχο ποτό που παράχθηκε στη Βρετανία και δεν πρέπει να μας κάνει έκπληξη ότι κάποτε πινόταν τόσο συχνά όσο το νερό. Κατά το Μεσαίωνα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ξεπερνούσε τα 230 λίτρα το χρόνο. Οι πιο συνηθισμένες βρετανικές εκδοχές είναι η πικρή, η καφέ και η μαύρη μπίρα, η οποία αν και συνδέεται με την ιρλανδική Guiness, παρασκευάστηκε αρχικά στο Λονδίνο.

«Τσιτσιμπίρα» (ginger beer)

Οι Βρετανοί παράγουν τσιτσιμπίρα τουλάχιστον από τα μέσα του 17ου αιώνα και της τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια. Εκτός από τη μπίρα χρησιμοποιούν τζίντζερ και στο κρασί τους, όπου κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας το 1832, οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς θεωρείται ότι προστάτευε από τις λοιμώξεις.

Ποντς

Το ποντς είναι ένα μίγμα από αλκοόλ και χυμό φρούτων, που έγινε γνωστό στη Βρετανία στα τέλη του 18ου αιώνα μέσω της Ινδίας. Σερβίρεται σε μεγάλα μπολ με κουτάλα και έγινε διάσημο σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Να σημειωθεί πως ήταν από τα αγαπημένα ποτά του Charles Dickens...

Μηλίτης (cider)

Μπορεί ο μηλίτης να είναι ένα ποτό που παράγεται παγκοσμίως, ωστόσο έχει μεγάλη ιστορία στη βρετανική παράδοση. Παράδειγμα της σημασίας του είναι ότι ο βρετανικός μηλίτης έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στον κόσμο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 18ο αιώνα ήταν σύνηθες για αγρότες να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους σε... μηλίτη.

Pimm’s

Για αυτούς που προτιμούν το ποντς με λιγότερο αλκοόλ, υπάρχουν τα «φλιτζάνια με φρούτα» που κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένα σε όλη τη βρετανική επικράτεια, αλλά σήμερα η δημοφιλέστερη εκδοχή τους είναι το Pimm’s. Υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη Pimm’s στην Αγγλία, με το καθένα να έχει τη δική του συνταγή.

Gin

Το gin μπορεί να μην προήλθε από τη Βρετανία, αλλά αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον πληθυσμό της, που σήμερα έχει ταυτιστεί με τη χώρα. Τα πράγματα δεν ήταν ωστόσο πάντα τόσο ευνοϊκά, αφού στις αρχές του 18ου αιώνα οι αρχές είχαν πειστεί ότι το gin ευθύνεται για οποιαδήποτε φαυλότητα ή ακολασία. Σήμερα ένα από τα λαοφιλέστερα gin παράγεται στο Λονδίνο.

Scotch

Όταν η κουβέντα έρχεται γύρω από το ουίσκι, το Scotch βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Η πρώτη γραπτή αναφορά του Scotch τοποθετείται στο 1495 όταν το σκωτσέζικο δικαστήριο καταγράφει ένα μοναχό στον οποίο δίνονται «οκτώ δοχεία βύνης» για να φτιάξει ουίσκι για τον βασιλιά. Βέβαια τόσο οι Σκωτσέζοι όσο και οι Ιρλανδοί πιστεύεται ότι έφτιαχναν ουίσκι αρκετά πριν από αυτήν τη χρονολογία.

Barley water

Το barley water είναι ένα από τα παραδοσιακά βρετανικά ποτά, τόσο ώστε να αναφέρεται και στην ταινία «Mary Poppins» του 1964. Το ποτό κατασκευάζεται από βρασμένο σιτάρι, χυμό φρούτων και νερό και από το 1934 η εκδοχή της μάρκας Robinsons είναι ένα από τα επίσημα ποτά του τουρνουά τένις του Wimbledon.

Gin tonic

Το gin tonic είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά cocktails παγκοσμίως, αλλά η επιρροή του ξεκίνησε από τις αποικίες της Βρετανίας στην Ανατολική Ινδία όταν το tonic, λόγω της κινίνης που περιέχει, χρησιμοποιούνταν προληπτικά ως φάρμακο για την ελονοσία.

Dandelion και Burdock

Το dandelion and burdock είναι ένα από τα ποτά που ευδοκιμούν σχεδόν αποκλειστικά εντός της Βρετανίας. Σύμφωνα με το μύθο, πίνεται από τον 13ο αιώνα όταν ο Θωμάς o Ακινάτης σε μια βόλτα του στην εξοχή προσευχήθηκε στο Θεό για έμπνευση και έφτιαξε ένα ποτό από τα δύο πρώτα φυτά που είδε μπροστά του.