10+1 μύθοι και αλήθειες για το gin

10kai1-muthoi-kai-alitheies-gia-to-gin

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το ποτό που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για τα περισσότερα κοκτέιλ, αξίζει ξεχωριστής μνείας. Από το λαθραίο gin της ποτοαπαγόρευσης μέχρι τις πιο ακριβές μάρκες που κυκλοφορούν σήμερα, μπορεί όταν το παραγγέλνεις να μην έχει τη γοητεία που έχει ένα… brandy ή ένα single malt, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αγαπημένο ποτό του F. Scott Fitzgerald ήταν το Gin Rickey. Και αν κρίνουμε από τον «Great Gatsby», ο Fitzgerald ήξερε από καλή ζωή...

Το gin είναι αρωματισμένο και από γιουνίπερο

Ενώ ο γιουνίπερος είναι βασικό συστατικό του gin, δεν είναι και το μοναδικό που χρησιμοποιείται για το άρωμά του. Ο άρκευθος ή αλλιώς γιουνίπερος είναι κωνοφόρο φυτό και ανήκει στα κυπαρισσοειδή. Ο κάθε κατασκευαστής gin όμως, επιλέγει ο ίδιος τη μίξη των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσει για να αρωματίσει το ποτό του, από φλούδες εσπεριδοειδών και κάρδαμο μέχρι γλυκόριζα.

Το gin δεν είναι… των Άγγλων

Η Μεγάλη Βρετανία είναι διάσημη για το gin της, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ποτό κατάγεται από ένα λικέρ που αποστάχθηκε για πρώτη φορά στο Βέλγιο ή την Ολλανδία. Η γνώση μεταδόθηκε στους Άγγλους κατά τη διάρκεια του Τριακονταετή Πολέμου, όταν οι Βρετανοί στρατιώτες είδαν τους Ολλανδούς να «παίρνουν δύναμη» για τη μάχη πίνοντας το τότε «Ολλανδικό gin». Το gin λοιπόν, δεν το οφείλουμε στους Άγγλους, αφού τους πήρε 1,5 αιώνα, να βγάλουν την αγγλική του έκδοση.

Το gin δεν ρίχνει τη διάθεση

Δεν υπάρχει καμία πανεπιστημιακή έρευνα ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι το gin φέρνει στενοχώρια. Αν μη τι άλλο, δεν το κάνει περισσότερο από όλα τα άλλα αλκοολούχα ποτά.

Το gin φυσικά και δεν ήταν το ναρκωτικό του 18ου αιώνα στο Λονδίνο

Το gin στο Λονδίνο τον 18ο αιώνα, ενοχοποιήθηκε από την αριστοκρατία και τους ζυθοποιούς ενώ προπαγανδίστηκε συστηματικά από το τότε καθεστώς. Το οργανωμένο κίνημα ενάντια στο Gin το 1751, είχε στόχο τη γενικότερη απαγόρευση όλων των αλκοολούχων ποτών, στην κατανάλωση των οποίων απέδιδαν την αύξηση της εγκληματικότητας. Χαρακτηριστική της εποχής είναι αφίσα που αναπαριστά από τη μία άτομα να καταναλώνουν μπίρα, σε εύθυμη κατάσταση και από την άλλη, μια ομάδα ατόμων να πίνει gin σε άθλια κατάσταση.

Το «ολλανδικό gin» δεν είναι ένα είδος gin

Το «Ολλανδικό gin» ή αλλιώς jenever, που ενέπνευσε τη δημιουργία του gin όπως το αντιλαμβανόμαστε και το πίνουμε σήμερα, δεν είναι gin. Είναι λικέρ με τελείως διαφορετική γεύση από το gin. Είναι διαφορετική και η γεύση του αλλά και η παρασκευή του.

Το gin είναι φτιαγμένο για κοκτέιλ

Το gin παρασκευάζεται από συνδυασμό πολλών βοτάνων και τα βότανα είναι που αναδεικνύουν τη γεύση του κάθε κοκτέιλ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται με gin είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που παρασκευάζονται από κάποιο άλλο ποτό. Tom Collins, Singapore Sling, Bee’s Knees, Martini και Apple Martini, Long Island Iced Tea, Gin Fizz και Pink Lady, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Το London dry gin δεν παρασκευάζεται μονάχα στο Λονδίνο

Ο πιο γνωστός τύπος gin είναι το London dry gin, αλλά αυτό δεν υποδεικνύει τον τόπο παρασκευής του αλλά τον τρόπο. Πολύ λίγα είναι τα ομώνυμα gin που φτιάχνονται στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ενώ υπάρχουν 13 τύποι gin που χαρακτηρίζονται από τον τόπο παρασκευής τους όπως είναι το Plymouth gin.

Το gin έχει θεραπευτικές ιδιότητες

Το βασιλικό ναυτικό της Ολλανδίας χρησιμοποιούσε μείγμα με gin και lime για την καταπολέμηση του σκορβούτου, ενώ το tonic μαζί με την κινίνη του είχε δράση ενάντια στην ελονοσία. Και το tonic σκέτο δεν είχε νόημα να το πίνεις χωρίς gin και έτσι οι ευκαιρίες για λίγο gin εμφανίζονταν, μαζί με τα συμπτώματα της ελονοσίας!

Το gin μοιάζει με τη βότκα

Ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής του gin είναι η απόσταξη βοτάνων (όπως είναι ο γιουνίπερος, ο κόλιανδρος, η φλούδα από εσπεριδοειδή, η κανέλα, το αμύγδαλο και η γλυκόριζα) με ουδέτερο οινόπνευμα. Όπως είναι περίπου και η παρασκευή της βότκας, μόνο που την περίπτωση του gin, τα συστατικά είναι πάντα φυτικά.

Οι Φιλιππινέζοι, πρώτοι στην κατανάλωση gin

Η παγκόσμια κατανάλωση gin περιέχεται σε 60 εκατομμύρια κιβώτια. Τα μισά από αυτά αποστέλλονται και καταναλώνονται στις Φιλιππίνες. Άλλες χώρες με αυξημένη κατανάλωση gin είναι η Ισπανία, οι Η.Π.Α. και η Αγγλία.

Υπάρχει ένα gin για εσάς

Μπορεί σε όλα τα gin που κυκλοφορούν στην αγορά, το βασικό συστατικό να είναι ο γιουνίπερος, που και σαν όνομα και σαν γεύση σίγουρα δεν σας λέει πολλά, αλλά αυτός είναι μόνο η βάση του ποτού. Πολλά είναι τα gin που χρησιμοποιούν τρεις και τέσσερις διαφορετικές γεύσεις για το τελικό προϊόν, ενώ το Botanist, είναι συνδυασμός 31 γεύσεων! Ακόμα κυκλοφορούν στην αγορά gin που έχουν ποικίλες γεύσεις ξεκινώντας από αγγούρι και τριαντάφυλλο μέχρι λεμονόχορτο και μαύρο πιπέρι.