Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τσέχικα παραμύθια και κάστρα

xristougenna-sto-idruma-mixalis-kakogiannis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το ΙΜΚ μας προσκαλεί να ζήσουμε το παραμύθι.

Το Εθνικό Μουσείο Πράγας και το Τσέχικο Κέντρο, αυτά τα Χριστούγεννα μεταμορφώνουν το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε ένα παραμυθένιο χώρο. Πριγκίπισσες, Πρίγκιπες, Βασιλιάδες, Κακές μητριές, υπέροχα τοπία, χιόνια και άλογα, Άγγελοι και διαολάκια, Έρωτας και Αγάπη, όλα αυτά έρχονται να ζωντανέψουν μέσα από τρία Τσέχικα παραμύθια που θα προβληθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι πλέον γνωστές και δημοφιλείς τσεχικές ταινίες «Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι», «Τρία Φουντούκια για την Σταχτοπούτα» και «Ο Άγγελος του Κυρίου», θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στις μαγικές πολιτείες των παραμυθιών. Ταινίες που για την Τσεχία αποτελούν ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Οι συγκεκριμένες θεωρούνται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων για τους Τσέχους, όπως η γαλοπούλα στο τραπέζι μας ή ο Άγιος Βασίλης.

Οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους

Οι πολιτείες αυτές μα και οι πρωταγωνιστές, όπως σε κάθε σωστό παραμύθι, χρειάζονται τα Κάστρα τους! Γι’ αυτό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φέτος φιλοξενούμε την έκθεση με τα ωραιότερα Κάστρα της Τσεχίας, εκεί που όλοι έχουμε ονειρευτεί πως εκτυλίσσονται οι μύθοι των παιδικών μας χρόνων αλλά και …ίσως κάποια δικά μας… παιδικά όνειρα.

Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι / Princezna se zlatou hvězdou

Σκηνοθεσία: Martin Fryč

Σενάριο: K. M. Walló, Martin Frič

Ο γέρος βασιλιάς έχει μια όμορφη κόρη, την Lada, την πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι στο μέτωπό της. Ένας πλούσιος και κακός βασιλιάς έρχεται να διεκδικήσει την Lada αλλά εκείνη δεν θέλει να τον παντρευτεί. Ύστερα από προτροπή της υπηρέτριάς της, η πριγκίπισσα ντύνεται με ένα παλτό φτιαγμένο από γουνάκια ποντικιού και φεύγει να ανακαλύψει τον κόσμο. Αφού διασχίσει βουνά και πεδιάδες, φτάνει στη γη του πρίγκιπα Radovan. Έχοντας την όψη ενός φτωχού κοριτσιού, τυλιγμένη με το γκρι γουνάκι της, βρίσκει δουλειά στην κουζίνα του πριγκιπικού κάστρου. Στο κάστρο ετοιμάζεται μια γιορτή κατά την οποία ο πρίγκιπας θα επιλέξει την μέλλουσα σύζυγό του. Η Lada είναι περίεργη να δει τον πρίγκιπα. Φορά το μοναδικό καλό φόρεμα που πήρε μαζί της και… Ο Radovan ερωτεύεται την άγνωστη πριγκίπισσα με την πρώτη ματιά. Η Lada όμως τον απορρίπτει καθώς δεν θέλει να θέσει τον ίδιο ή τη χώρα του σε κίνδυνο και το βάζει στα πόδια. Που θα την ξαναβρεί και πως τελειώνει το παραμύθι? Καλά φυσικά!

Τρία φουντούκια για την Σταχτοπούτα / Tři oříšky pro Popelku

Σκηνοθεσία: Václav Vorlíček

Σενάριο: František Pavlíček

Στον ομώνυμο ρόλο, στην ταινία πρωταγωνιστεί η διάσημη Τσέχα ηθοποιός η Libuše Šafránková. Η Σταχτοπούτα είναι μια νεαρή γυναίκα που η μητριά της και η θετή αδελφή της, την εκμεταλλεύονται. Η υπόθεση ωστόσο παίρνει άλλη τροπή όταν εμφανίζεται ένας γοητευτικός πρίγκιπας. Η Σταχτοπούτα δεν πέφτει απλά στην αγκαλιά του. Σε αυτή την εκδοχή ο πρίγκιπας πρέπει να πείσει τη νεαρή ότι είναι ένας επιδέξιος σκοπευτής που είναι πρόθυμος να φοράει κυνηγητικά ρούχα. Η Σταχτοπούτα έχει επίσης τρεις ευχές προερχόμενες από τρεις μαγικούς καρπούς. Την υπέροχη μουσική και τη χειμωνιάτικη διάθεση της ταινίας θα εκτιμήσουν μικροί και μεγάλοι.

Ο Άγγελος Κυρίου / Anděl Páně    

Σκηνοθεσία: Jiří Strach

Σενάριο: Lucie Konášová

Μια ιστορία για την αγάπη, την συγχώρεση και την ικανότητα του να βοηθάς τους άλλους με αυταπάρνηση. Ο  Petronel είναι ένας πολύ γλυκός αλλά χαοτικός άγγελος που ότι και αν αγγίζει, χαλάει ή καταστρέφεται, ακόμα και όταν μιλάμε για το γραφείο που του έχουν εμπιστευτεί τιμητικά ως Φύλακα στην Ουράνια Πύλη. Για τιμωρία ο Θεός τον στέλνει στη Γη, ώστε να μάθει πόσο δύσκολο είναι να ζεις μια ζωή χωρίς αμαρτίες. Μα τι συμφορές  όταν προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι μεταφέρει το μήνυμα του Θεού ενώ είναι συνάμα τόσο αφηρημένος; Τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν αφελή άγγελο που πιστεύει ότι ο Διάβολος Urias είναι φίλος του; Για καλή του τύχη έχει υποστήριξη από τον Ουρανό - όλους τους αγίους και τα θαύματά τους. Εν τέλει, σοβαρεύει και δέχεται με προθυμία ακόμα και στην Κόλαση να πάει, προκειμένου να βοηθήσει να στεριώσει ένας έρωτας.

Ημέρες & Ώρες Προβολής

  • Τετάρτη 25/12

11.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι

17.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

  • Πέμπτη 26/12

11.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

17.00: Ο Άγγελος του Κυρίου

  • Παρασκευή 27/12

17.00:  Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι

  • Σάββατο 28/12

11.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι

17.00: Ο Άγγελος του Κυρίου

  • Τετάρτη 1/1

11.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

17.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι 

  • Πέμπτη 2/1

17.00:  Ο Άγγελος του Κυρίου

  • Παρασκευή 3/1

17.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

  • Σάββατο 4/1

11.00:  Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

17.00:  Ο Άγγελος του Κυρίου Αίθουσα: Κινηματογράφου

Τιμή Εισιτηρίου: Γεν. Είσοδος 3€.

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο foyer του Ισογείου. Από τις Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 12 Ιανουαρίου. Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: 18.00-22.00. Είσοδος Ελεύθερη.

Οι προβολές διοργανώνονται σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, τον πολιτιστικό οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας. Την  έκθεση «Τα Κάστρα της Τσεχίας» δημιούργησε και παραχωρεί στο Τσεχικό Κέντρο Αθήνας το Εθνικό Μουσείο της Πράγας.

Info
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

  • Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.
  • Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).
  • Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).
  • Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας:

·         στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00

  • Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις: 

·         www.mcf.gr

·         www.ticketservices.gr

·         tickets.public.gr