Εγκαταλείψεις σκύλων... εν όψει καλοκαιρινών διακοπών

skulos-anthropos-diakopes2
ΤΡΙΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Με τη μάστιγα του κoροvοϊού και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να καταπολεμήσουν την ανία τους και ενίοτε την μοναξιά τους με την συντροφιά ενός σκύλου.

Απόφαση παρμένη στο πόδι κυριολεκτικά.

Χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν το βάρος μιας τέτοιας κίνησης και την ευθύνη που φέρουν απέναντι σε ένα ζωντανό πλάσμα, που εξαρτάτα η επιβίωσή του από τη φροντίδα τους.

Φόβος όλων των φιλοζωικών οργανώσεων ήταν το τι θα γίνει μετά την καραντίνα όταν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, που προέβησαν σε μια παρορμητική απόφαση, γυρίσουν στην καθημερινοτητά τους και έρθουν αντιμέτωποι με τον χρόνο και τη δέσμευση που απαιτεί ένας σκύλος.

Τώρα, εν μέσω καλοκαιριού, και ενώ οι εγκαταλείψεις εκτινάσσονται στα ύψη, οι φόβοι επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παράσχη, πιστοποιημένο εκπαιδευτή και σύμβουλο συμπεριφοράς από την παγκόσμια ομοσπονδία εκπαιδευτών CCPDT & υπεύθυνου της Ακαδημίας εκπαιδευτών σκύλων, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν επίγνωση του τι σημαίνει η υιοθεσία ενός ζώου και ιδιαίτερα ζώων που προέρχονται από καταφύγιο. 

Λίγοι ειναι αυτοί που κατανοούν τις ανάγκες ενός σκύλου και φροντίζουν για τη σωστή ένταξή του στην οικογένεια, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή βίας, σωματικής ή λεκτικής (που μόνο αρνητικά αποτελέσματα φέρνει, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών)  και δίνοντας στα ζώα τους τον χώρο και τις συνθήκες, ώστε  να «ανθίσουν» ψυχικά και σωματικά.

Ο επικεφαλής της Ακαδημίας Dogfriendly, της μοναδικής σχολής που εκπαιδεύει τους εκπαιδευτές της σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παγκόσμιου φορέα πιστοποιήσεων CCPDT τονίζει ότι «οφείλουμε να καταλάβουμε πως ο σκύλος μας ειναι ένας οργανισμός με συναισθήματα και ανάγκες, δεν είναι ρομπότ. Αυτό είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης σχέσης. Γι αυτό και η σωστή εκπαίδευση των κηδεμόνων διευκολύνει τόσο τα ζώα, όσο και τους ίδιους, κάνοντας τη ζωή και των δύο καλύτερη».