Οι 10 κανόνες του σωστού... πότη

oi-10-kanones-tou-sostou-poti

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Όλα τα πράγματα υπόκεινται σε κανονισμούς και μέσα σε αυτά είναι και το ποτό. Όλες οι καταναλώσεις καλό είναι να διατηρούν το μέτρο, όχι τόσο για να περιορίσουν, όσο για να εστιάσουν στην απόλαυση και τη σωστή εκμετάλλευση των καλών στοιχείων που φέρει μαζί του για παράδειγμα ένα γεμάτο… κρασοπότηρο.

Τα όρια που διαχωρίζουν το καλό από το κακό μεθύσι είναι ευδιάκριτα και όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά κανείς δεν φροντίζει να μην τα ξεπεράσει. Είτε φταίει η έκσταση της φιέστας, είτε η πίκρα της «χυλόπιτας», από την πρώτη γουλιά αλκοόλ που θα νιώσουμε να ζεσταίνει ανακουφιστικά τα σωθικά μας, μέχρι τον πάτο του μπουκαλιού που θα μοιάζει άδειος και έρημος, δεν είναι μεγάλη η απόσταση και καλό είναι να τη διανύουμε προσεκτικά και με σύνεση.

Εν ολίγοις, 10 είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας όταν πίνουμε.

Κανόνας #1: Εσείς είστε το αφεντικό

Ακόμα και αν δεν είστε αφεντικό σε κανένα άλλο τομέα της ζωής σας, όσον αφορά στο αλκοόλ, μονάχα εσείς αποφασίζετε. Διαλέξτε την αγαπημένη σας μπίρα για το καλοκαίρι και το αγαπημένο σας ποτό για τον χειμώνα και αποφασίστε ποιο λευκό και ποιο κόκκινο κρασί σας ταιριάζει καλύτερα. Καλό είναι να έχετε σαφείς τις προτιμήσεις και να τις στηρίζετε σε κάθε περίσταση. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο πάνω από πολυσέλιδους καταλόγους κρασιών και menu γεμάτα με cocktails.

Κανόνας #2: Απολαύστε το ποτό με όλες τις αισθήσεις σας

Οι γυναίκες το συνηθίζουν σε κάθε τομέα της ζωής τους και οι άντρες το σνομπάρουν όποτε τους το προτείνεις. Η αλήθεια όμως, είναι πως μια δοκιμή θα πείσει και τους πιο δύσπιστους. Ειδικότερα αν επιχειρήσετε να παρατηρήσετε τα κόκκινα χρώματα του κρασιού στο φως του ήλιου, αν συγκεντρωθείτε και μυρίσετε το κριθάρι στο ουίσκι και το καλαμπόκι στο bourbon, αν επιτρέψετε στα αρώματα του λευκού κρασιού να γεμίσουν τη μύτη σας ή αν ακούσετε τις φυσαλίδες που σπάνε στο κολονάτο ποτήρι της σαμπάνιας, τότε μπορεί μεν να σας περάσουν για τρελό, αλλά το αλκοόλ θα έχει πια άλλη γεύση που δεν θα μένει μονάχα στον ουρανίσκο, αλλά θα μεταδίδεται σε όλες τις αισθήσεις.

Κανόνας #3: Πίνετε τόσο, όσο…

Μπορεί εσείς να ισχυρίζεστε ότι δεν το παρακάνετε αλλά όταν οι φίλοι σας λένε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια, τότε μάλλον το έχετε παρακάνει. Το αλκοόλ σας χαλαρώνει και κάνει τον κόσμο να δείχνει λιγότερο δύσκολος, δίνοντας την αίσθηση ότι μπορείτε να τα καταφέρετε παντού. Και η αλήθεια είναι ότι μπορείτε και θα τα καταφέρετε. Απλά το αλκοόλ σας το θυμίζει όταν νομίζετε το αντίθετο. Δε χρειάζεται να το παρακάνετε και να θυμάστε πάντα τα όριά σας, γιατί όταν τα χάσετε θα χάσετε και τις δυνάμεις σας που τις χρειάζεστε για… να τα καταφέρετε.

Κανόνας #4: Πιείτε με παρέα

Όταν μοιράζεστε ένα μπουκάλι κρασί ή μια εξάδα μπίρες με φίλους, τότε είναι που γίνεστε ακόμα περισσότερο φίλοι. Η κατανάλωση αλκοόλ με παρέα, δείχνει τη διαθεσιμότητά σας να ανοιχτείτε στους φίλους σας και να τους δείξετε την αγάπη που νηφάλιοι θα ντρεπόσασταν ίσως να δείξετε. Τσουγκρίστε τα ποτήρια σας, κάντε ο καθένας τη δική του πρόποση και θα δείτε ότι όχι μόνο η ζωή, αλλά και η μπίρα έχει καλύτερη γεύση με παρέα. Ειδικά αν η παρέα έφερε μαζί της και λουκάνικα…

Κανόνας #5: Αφήστε το κρασί να σας παρασύρει

Πολλές φορές το άγχος και το στρες μας κατατρώνε κι εκεί είναι που χρειάζεστε έναν τρίτο για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Αυτό ο τρίτος θα είναι το κρασί. Το αλκοόλ θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να πλημμυρίσετε από ευφορία, αλλά πάντα με μέτρο.

Κανόνας #6: Εάν το παρακάνει, μην το παρακάνετε κι εσείς…

Η αλήθεια είναι πως και τα κορίτσια χρειάζονται λίγο τζιν για να νιώσουν πιο άνετα. Κάποια κορίτσια χρειάζονται κυριολεκτικά «λίγο» τζιν για να νιώσουν άνετα. Αυτά είναι όμως τα κορίτσια που αν παρασυρθούν και πιούν λίγο περισσότερο τζιν δεν θα νιώθετε εσείς… «άνετα». Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες φυσικά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια στην κατανάλωση αλκοόλ και στη συνέχεια τα γενικώς επιτρεπτά όρια.

Κανόνας #7: Ο ανδρισμός δε μετριέται με το σφηνάκι

Ο άντρας δε φαίνεται από τα ποτήρια ουίσκι που πίνει. Ο άντρας φαίνεται από τα ποτήρια ουίσκι που επιλέγει να ΜΗΝ πιει. Και για όσους δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, δε χρειάζεται να πιείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι για να επιβεβαιώσετε τον ανδρισμό σας. Ούτε χρειάζεται να κάνετε το σφηνάκι κομπολόι για να δείξετε ότι είστε «πολλά βαρύς». Πόσο περήφανος θα νιώσετε για τον ανδρισμό όταν σαν σας βρούνε στις τουαλέτες του μαγαζιού αγκαλιά με τη λεκάνη;

Κανόνας #8: Μην ενθαρρύνετε τους άλλους να υπερκαταναλώσουν αλκοόλ

Αποφασίζετε πόσο πίνετε μονάχα για εσάς και για κανέναν άλλο και μην ενθαρρύνετε ποτέ κάποιον φίλο ή γνωστό να πνίξει τον πόνο του ή τη χαρά του ή απλά μια τσαγκαροδευτέρα, στο ποτό. Τα όρια είναι προσωπικά και ξεχωριστά στον καθένα, γι’ αυτό καλό είναι να μην μη πιέζεται κανείς να τα ξεπεράσει.

Κανόνας #9: Μην πίνετε ΣΧΕΔΟΝ ποτέ μόνοι

Δεν είναι καλή συνήθεια να πίνει κανείς μόνος του. Το ποτό είναι κοινωνικό σπορ και έχει πάντα καλύτερη γεύση όταν συμβαίνει με τη συνοδεία φίλων. Υπάρχουν όμως, δυο εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα: συνήθως κάποιος έχει το ελεύθερο να πιει μόνος του πρώτον, όταν οι δουλειές δεν πάνε καλά και η αγάπη δεν είναι με το μέρος του και δεύτερον, όταν έχει λόγο να γιορτάζει μια επιτυχία. Μια αποτυχημένη συνεργασία, ο πληγωμένος εγωισμός, το κερδοφόρο κλείσιμο μιας δουλειάς ή ακόμα, η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ή μιας ακριβής τσάντας, μπορούν να συνοδευτούν από λίγο αλκοόλ πρώτης ποιότητας, από εκείνο που κρατάμε στο ντουλάπι για τις ιδιαίτερες περιστάσεις, ώστε να μοιάζει ο πόνος πιο υποφερτός και η χαρά ακόμα πιο γλυκιά.

Κανόνας #10: Δώστε βάση στην πρόποση

Είτε στο γαμήλιο τραπέζι, είτε στο σπίτι ενός φίλου ή μιας φίλης που ξεκινάει κάτι καινούργιο στη ζωή του, είτε ακόμα στα γενέθλια ενός γνωστού, η πρόποση, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη συνήθεια σε κάποιους, είναι μια ευγενική χειρονομία που έχει τη δύναμη να κάνει τους καλεσμένους να γελάσουν μέχρι και να συγκινηθούν. Ακόμα και αν τη συντομεύσετε σε ένα «Γεια μας!» μην την παραλείψετε. Λίγα πράγματα μας δένουν με την παράδοση και το τσούγκρισμα των ποτηριών είναι ένα από αυτά.

Plus: Μεταδώστε τη σοφία

Τέλος, πρέπει όλα όσα σας έχει μάθει η κατανάλωση του ποτού, όλη η εμπειρία που έχετε αποκομίσει να περάσει και στις επόμενες γενιές. Είναι σημαντικό να μην αφήσετε τους νέους να κάνουν τα ίδια λάθη με εσάς, ακόμα και αν τελικά θα τα κάνουν. Το ποτό είναι μια απόλαυση που θέλει όρια, όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο. Αν αντιμετωπίσετε όμως το αλκοόλ με σεβασμό και χωρίς ασυδοσία, τότε θα σας δείξει και αυτό με τη σειρά του, την πιο γοητευτική πλευρά της ζωής, τις στιγμές που πάτε να ξεχάσετε πόσο ωραία είναι αυτή.