co-Living Room: Ελάτε να φτιάξουμε ένα κοινό, διαδικτυακό σαλόνι

co-living-room-elate-na-ftiaksoume-ena-koino-diadiktuako-saloni
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Μία πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος ένταξης του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, που φέρνει κοντά ομάδες από την κοινωνία των πολιτών με πρόσφυγες που μένουν στην Αθήνα, για να υλοποιοήσουν από κοινού δράσεις στις γειτονιές με στόχο τη θετική κοινωνική αλλαγή.

Το Victoria Square Project προσκαλεί Αθηναίες και Αθηναίους στη δημιουργία της κοινότητας του co-Living Room. Μέσα από ένα δίμηνο πρόγραμμα διαδικτυακών δραστηριοτήτων, από τις 12 Απριλίου έως τις 30 Μαΐου, συγκροτούμε την κοινότητα του co-Living Room. Φτιάχνουμε έναν κοινό τόπο ανταλλαγής ιδεών, ελεύθερης έκφρασης και ψυχαγωγίας για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις.

Το co-Living Room υλοποιείται στο πλαίσιο του co-Athens και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Victoria Square Project με πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων Curing The Limbo. Η πρωτοβουλία τους αντανακλά την κοινή τους επιθυμία για τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου διαλόγου και αλληλεπίδρασης.

Η προσέγγιση μιας διαδικτυακής κοινότητας του καθιστικού προέκυψε ύστερα από προβληματισμό γύρω από την ιδέα του συν-υπάρχειν. Ενισχύθηκε από την ανάγκη όλων μας για κοινωνικοποίηση λόγω της μακράς απομόνωσης. Καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να δημιουργήσουν μαζί μας μία κοινότητα, σχέσεις, αντικείμενα και στιγμές μέσα από τα καθιστικό τους!

Τα μέλη της κοινότητας θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν έναν διάλογο γύρω από την τέχνη και τον σχεδιασμό μέσα από δωρεάν εργαστήρια και συναντήσεις. Τα εργαστήρια είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της κοινότητας του co-Living Room, καθώς φιλοδοξία του Victoria Square Project είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει την κοινότητα και μετά το πέρας του πρώτου κύκλου εργαστηρίων.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία εργαστήρια παραγωγής γλυπτικών αντικειμένων που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση ηλεκτρονικά, μαθήματα ΑfroFitness ένα πρόγραμμα γυμναστικής και ανοιχτές συζητήσεις. Μέσα από μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων δημιουργούμε τον χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο για να συνυπάρξουμε μαζί φτιάχνοντας ένα κοινό διαδικτυακό σαλόνι.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων σχεδιασμού η κοινότητα δημιουργεί θραύσματα/αντικείμενα μιας συλλογικής ταυτότητας, μέσα από τα οποία συνδέεται και ενσωματώνει στις καθημερινές της πρακτικές τα αποτελέσματα της συλλογικής δημιουργίας της. Παράλληλα με τα εργαστήρια, τα μέλη της κοινότητας οργανώνουν και συμμετέχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις που αφορούν την καθημερινότητα της, τις εμπειρίες και τις αναζητήσεις της. Αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που ενοποιούν την κοινότητα σε ένα σύνολο και αναδεικνύουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πολλαπλών ταυτοτήτων της.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα ή όλα τα εργαστήρια μέσω της παρακάτω φόρμας και στη συνέχεια θα τους μοιραστεί πληροφοριακό υλικό καθώς και τα υλικά του εργαστηρίου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά στα ελληνικά, με δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης στα αγγλικά.

Ειδικά για το εργαστήριο ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ την 1η Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μία δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα του εικαστικού φωτισμού και θα δοθούν διευκρινίσεις για το συλλογικό έργο που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες.

Βρείτε παρακάτω τις περιγραφές των εργαστηρίων και δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα! Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των εργαστηρίων.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος: https://forms.gle/mJGU7GYA97dZ23r78

Περιγραφές εργαστηρίων

ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ | Εργαστήριο εικαστικού φωτισμού

Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight, με πολύχρονη εμπειρία σε αστικές εγκαταστάσεις, μας παρουσιάζει τα διαφορετικά στάδια σχεδιασμού μιας συμμετοχικής φωτιστικής παρέμβασης. Η ομάδα Beforelight μαζί με τη σχεδιάστρια φωτισμού Δήμητρα Αλουτζανίδου, η οποία θα σχεδιάσει το module και την τελική παρέμβαση, προσκαλούν τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους φωτιστικό αντικείμενο, περνώντας από τα στάδια της ιδέας, του σχεδιασμού, του πειραματισμού και της κατασκευής. Κατά την ολοκλήρωση του διήμερου εργαστηρίου, θα συλλεχθούν τα τελικά έργα και θα συντεθούν με διάταξη τέτοια ώστε να δημιουργήσουν το κεντρικό φωτιστικό του καθιστικού του Victoria Square Project.

Ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας και συντονισμού εργαστηρίου: Beforelight
Παρουσίαση εργαστηρίου και σχεδιασμός φωτιστικού: Δήμητρα Αλουτζανίδου (Dimmer Lighting)

Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 15
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 4 ώρες η πρώτη συνάντηση & 3 ώρες η δεύτερη

Η ΚΟΥΠΑ | Εργαστήριο κεραμικής

Βασική διαδικασία γύρω από την οποία πλαισιώνεται το καθιστικό είναι η χαλαρή κοινωνικοποίηση μέσω του «να πιούμε μαζί τον καφέ/τσάι μας». Το εργαστήριο κεραμικής έρχεται να επικεντρωθεί στη διαδικασία πλάσης ενός καθημερινού αντικειμένου (μιας κούπας), η οποία θα φέρει στοιχεία των συμμετεχόντων και θα αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία της ταυτότητας του σερβίτσιου του Victoria Square Project. Μέσα από τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της κεραμικής, θα πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές για τη δημιουργία μιας κεραμικής κούπας στα πλαίσια μιας κοινής γλώσσας. Στο τέλος, ο κάθε ένας θα λάβει πίσω την κούπα του στην τελική μορφή της και με άξονα την αισθητική αυτών των αποτελεσμάτων, θα δημιουργηθούν επιπλέον αντίγραφα για το καθιστικό του VSP. 

Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 15
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 1,5 ώρα / συνάντηση

ΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ | Εργαστήριο εργόχειρου

Η κοινότητα της γειτονιάς της Βικτώριας θα ενωθεί δια του διαχωρισμού. Το εργαστήριο θα οδηγηθεί στη δημιουργία ενός συλλογικού γλυπτικού έργου-παραβάν μέσω ατομικών εκφράσεων για τις έννοιες του ταξιδιού, της μετακίνησης, της διαδρομής, του ίχνους και της μετάβασης. Το  “παραβάν" θα είναι ένα προϊόν που θα περιλαμβάνει τεχνικές κεντήματος και ραπτικής, εκ των οποίων θα προκύψουν ελεύθερα μοτίβα, όγκοι και σχέδια, μια πολυεπίπεδη και ανάγλυφη επιφάνεια. Ο κάθε συμμετέχων-ουσα του εργαστηρίου θα ιχνηλατήσει με νήματα το δικό του ταξίδι αρμονικά μπλεγμένο με αυτό του διπλανού του. Με το πέρας τους, τα ξεχωριστά ατομικά έργα συλλέγονται και συντίθενται ώστε το ‘’παραβάν’’ που θα πλαισιώσει το καθιστικό του Victoria Square Project, να φτάσει στην τελική μορφή του.

Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 15
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 1,5 ώρες / συνάντηση

AfroFitness | Μαθήματα αφρικάνικου χορού

To AfroFitness είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει παραδοσιακές αφρικανικές χορευτικές κινήσεις έντασης και διάρκειας με σύγχρονες χορευτικές κινήσεις. Το μάθημα γίνεται ενσωματώνοντας το ΑfroΒeat στυλ στην κινησιολογική μας έκφραση και με αυτον τον τρόπο συνδεόμαστε με τον ρυθμό. Το AfroBeat είναι ένα ύφος χορού που ήρθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του '70. Προέρχεται κατευθείαν από τους δημοφιλείς χορούς του δρόμου στην Αφρική όπως το Kuduro, το Azonto, το Soukous και πολλά άλλα. Η τάξη απευθύνεται σε όλους (γυναίκες και άνδρες, ακόμη και εκείνους χωρίς προηγούμενη χορευτική εμπειρία) που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω την χορευτική τους έκφραση, καθώς και σε όσους επιθυμούν μόνο να χαλαρώσουν ή να γνωρίσουν τον αφρικάνικο πολιτισμό του μέσω του χορού και της μουσικής.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε άνετα ρούχα, μια μικρή πετσέτα και φυσικά νερό.

Συνολικός Αριθμός Συμμετεχόντων: 15
Συναντήσεις: 8 / 2 την εβδομάδα
Διάρκεια: 1 ώρα

Συντελεστές εργαστηρίων

Συντονισμός

Νικόλας Κανάβαρης | Υπεύθυνος Καταγραφής και Αξιοποίησης Υλικού

Bijan Reisi Nafchi  | Βοηθός Υλοποίησης Δράσης

Υλοποίηση
Beforelight | Εργαστήρια φωτισμού
Κωνσταντίνα Ντάλη | Εργαστήρια Κεραμικής
Σεβαστιάνα Κωνστάκη | Εργαστήρια εργόχεριου
Μαρία Φωκά | Εργαστήρια εργόχειρου
Jessica Onyinyechi Anosike | AfriFitness

Γραφιστικός σχεδιασμός
Στέλιος Φραγκουλάκης

Για περισσότερες πληροφορίες
https://www.victoriasquareproject.gr/co-living-room?lang=el

Επικοινωνήστε μαζί μας!
Victoria Square Project
[email protected]
2130442783

Λίγα λόγια για το Victoria Square Project

Το Victoria Square Project (VSP) είναι ένα εν εξελίξει κοινωνικό γλυπτό. Ιδρύθηκε το 2017 από τους Rick Lowe και Μαρία Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της  documenta 14. Ένα έργο σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα χώρος αναφοράς για τη γειτονιά, το Victoria Square Project αποκτά αξία και νόημα από την αστική ανάπτυξη της γειτονιάς της Βικτώριας. Σήμερα λειτουργεί ως καλλιτεχνικός χώρος σύγχρονης τέχνης, καλλιτεχνικής έμπνευσης και ενδυνάμωσης των κατοίκων της γειτονιάς. Μέγας Δωρητής του VSP είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Στρατηγικός Συνεργάτης ο οργανισμός Allianz Kulturstiftung.

Το co-Living Room αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.