Λίγο πριν το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου γνωρίζουμε την ομάδα Topos

topos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το Φεστιβάλ ανοίγουν στις 22 Ιουλίου οι TOPOS, αλλά πριν από αυτό, συστήνονται στην ομάδα του clickatlife και σε εσάς.

Η Act for Art  σε συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του το καλοκαίρι 2021. Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους! 

 Το Φεστιβάλ ανοίγουν στις 22 Ιουλίου οι TOPOS, αλλά πριν από αυτό, συστήνονται στην ομάδα του clickatlife και σε εσάς. 

Πώς σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Έτοιμοι για νέες συναυλίες μετά την περίοδο της πανδημίας;

Είμαστε τόσο χαρούμενοι που επιτράπηκαν πάλι οι συναυλίες και γενικά τα καλλιτεχνικά δρώμενα, οπότε είμαστε κι εμείς ενθουσιασμένοι που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στον κόσμο τη νέα μας δουλειά, την οποία ετοιμάζαμε καιρό και ανυπονούσαμε γι’αυτό.

Μόλις κυκλοφορήσατε και το νέο σας single και video clip «tou topou». Πώς συνδέεται η κρητική σούστα με την ποπ;

Γενικά, θεωρούμε ότι πολλά παραδοσιακά στοιχεία μπορούν να συνδυαστούν πολύ πετυχημένα με σύγχρονα στοιχεία μουσικής, αρκεί αυτό βεβαίως να γίνεται με σεβασμό στην παράδοση. Στο συγκεκριμένο τραγούδι ενσωματώσαμε –μπορούμεν να πούμε και τυχαία- το ρυθμικό στοιχείο της κρητικής σούστας σε ένα ποπ τραγούδι, συνδυαστικά με τα μοντέρνα όργανα που διαθέτουμε. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μία ισορροπία στα δύο αυτά διαφορετικά στυλ που συνδυάσαμε, κάτι που πιστεύουμε ότι το πετύχαμε.

Πείτε μας λίγα λόγια για το επερχόμενο άλμπουμ σας «Όλα σε μια θάλασσα».

Το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει έχει ένα κοινό γνώμονα: την παράδοση. Σε όλα τα τραγούδια του δίσκου- που αποτελείται από πέντε δικά μας τραγούδια και πέντε διασκευές- υπάρχει αυτή η ομοιότητα. Παραδοσιακοί ρυθμοί, παραδοσιακές μελωδίες, αλλά με μοντέρνα προσέγγιση και σύγχρονο ήχο. Αυτή ήταν η αρχική μας ιδέα και με αυτήν πορευτήκαμε για όλα τα τραγούδια.

Εμφανίζεστε στην Κρήτη στο 1ο Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου. Πώς νιώθετε που παίζετε σε ένα φεστιβάλ πραγματικά του τόπου σας και τι θα θέλατε να γεννηθεί μέσα από αυτό;

Στο φεστιβάλ αυτό μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε την πρώτη μας εμφάνιση ωςTopos και σίγουρα είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχουμε σε ένα φεστιβάλ με τόσο σπουδαίους μουσικούς και καλλιτέχνες. Πόσο μάλλον που γίνεται και στην ίδια μας την πόλη. Είναι ένα γεγονός που θα «φέρει» πολλά ακούσματα και είδη μουσικής απ’ όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στο Ρέθυμνο.Επομένως, περιμένουμε να ακούσουμε, αλλά και να μας ακούσουν.

Τι θα θέλατε να μεταδώσετε μέσα από την εμφάνισή σας στο Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου;

Καταρχήν θέλουμε- το σημαντικότερο- να μεταδώσουμε τη θετική ενέργεια στον κόσμο και τον παλμό. Και φυσικά θέλουμε να αναδείξουμε πώς οι παραδοσιακοί ρυθμοί μπορούν να γίνουν κομμάτι του σύγχρονου ήχου και να μετατραπούν σε κάτι πολύ φρέσκο..

Πότε γεννήθηκαν οι topos και πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας; Δουλεύετε όλοι επαγγελματικά γύρω από τη μουσική;

Οι topos γεννήθηκαν πριν από δύο χρόνια, μετά από χρόνια συνεργασίας όλων μας. Μετά παρουσιάστηκε η ιδέα να μπούμε στο χώρο της δισκογραφίας, και έτσι με την αμέριστη βοήθεια της Μαρίας Κοκολάκη- που μας συντροφεύει από την αρχή του εγχειρήματος αυτού-  το πραγματοποιήσαμε. Δουλεύουμε όλοι επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής, τόσο στη διδασκαλία όσο και στο performance.

Από πού αντλείτε την έμπνευση και τις επιρροές σας; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες;

Αρχικά, είμαστε μουσικοί με διαφορετικά ακούσματα και επιρροές. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ο καθένας βάζει τα δικά του στοιχεία, και έτσι υπάρχει ποικιλομορφία στο αποτέλεσμα. Άλλος ακούει jazz και gospel, άλλος ακούει rock και metal, άλλος ακούει funk, pop και ηλεκτρονική μουσική…γενικά έχουμε μία ποικιλία.
 Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συνθέτες και ερμηνευτές, που δεν μπορούν να αναφερθούν όλοι. Ένας από αυτούς που θαυμάζουμε είναι ο Πορτοκάλογλου, καθώς έχει συνδυάσει στην πορεία της καριέρας του ως τώρα την ποπ και την ροκ μουσική με την παράδοση. Ενας ακόμα καλλιτέχνης που εκτιμάμε μουσικά όλοι μας είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, όπως και ο Σωκράτης Μάλαμας. Θα μπορούσαμε να γράψουμε μία ολόκληρη λίστα, από την οποία δε θα έλειπαν και καλλιτέχνες της ξένης σκηνής.

Η Κρήτη έχει τη δική της πλούσια μουσική παράδοση. Όταν μιλάμε για τη μουσική της Κρήτης, σε ποιους μουσικούς και ήχους πηγαίνει το μυαλό σας;

Η κρητική μουσική έχει τεράστιο παρελθόν, με ανθρώπους που πραγματικά έχουν γεννήσει την παράδοση του νησιού. Δε γίνεται να ακούσει κάποιος για κρητική μουσική και να μην σκεφτεί τον Ξυλούρη, τον Σκορδαλλό και τον Μουντάκη. Η κρητική μουσική είναι συνυφασμένη με την κρητική λύρα και το κρητικό λαούτο και αυτοί είναι κάποιοι ήχοι τόσο ιδιαίτεροι και χαρακτηριστικοί. Για αυτό ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε κι εμείς να βάλουμε τον ήχο του παραδοσιακού μας λαούτου σε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου μας.