Wardruna: Ετοιμαζόμαστε για άλλη μια μαγική στιγμή στο Ηρώδειο

wardruna
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Μια μαγική συνύπαρξη πολιτισμών.

Άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή αναμένεται να ζήσει το Αθηναϊκό κοινό που θα βρεθεί στις 21 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού μιας και θα εμφανιστούν στη χώρα μας για δεύτερη φορά, οι σπουδαίοι Wardruna, μπάντα που τιμά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους, της Νορβηγίας και αναπαράγει τη μουσική των προγόνων τους, των Βίκινγκς.

Η Νορβηγική σκηνή του Black Metal της δεκαετίας του 90, αν και είναι συνδεδεμένη με τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν εκεί, έχει να μας παρουσιάσει και τις πρώτες προσπάθειες αναπαραγωγής ή μιας μοντέρνας προσέγγισης, της παραδοσιακής μουσικής τους, είτε προσπαθώντας πρώιμα να αναπαράξουν την παραδοσιακή μουσική, είτε να την παρουσιάσουν εξ ηλεκτρισμένη. 

2 από τα μέλη των Gorgoroth, ο Einar Selvik και ο Kristian Eivind Espedal, θα δημιουργήσουν το 2003 τους Wardruna, με σκοπό να φέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, τη μουσική που περιγράψαμε παραπάνω, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια. Έτσι θα ξανα δημιουργήσουν τα αυθεντικά μουσικά όργανα των Βίκινγκς και θα χρησιμοποιήσουν για στίχους, ψαλμούς και ποιήματα ή ότι γραπτό κείμενο θα συνδέεται με το μακρινό παρελθόν των θαλασσοπόρων προγόνων τους. 

Άλλη σημαντική στιγμή της καριέρας τους είναι το γεγονός ότι προσεγγίστηκαν από τους παραγωγούς της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς Vikings του History Channel για να αναλάβουν τη μουσική επένδυση της σειράς, από τη δεύτερη σεζόν και μετά, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της δημοτικότητας της μπάντας, που ακολούθησε αυτή της σειράς.

Εν έτει 2023, οι Wardruna αποτελούν ένα από τα πιο βασικά εξαγώγιμα πολιτιστικά προϊόντα που μας έρχονται από τη Νορβηγία. Η συναυλία τους στο Ηρώδειο τελεί υπό την αιγίδα της Νορβηγικής πρεσβείας αλλά και στη χώρα τους έχουν δώσει στίγμα εδώ και πολλά χρόνια σε κεντρικές εκδηλώσεις. Έτσι γνωρίζουμε ότι οι Wardruna έχουν παίξει στο κεντρικό μουσείο της Βίκινγκ ιστορίας ή ότι ήταν το κεντρικό όνομα το 2014 στην επέτειο των 200 χρόνων από την πρώτη Νορβηγική εθνοσυνέλευση και την συγγραφή του πρώτου Νορβηγικού συντάγματος, πράξη που οδήγησε λίγο αργότερα στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Σε όποια περίπτωση, η αναπαραγωγή της παραδοσιακής μουσικής των Βίκινγκς στο Ρωμαϊκό θέατρο του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, θα δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το ίδιο το συγκρότημα, αναφέρει στα social media ότι είναι μια μοναδική στιγμή και για τους ίδιους και ότι ανυπομονούν να μας παρουσιάσουν τη μουσική τους σε αυτόν τον σπουδαίο χώρο.

Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]