Μελεκούνι: Γιατί πρέπει να το βάλετε στη διατροφή σας

melekouni-pasteli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας από το diatrofi.gr μας εξηγεί γιατί αυτό το ροδίτικο γλύκισμα μας κάνει καλό.

Το μελεκούνι είναι μια εύγευστη και χορταστική λιχουδιά με ευεργετικά συστατικά που της δίνουν μεγάλη διατροφική αξία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που μοιάζει με το παστέλι, αλλά παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο. Έχει μαστιχωτή υφή και φτιάχνεται με σουσάμι και μέλι. Το συνοδεύουν οι αρωματικές νότες των μπαχαρικών που προστίθενται και όταν ψηθεί κόβεται σε σχήμα ρόμβου. Παλαιότερα το προσέφεραν  στους καλεσμένους στο μυστήριο του γάμου ή της βάφτισης. Σήμερα, το μελεκούνι είναι μια υγιεινή επιλογή που μπορεί να καταναλωθεί από μικρούς και μεγάλους, αθλητές και μη.

Μελεκούνι και τα οφέλη του
Βασικό συστατικό του το αναποφλοίωτο ψημένο σουσάμι. Το ψήσιμο του γίνεται προσεκτικά ώστε να μην καταστραφούν ή αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Αν αναλύσουμε αυτό τον μικροσκοπικό σπόρο, διαπιστώνεται ότι είναι πλούσιος σε ευεργετικές ιδιότητες.

Βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης
Το μελεκούνι αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που εμφανίζουν προστατευτική δράση έναντι της αρτηριοσκλήρωσης. Ως εκ τούτου προστατεύει τον οργανισμό από την στεφανιαία νόσο.

Είναι ιδανικό και για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση
Το σουσάμι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα (λιγνάνες). Στη φάση της εμμηνόπαυσης που τα οιστρογόνα κάθε γυναίκας μειώνονται, τρόφιμα όπως το σουσάμι που αποτελεί μια κατηγορία σπόρων πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, μπορούν να ανακουφίσουν και να μετριάσουν τις εξάψεις.

Πηγή βιταμίνης Ε
Το σουσάμι που περιέχει το μελεκούνι είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Ε η οποία του προσδίδει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Κάνει καλό στην υγεία των οστών
Το μελεκούνι ενισχύει τα οστά γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.

Σνακ υψηλής βιολογικής αξίας
Συνδυάζοντας το σουσάμι με τα αμύγδαλα έχουμε ένα υψηλής βιολογικής αξίας σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.  

Το μέλι που προστίθεται κατά την παρασκευή αυτής της λιχουδιάς, έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τονώνει τον οργανισμό και αποτελεί πηγή ενέργειας για το μυαλό και το σώμα.

Τέλος, τη γεύση και το άρωμα συμπληρώνουν το ξύσμα ή ο χυμός από κάποιο εσπεριδοειδές (πορτοκάλι ή νεράντζι ή λεμόνι ή περγαμόντο) και κάποιο μπαχαρικό (κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο ή κόλιανδρο). Έτσι έχουμε ένα υγιεινό γλύκισμα με θρεπτική αξία.

Το μελεκούνι είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ελληνικό πρωινό» με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Μέσω αυτού του προγράμματος αναδεικνύονται τα ελληνικά προϊόντα ως προϊόντα γαστρονομικού πολιτισμού στον επισκέπτη της χώρας μας κατά την διάρκεια της διαμονής του σε συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης, το 2017 ορίστηκε επίσημα προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Πηγές

https://ayla.culture.gr/melekouni-rodou-paraskeui-kai-katanalwsi/ 

https://www.minagric.gr/

https://www.ebed.gr

Wei P, Zhao F, Wang Z, Wang Q, Chai X, Hou G, Meng Q. Sesame (Sesamum indicum L.): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. Nutrients. 2022 Sep 30;14(19):4079. doi: 10.3390/nu14194079. PMID: 36235731; PMCID: PMC9573514.

Ajibola A, Chamunorwa JP, Erlwanger KH. Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutr Metab (Lond). 2012 Jun 20;9:61. doi: 10.1186/1743-7075-9-61. PMID: 22716101; PMCID: PMC3583289.

Ελένη Ζεμπερλίγκου
Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
www.diatrofi.gr